WEB_topp_forebygging_sjelesorg_10

VELKOMMEN TIL

Institutt for Sjelesorg

Vi er en del av lavterskeltilbudet ved Modum Bad. Det vil si at du kan komme uten henvisning eller noen form for journalføring. Alle tilbudene våre ligger åpent ute og alle er hjertelig velkomne. I utgangspunktet trenger man ikke å streve med noe for å benytte seg av tilbudet. Vi ønsker å tilby våre gjester både hvile og påfyll, men også en mulighet til å snakke om sine utfordringer.

Rekreasjonsuker

Gjestene som har kommet til rekreasjonsoppholdene våre, kan deles i tre hovedgrupper. I den første gruppen er mennesker som har opplevd tap og er i sorg. Den andre hovedgruppen består av mennesker som står i konflikt i arbeidslivet eller familien. Den tredje gruppen er de som opplever slitenhet, er utmattet og kanskje har begynt å kjenne på utbrenthet.

Målet med rekreasjonsukene:

– Gjestene har nok ulike mål når de bestiller et opphold hos oss. Noen trenger bare ro, hvile, refleksjon, påfyll og inspirasjon. Andre har behov for undervisningen vi gir, og ønsker samtaler med en sjelesørger for å snakke om sine utfordringer. Det er frivillig å delta i programmet når man kommer til en ukes opphold. Ønsker man bare å være der, uten å delta i undervisning og samtaler, så er det også helt i orden.

Hvem er det som kan få hjelp på Instituttet?
– Siden oppstarten av rekreasjonsuker på 1990-tallet har cirka 1000 personer fått hjelp hvert år. I den første tiden var rundt 80 % av deltakerne ansatte i kirkelige organisasjoner. De resterende var det vi kan omtale som folk flest. Så har vi sett en utvikling, og de senere år har dette snudd slik det de siste årene har vært 20 % fra kirkelige organisasjoner. Dette flotte stedet vårt skal være et godt sted å komme til for alle – og vi har kort ventetid. I rekreasjonsukene tilbyr vi undervisning om ulike temaer, og alle får tilbud om samtaler med en sjelesørger. Modum Bads unike beliggenhet byr også på natur og et stort turområde som inviterer til fysisk aktivitet. Det er godt for både kropp og sinn.

Datoer og påmelding finner du lenger ned på siden.

Videreutdanninger med studiepoeng

I samarbeid med MF vitenskapelig høyskole og VID vitenskapelige høgskole tilbyr Institutt for Sjelesorg tre ulike studiepoenggivende utdanninger i sjelesorg.

I samarbeid med VID vitenskapelige høgskole tilbyr vi dette enkeltemnet i sjelesorg.

Vi tilbyr pastoralklinisk utdanning i sjelesorg i samarbeid med MF vitenskapelig høyskole.

Vi tilbyr dette i samarbeid med VID og S:t Lukas.

Samtale med sjelesørger

Våre sjelesørgere har verdimessig forankring i kristen tro. Samtidig tilstreber de å møte den som kommer til samtale med respekt for den enkeltes livssyn. Sjelesørgerne har videreutdanning i sjelesorg og erfaring med å møte mennesker i ulike livssituasjoner. Sjelesorg kan være en meningsfull ramme for samtale om eksistensielle spørsmål og trosspørsmål. Samtalene har som mål å være et frirom der en kan tenke høyt og undre seg sammen over store og små spørsmål i livet, og utforske mening, tro og tvil.

Hva er sjelesorg?

Det gamle og kanskje litt umoderne ordet «sjelesorg» kommer av det tyske ordet «seelsorge», som kan oversettes med «omsorg for sjelen». På svensk brukes ordet «själavård». Sjelesorg kan beskrives som omsorg for hele mennesket. Utgangspunktet for samtalen er den enkeltes opplevelse av sin aktuelle livssituasjon, uavhengig av tro og livssyn. Temaene for samtalene kan handle om alt livet rommer: et menneskes forhold til seg selv, til medmennesker, skaperverket og Gud. Ingenting er for lite eller for stort i sjelesorgens rom. Sjelesorg gir mulighet til å reflektere over og bearbeide egen livs- og troshistorie, erfaringer fra livet, lengsler og håp.

