Opplæringskurs familie- og samliv
På fagområdet relasjonsstyrkende arbeid med par og familier har vi en rekke opplæringskurs for fagpersoner.
Disse kursene er for deg med minimum tre års høgskole- eller universitetsutdanning der relasjonskompetanse er en integrert del av studiets innhold.
PREP opplæringskurs
Få kunnskap og metoder som kan styrke parforhold og samliv – bli kursholder og veileder i samlivsprogrammet PREP
Som sertifisert får du rettighetene til å arrangere og drive markedsføring for egne PREP-kurs. Inkludert i kurs- og sertifiseringsavgiften er kursmateriell: Kurslederhåndbok, hefte med lysbilder, deltakerhefte for par, tale-lyttebrikke, minnepinne med powerpointfiler til alle kursøktene, illustrasjoner, filmsnutter, informasjonsbrosjyre og plakater til bruk i markedsføring.
“Varm, fin, engasjert tone på hele kurset samt god mulighet for å bli godt kjent med andre deltakere. Et fantastisk kurs i nydelige omgivelser.”
-tidligere kursdeltager
Målgruppe / krav til kvalifikasjoner
Opplæringskurs i PREP er for fagpersoner med minimum tre års høgskole- eller universitetsutdanning der relasjonskompetanse er en integrert del av studiets innhold, som f.eks. innen helse- og sosialfag, psykologi, pedagogikk eller teologi.
Sertifisering
For å få rett til å bruke materiellet, må du undertegne en avtale med Modum Bad som har copyright til PREP-programmet i Norge. Det forutsettes også at kursledere/veiledere er personlig egnet og ikke har åpenbare uløste/ubearbeidede konflikter knyttet til eget samliv.
Forberedelser
Deltakelse på et opplæringskurs forutsetter at du forbereder deg ved å lese vedlagte artikler. De er inkludert i kursprisen, og blir sendt ut samtidig med bekreftelse på kursplass.
Meritterende
Kurset er godkjent av
- Norsk Psykologforening som 20 timers vedlikeholdsaktivitet for psykologspesialister
- Den norske legeforening med 20 valgfrie kurspoeng til videre- og etterutdanningen innen allmennmedisin
- Norsk Sykepleierforbund som meritterende for godkjenning til klinisk spesialist i sykepleie/spesialsykepleie med totalt 20 timer
- Fagforbundet som tellende i program for klinisk fagstige for hjelpepleiere, omsorgsarbeidere, helsefagarbeidere, sykepleiere samt øvrige helsefaglige personellgrupper med 20 timer. Godkjennes innenfor det området kurset er relevant for
- Den Norske Coachforening som 20 timers vedlikeholdsaktivitet
- Presteforeningen som del av spesialistutdanningen for prester i helse- og sosialsektor, tellende med 20 kurstimer
Hva er PREP?
PREP er et konsept som tilbyr kunnskap og metoder som er ment å styrke kommunikasjonsferdigheter, evnen til gjensidig forståelse og opplevelsen av samhørighet i parforhold. PREP står for Prevention and Relationship Enhancement Program og er opprinnelig utviklet i USA på bakgrunn av forskning. Programmet ble oversatt og bearbeidet for norske forhold av det daværende Samlivssenteret i 1998, med økonomisk støtte fra Barne- og familiedepartementet. Alt pedagogisk materiell er nylig revidert på bakgrunn av erfaringer med bruk av programmet i Norge.
Hvordan brukes PREP?
Kommunikasjonskurs for par
PREP kurs for par holdes over hele landet av kursledere som har fått opplæring gjennom Modum Bad. Til nå har over 16.000 par gått på kurs. Vi har utviklet kurs for par gjennom flere år, og kommet fram tre formater som vi synes fungerer godt: 12-timer (helgekurs eller kurs spredt ut over flere dager), 6-timer (dagskurs) og PREP for et par (privatundervisning, minimum fire timer). Kursene for grupper av par gjennomføres med to kursledere – en mann og en kvinne. Hvert par får veiledning under de praktiske kommunikasjons- og problemløsningsøvelsene. De viktigste pedagogiske virkemidlene på parkursene er parvise øvelser og samtaler, innledet med korte foredrag, illustrerende rollespill, tegninger, filmklipp, dikt og musikk. Parkursene passer for par i alle aldre som ønsker å utvikle forholdet og å forebygge problemer. Kursene er ikke et terapeutisk tilbud og derfor ikke egnet for par med alvorlige samlivskonflikter.
Rådgivning og terapi
Til nå har over 1.200 fagpersoner sertifisert seg i samlivsprogrammet PREP. Mange bruker metoder fra PREP i sitt daglige arbeid med par og familier. Ved Modum Bads Senter for familie og samliv har man opparbeidet lang erfaring i å bruke programmet i terapeutisk arbeid med par. Ved Kildehuset bruker vi kunnskap og metoder fra PREP i veiledningssamtaler med par og vi tilbyr også oppfølgingssamtaler etter PREP-kurs.
Opplæring i samlivsprogrammet PREP
Med utgangspunkt i PREP-programmet kan du holde kommunikasjonskurs for par – og bruke elementene av programmet i rådgivning og terapeutisk arbeid med par. For å bli sertifisert kursleder/veileder i samlivsprogrammet PREP, må du delta på et av våre kurs og kjøpe sertifiseringspakken som inneholder bl.a. kurshefter for par og en kurslederhåndbok med omfattende faglig innhold og forslag til kursopplegg, situasjonsillustrasjoner av kunstneren Hilde Hodnefjell, PREP-filmen og andre filmklipp og powerpointpresentasjon.
På et opplæringskurs tar vi for oss deler av innholdet i PREP, og hvordan PREP kan formidles til par på kommunikasjonskurs. Deltakerne får trening i å framlegge stoff, samt øvelse i å lære par kommunikasjons- og problemløsningsferdigheter. Kurset skal også gi erfaring med å utvikle et opplegg for en økt til et parkurs.
Temaene i PREP?
Dårlig kommunikasjon er ødeleggende for parforhold
- Oppdag negative konfliktmønstre: De fire «faresignalene»
- Stopp! Ta en tenkepause
Håndtere konflikter som et team
- Snakke sammen på en trygg måte: Kommunikasjon og tale-lytteteknikken
- Hva er problemet, da? Utløsende hendelser og underliggende tema
- Jakten på de gode løsningene: Problemhåndtering
- Hvordan vil vi ha det sammen? Grunnregler for hjemmebanen
Styrke det gode i samlivet
- Da vi ble et par: Forelskelse og kjærlighet
- Sex og sånn: Sensualitet og seksualitet
- Vennskap og glede: Skape en positiv grunntone
- Støtte hverandre: Takle vanskeligheter i fellesskap
- Finne balansen: Om stress og avspenning
Stå løpet ut
- Du og jeg og vi: Leve med forskjeller
- TIlgivelsens kunst: Forsoning og håp for veien videre
- Skal vi bli gamle sammen? Engasjement og forpliktelse
Teoretisk grunnlag
Det teoretiske utgangspunktet for PREP er kognitiv adferdsteori, med innflytelse fra adferdsorientert parterapi. Antakelsen er at par kan lære seg mer realistiske og konstruktive tankemønstre, kommunikasjonsformer og metoder for konflikthåndtering. Det kan så hjelpe dem med å utvikle og ivareta et godt forhold. På den ene siden retter programmet oppmerksomheten mot faktorer som påvirker et forhold i negativ retning dersom de får utvikle seg, slik som destruktive konfliktmønstre og negative følelsesuttrykk. På den andre siden vektlegges faktorer som stimulerer til en positiv utvikling i parforholdet.
Effektstudier
Det er gjennomført en rekke eksperimentelle studier av ulike samlivsprogrammer fra bl.a. USA, Australia, Tyskland og Nederland, og det begynner å bli godt dokumentert at ferdighetsorienterte programmer, slik som PREP, kan ha positiv effekt på parrelasjonen til kursdeltakerne. Den mest omfattende forskningen er knyttet til PREP-programmet. Deltakere på PREP-kurs har mindre sannsynlighet for å oppleve samlivsbrudd, sammenliknet med par i kontrollgruppen. De har også vist større tilfredshet med parforholdet og færre problemer opp til 5 år etter endt kurs.