Utøvelse av tro

Sjelesorg kan være et rom for utøvelse av tro, dersom en ønsker det. En kan be om forbønn, at det leses fra Bibelen, nattverd eller andre liturgiske handlinger. Sjelesorgen står i en lang kirkelig tradisjon når det gjelder utøvelse av tro på ulike måter.

Kurs innen sjelesorg

Tekst kommer snart

Vi søker ny utdanningsprest!

Nå kan du søke for høsten 2025 / våren 2026!

Se mer informasjon her.

Søknadsfrist: 24.11.24.

Kommende arrangementer Tidsskrift for Sjelesorg Om oss Kontakt oss

Kommende arrangementer:

Velg kategori
Rekreasjon og sjelesorg
06. jan. - 10. jan.
Institutt for Sjelesorg
Mandag 6. jan. - Fredag 10. jan. | Villa Competencia

Rekreasjonsopphold uke 2

Et rekreasjonsopphold inneholder blant annet undervisning, hvile og tilbud om samtaler med en erfaren sjelesørger. Denne uken er det Sjur Isaksen, stortingsprest og sokneprest, som har undervisning med temaet "Forsoning med livet, slik det er".

Rekreasjon og sjelesorg
13. jan. - 17. jan.
Institutt for Sjelesorg
Mandag 13. jan. - Fredag 17. jan. | Villa Competencia

Rekreasjonsopphold uke 3

Et rekreasjonsopphold inneholder blant annet undervisning, hvile og tilbud om samtaler med en erfaren sjelesørger. Denne uken er det Leif Gunnar Engedal som har undervisning med temaet "Når livet setter spor i troen".

Utdanningstilbud
05. feb. - 09. feb.
Institutt for Sjelesorg
Onsdag 5. feb. - Søndag 9. feb. | Villa Competencia

Emnekurs i sjelesorg våren 2025

Innføring i kristen sjelesorg – ønsker du å bli en bedre samtalepartner? Kurset kan i tillegg tas på bachelor- eller masternivå. Søknadsfrist: 15. januar 2025 Oppstart: 5. februar 2025

Rekreasjon og sjelesorg
17. feb. - 21. feb.
Institutt for Sjelesorg
Mandag 17. feb. - Fredag 21. feb. | Villa Competencia

Rekreasjonsopphold uke 8

Et rekreasjonsopphold inneholder blant annet undervisning, hvile og tilbud om samtaler med en erfaren sjelesørger. Denne uken er det Per Arne Dahl som har undervisning med temaet "Hvordan ta vare på håpet i krevende tider?"

Om Institutt for Sjelesorg

Vi er en del av stiftelsen Modum Bad. Vi ønsker å være med i fagutvikling og forskning innenfor sjelesorgfaget. På ulike måter, enten det er på et rekreasjonsopphold, på kurs eller ved at man tar videreutdanning, ønsker vi at våre gjester kan oppleve at Institutt for Sjelesorg har rom for tro og undring, vekst og hvile.

Våre fasiliteter:

Overnattingsrom

Vi har god overnattingskapasitet og rommene våre er innbydende og hyggelige.

I nybygget har vi femten delikate rom med lekre bad, syv dobbeltrom og åtte enkeltrom. Her er også et rom for bevegelseshemmede. Enkelte av rommene i første etasje har utgang til en uteplass. Her kan man sitte i fred og ro og nyte de flotte omgivelsene som omgir Institutt for Sjelesorg.

I den opprinnelige delen av hovedhuset har vi seks koselige enkeltrom som mange foretrekker å bo i. De har et litt eldre preg, men er intime og hyggelige og er de rommene som ligger nærmest stuene og matsalen. Rommene, som ligger i annen etasje, har vask på rommet og dusj/toalett på gangen.

I det som tidligere var Gordon Johnsens bolig, har vi tre store, flotte dobbeltrom med bad og toalett.