Par-sjekk opplæringskurs (digitalt)
Bli sertifisert til å holde Par-sjekk – et konsept som gir hjelp til å identifisere styrker og utfordringer hos par.
Ved å delta på dette kurset får du opplæring i og sertifisering til å avholde Par-sjekk. Du kan dermed tilby par et standardisert konsept på kun to samtaler, som ifølge nyere forskning har god effekt på partilfredsheten. Du får tilgang til en digital plattform der du kan sende ut spørreskjema til deltakerne. Når skjemaene har blitt besvart, genereres det én feedbackrapport til paret og en veilederrapport til deg som veileder.
Opplæringskurset utruster deg til å identifisere folks samspillsproblemer mer presist og til konkret å kunne hjelpe dem videre. Par-sjekk-konseptet kan også brukes som et grundig kartleggings- og vurderingsverktøy i parterapi. Par-sjekk er egnet uavhengig av parterapeutisk tilnærming – den gir informasjon som er relevant å innhente i alle former for parterapi.
Kursleder: Mattias Stølen Due, psykolog og direktør ved Center for Familieudvikling.
Kurset arrangeres med støtte fra Tone Bergesens stiftelse.
Les hva et av parene som har prøvd Par-Sjekk syntes om konseptet: Fra NRK P1 – februar 2019
Målgruppe / krav til kvalifikasjoner
Opplæring som veileder i Par-sjekk er for psykologer og andre fagpersoner med minimum bachelorgrad innen helse- eller sosialfag, videreutdanning og praksis innen par-/familieterapi. For å opprettholde sertifiseringen er det et aktivitetskrav.
Kursets innhold
- Innføring i nyere forskning på parforhold og -samspill
- Innføring i de forskjellige spørreskjemaene og rapportene som benyttes i Par-sjekk
- Kronologisk gjennomgang av Par-sjekk. Veksling mellom undervisning, øvinger og samtaler
Du vil motta en omfattende manual til bruk når du skal avholde en Par-sjekk. Den kan også kunne fungere som en ressursbok til inspirasjon og hjelp i annet terapeutisk arbeide med par. Du får manualen tilsendt i posten i forkant av kurset.
Manualen er oversatt til norsk. Her kan du lese et lite utdrag fra den danske manualen
Sertifisering
- Center for Familieutvikling er innehaver av rettighetene til Par-sjekk. Modum Bad har rettighetene til Par-sjekk i Norge. Ved å delta på Opplæringskurs i Par-sjekk ved Modum Bad, får du rett til å avholde Par-sjekk i Norge.
- Sertifiseringen inkluderer en norsk utgave av Par-sjekk-manualen og adgang som profesjonell bruker til Par-sjekks IT-portal.
- Når et par henvender seg for å få en Par-sjekk eller komme i parterapi, kan du som Par-sjekkveileder sende ut spørreskjemaer, innkalle til samtale og hente ut en unik og personlig feedbackrapport til paret og en veileder-rapport til eget bruk – alt sammen via IT-portalen.
- Sertifiseringen dekker første års lisens til et ubegrenset antall rapporter. Ønsker man fortsatt å være bruker av IT-portalen betaler man et årlig abonnementsgebyr på 1.995,- DKK til Center for Familieudvikling, som dekker support, vedlikehold og utvikling av portalen.
- Par-sjekk er varemerkebeskyttet. Man kan derfor ikke foreta en Par-sjekk i Norge eller benytte dette navnet, hvis ikke man er utdannet og sertifisert Par-sjekkveileder ved Modum Bad.