Anneks: I tillegg til rommene, har vi en koselig hytte som ligger ca 100 m unna hovedhuset og som jevnlig benyttes til overnatting. Den egner seg godt for familier, og mang en familie har gjennom årene bodd i den og hatt stor glede av å være på «hyttetur».

Bolig: Vi har også en enebolig på området som kan være et godt alternativ for en gruppe som ønsker å ha noen dager sammen. Her har man tilgang til egen stue og kjøkken.

Våre lokaler

Institutt for Sjelesorg ligger flott til på Modum Bad, omringet av den vakre naturen og de flotte skogsområdene. Selve bygget består av en ny og en gammel del som utfyller hverandre på en god måte. Lokalene våre egner seg ypperlig til samlinger av ulik art.

  • I den nye delen har vi et vakkert amfi med sitteplass til 44 personer. (Les mer om våre kurs-lokaler her)
  • Grupperommet som ligger like over amfiet, er et elegant og behagelig rom som egner seg svært godt for gruppesamlinger.
  • Den gamle delen inneholder koselige stuer som man kan oppholde seg i, egen TV- stue, spisesal og flere grupperom.
  • Våre lokaler egner seg godt til å arrangere alt fra stabssamlinger, fagdager, kurs/foredrag, seminarer og intimkonserter til retreatsamlinger.

Til de ulike arrangementene kan man bestille deilige lunsjer og middager, samt kaffe/te, frukt og kaker.

Biblioteket

Fagbiblioteket ved Institutt for Sjelesorg inneholder ca. 3 600 bøker med sjelesorg som kjernetema. Her er også et utvalg tidsskrifter.

Bibliotekets målgrupper er alle som utdanner seg innen sjelesorg – i studieemnekursene, PKU-studenter og kursdeltakere – samt gjester på rekreasjonssamlingene, ansatte og fagfolk på besøk.
Du kan søke og finne oversikt over fagbøkene i biblioteket og alle artiklene i Tidsskrift for Sjelesorg i vår database Portal.

Vi har også en samling med skjønnlitteratur som står i info-området.
Utlånssystemet er manuelt med utlånskort i boklomme bak i bøkene.
NB: Bøkene i biblioteket lånes ikke ut av huset, men er tilgjengelige for alle ved besøk på Instituttet.

Våre kapeller

Vi har to kapeller i huset vårt. Det ene kalles HIMMELKAPELLET og er malt i vakre blåtoner. Alterbildet er et vindu ut mot naturen. Her kan vi følge årstidene og se den vakre naturen Gud har skapt og satt oss inn i. fargene i det blå kapellet minner oss om at vi har en himmel over oss og at Gud er nær oss. Tidebønnene under rekreasjonssamlinger, retreater og kurs holdes i dette kapellet.

Det andre kapellet vårt ligger i kjelleren og kalles for JORDKAPELLET. Det har en dyp rødfarge, som både er jordens og blodets farge. Noen kaller det for Kristuskapellet fordi det minner dem om Kristi smerte og ledelse, og hans medlidelse i våre liv. Kapellet benyttes ofte av våre gjester til bønn og meditasjon.

Historien om Institutt for Sjelesorg

Institutt for Sjelesorg (IFS) ble innviet i 1975. Frem til 2016 het stiftelsen Institutt for Sjelesorg, Einar Lundbys stiftelse.
Navnet var knyttet til legen og sjelesørgeren Einar Lundby, som sammen med psykiater Gordon Johnsen, leder på Modum Bads nervesanatorium og prest Peder Olsen, var initiativtaker til oppstarten av stedet.

Lundby hadde tidligere drevet Solborg kristne hvilehjem på Jevnaker. Da Solborg ble solgt, ble inntekten av salget brukt som startkapital for Institutt for Sjelesorg. Deres ønske var at Institutt for Sjelesorg skulle være et sted der mennesker kunne komme for å samtale om helt normale utfordringer og problemer. I tillegg ønsket de at IFS skulle drive med utdanning og fagutvikling i sjelesorg.

Det er disse tankene som preger Institutt for Sjelesorg sin virksomhet også i dag. I 2016 ble IFS fusjonert med Modum Bad Gordon Johnsens stiftelse og ble da en stiftelse som fikk navnet Modum Bad.

Olavskirken

Olavskirken er et jordnært og himmelvendt kirkerom. Et sted for gudstjenestefeiring, stillhet, meditasjon, hvile og bønn. Den er et sted der lys tennes, bønner bes og knuste glassbiter festes til håpstreet. Et sted for å ta imot og legge fra seg.

Klikk her for oversikt over gudstjenester i Olavskirken

Nærområdet

Nærområdene våre har mye å by på av opplevelser, kultur og underholdning.

Les mer om aktivitetstilbud her.

Les mer om våre kulturtilbud her.

Få med deg kirke- og kulturopplevelser!

I Festsalen og Olavskirken arrangerer vi stemningsfulle konserter og kveldsmesser. Dette kan du få med deg under ditt kurs- eller rekreasjonsopphold hos oss!

Se de neste arrangementene nedenfor, og sikre deg billett i god tid.

Du kan også gå inn på siden "Hva skjer", filtrere på datoer du oppholder deg hos oss og se hva som skjer mens du er her hos oss i Vikersund.

Kommende konserter:

Velg kategori
Kulturprogram
04. des.
Onsdag 4. des. kl. 20:00 | Festsalen

«En julekonsert – med Lewi Bergrud, Maria Solheim & Peter Hallström»

Velkommen til en varm og nær adventsstund i festsalen på Modum bad, når tre fantastiske artister, musikere og formidlere kommer for å sette oss i julestemning!

Kulturprogram
05. feb.
Onsdag 5. feb. kl. 20:00 | Olavskirken

Hvilepuls: Ine Hoem – solo

Ine Hoem er en norsk låtskriver og artist med en stemme som treffer deg rett i hjertet.  Hun er født og oppvokst på Grünerløkka i Oslo, men har sterke røtter til Fræna i Møre og…

Kommende gudstjenester:

Velg kategori
Gudstjenester
05. des.
Torsdag 5. des. kl. 18:00 | Olavskirken

Kveldsmesse 05.12.24

Messen ledes av Karoline Astrup og Jon-Erik Bråthen. Musikk ved Jostein Frøyshov Danielsen. Kveldsmesse med musikk, kveldstanker, nattverd og vandring i kirkerommet. Velkommen kl. 18.00.

Gudstjenester
12. des.
Torsdag 12. des. kl. 18:00 | Olavskirken

Kveldsmesse – Mot jul

Messen ledes av Anders H. Mikalsen og Helle Myrvik. Musikk ved Jostein Frøyshov Danielsen. Kveldsmesse med musikk, kveldstanker, nattverd og vandring i kirkerommet. Velkommen kl. 18.00.

Gi din støtte til vår virksomhet

Institutt for Sjelesorgs virksomhet er avhengig av gaveinntekter. Din støtte gir oss mulighet til fortsatt å være et sted som kan hjelpe mennesker i krise eller som trenger samtaler av ulike årsaker.

Vi er svært takknemlige til alle som har gitt økonomisk støtte eller på annen måte gitt et frivillig bidrag til virksomheten gjennom mange år.

Tusen takk for din støtte!

Du kan også støtte oss andre måter:

Vipps: #210 210 (Modum Bad, velg kategori: "IFS - Gi din støtte")
Kontonr.: 2270 28 78156 (Institutt for Sjelesorg)
Bli fastgiver? Send oss en e-post til sjelesorg@modum-bad.no

Kontaktinformasjon Institutt for Sjelesorg:

Telefon: 32 74 97 00 (Sentralbordet)

Dersom du ikke får tak i oss på telefonen, send oss gjerne en epost.

E-post: sjelesorg@modum-bad.no

Kontonr.: 2270.28.78156

Besøksadresse:

Einar Lundbysvei 13, 3370 VIKERSUND

Klikk her for veibeskrivelse

Postadresse:

Institutt for Sjelesorg, Modum Bad
Postboks 33, VIKERSUND