- Som sertifisert er du forpliktet til å følge manualen og de tilhørende prosedyrene når du tilbyr Par-sjekk
Meritterende
Kurset er godkjent av
- Norsk psykologforening som 13 timers vedlikeholdsaktivitet
- Den norske legeforening som meritterende med 12 timer som valgfritt kurs til videre- og etterutdanningen innen allmennmedisin
- Fagforbundet som tellende i program for klinisk fagstige for sykepleiere og øvrige helsefaglige personellgrupper med 13 timer. Godkjennes innenfor det området kurset er relevant for
Mer om Par-sjekk
Det er Center for Familieudvikling i København som i samarbeid med forskere fra Aarhus Universitet har utviklet Par-sjekk. Par-sjekk er et tilbud til par som ønsker å styrke parforholdet og forebygge vanskeligheter. Både dansk og internasjonal forskning har vist at Par-sjekk har positiv effekt på tilfredshet og intimitet i parforholdet.
Par-sjekk er utviklet med inspirasjon fra det amerikanske konseptet «The Marriage Checkup», utarbeidet av professor James Cordova fra Clark University. I 2014 kom en studie som viste at The Marriage Checkup hadde positive effekter på en lang rekke områder som berører trivselen i et parforhold, bl.a. opplevelsen av intimitet, tilfredshet og gjensidighet. Denne studien er den så langt beste dokumentasjonen av verdien i å få en årlig parforholdssjekk. Professor Cordovas funn understreker også at regelmessig «ettersyn» gavner både par som har det godt sammen og par som opplever høyt konfliktnivå eller usikkerhet på om de skal avslutte forholdet sitt.
Med utgangspunkt i dette gjennomførte Aarhus Universitet og Center for Familieudvikling i 2013 –2016 en utprøving av effekten av Par-sjekk tilpasset betingelsene i en alminnelig dansk psykologpraksis. Målgruppen for forsøket var par med barn under 18 år, der foreldrene rapporterte om alt fra «få» til «alvorlige» vanskeligheter i sitt parforhold. Parene gjennomgikk to Par-sjekk med et års mellomrom. Forskningsprosjektet ble støttet av Ole Kirks Fond.
Etter første runde med Par-sjekk viste det seg en signifikant positiv effekt på tre av fire mål for kvalitet i parforholdet, når Par-sjekkgruppen ble sammenlignet med kontrollgruppen. I løpet av året dalte effekten, men steg så igjen forut for den andre Par-sjekk’en. Effekten endte med å være signifikant på alle mål – f.eks. tilfredshet med forholdet, intimitet og oppmerksomhet – etter andre runde med Par-sjekk. Resultatene er offentliggjort i det amerikanske vitenskapelige tidsskriftet Journal of Consulting and Clinical Psychology.
Kommende fagkurs:
Emnekurs for leger: Stressmestring og egenomsorg
Dette kurset er et to-dagers emnekurs for leger innen allmenn-, samfunns- og arbeidsmedisin, med fokus på kunnskap om legehelse, selvivaretakelse og utbrenthetsforebygging.
Kartlegging av traumerelaterte dissosiative lidelser ved hjelp av SCID-D. Digitalt dagskurs (opptak)
Lær deg å bruke det kliniske intervjuet SCID-D. Digitalt opptak av dagskurs med Ellen Jepsen. (åpent i 14 dager)
#psyktnormalt – opplæringskurs
Et undervisningsprogram for ansatte i skole, skolehelsetjeneste og kommunehelsetjeneste om psykisk helse og livsmestring for ungdomskolen (eventuelt 7. trinn)
Opplæringskurs i PREP
Få kunnskap og metoder som kan styrke parforhold og samliv – bli kursholder og veileder i samlivsprogrammet PREP.
Følelsenes ABC – sentral kunnskap i emosjonell kompetanse
FAGKURS: Å arbeide med følelser i helsefremmende og klinisk arbeid. Grunnleggende kunnskap om følelser, følelsesregulering og -håndtering i terapi og tidlig intervensjon med Gry Stålsett.
Modum Bad-konferansen 2024
Traumebehandling – perspektiver på helhetlig og persontilpasset terapi. Våre fagpersoner innen traumefeltet vil formidle sine erfaringer gjennom inspirerende foredrag og vi avslutter dagen med en paneldebatt. Sett av dagen til denne fagkonferansen på Kildehuset eller…