Klimakrise og naturtap skaper sår i sjelen
– Framtida skremmer mange unge. – Hvis vi bruker «økosorg» som et samlebegrep for slike reaksjoner, preger altså denne nye sorgen livsopplevelsen til svært mange, sier Leif Gunnar Engedal.
Les merVi ønsker å være med i fagutvikling og forskning innenfor sjelesorgfaget. På ulike måter, enten det er på et rekreasjonsopphold, på kurs eller ved at man tar videreutdanning, ønsker vi at våre gjester kan oppleve at Institutt for Sjelesorg har rom for tro og undring, vekst og hvile.
I nybygget har vi femten delikate rom med lekre bad, syv dobbeltrom og åtte enkeltrom. Her er også et rom for bevegelseshemmede. Enkelte av rommene i første etasje har utgang til en uteplass. Her kan man sitte i fred og ro og nyte de flotte omgivelsene som omgir Institutt for Sjelesorg.
I den opprinnelige delen av hovedhuset har vi seks koselige enkeltrom som mange foretrekker å bo i. De har et litt eldre preg, men er intime og hyggelige og er de rommene som ligger nærmest stuene og matsalen. Rommene, som ligger i annen etasje, har vask på rommet og dusj/toalett på gangen.
I det som tidligere var Gordon Johnsens bolig, har vi tre store, flotte dobbeltrom med bad og toalett.
Anneks: I tillegg til rommene, har vi en koselig hytte som ligger ca 100 m unna hovedhuset og som jevnlig benyttes til overnatting. Den egner seg godt for familier, og mang en familie har gjennom årene bodd i den og hatt stor glede av å være på «hyttetur».
Bolig: Vi har også en enebolig på området som kan være et godt alternativ for en gruppe som ønsker å ha noen dager sammen. Her har man tilgang til egen stue og kjøkken.
Institutt for Sjelesorg ligger flott til på Modum Bad, omringet av den vakre naturen og de flotte skogsområdene. Selve bygget består av en ny og en gammel del som utfyller hverandre på en god måte. Lokalene våre egner seg ypperlig til samlinger av ulik art.
Til de ulike arrangementene kan man bestille deilige lunsjer og middager, samt kaffe/te, frukt og kaker.
Fagbiblioteket ved Institutt for Sjelesorg inneholder ca. 3 600 bøker med sjelesorg som kjernetema. Her er også et utvalg tidsskrifter.
Bibliotekets målgrupper er alle som utdanner seg innen sjelesorg – i studieemnekursene, PKU-studenter og kursdeltakere – samt gjester på rekreasjonssamlingene, ansatte og fagfolk på besøk.
Du kan søke og finne oversikt over fagbøkene i biblioteket og alle artiklene i Tidsskrift for Sjelesorg i vår database Portal.
Vi har også en samling med skjønnlitteratur som står i info-området.
Utlånssystemet er manuelt med utlånskort i boklomme bak i bøkene.
NB: Bøkene i biblioteket lånes ikke ut av huset, men er tilgjengelige for alle ved besøk på Instituttet.
Vi har to kapeller i huset vårt. Det ene kalles HIMMELKAPELLET og er malt i vakre blåtoner. Alterbildet er et vindu ut mot naturen. Her kan vi følge årstidene og se den vakre naturen Gud har skapt og satt oss inn i. fargene i det blå kapellet minner oss om at vi har en himmel over oss og at Gud er nær oss. Tidebønnene under rekreasjonssamlinger, retreater og kurs holdes i dette kapellet.
Det andre kapellet vårt ligger i kjelleren og kalles for JORDKAPELLET. Det har en dyp rødfarge, som både er jordens og blodets farge. Noen kaller det for Kristuskapellet fordi det minner dem om Kristi smerte og ledelse, og hans medlidelse i våre liv. Kapellet benyttes ofte av våre gjester til bønn og meditasjon.
Olavskirken er et jordnært og himmelvendt kirkerom. Et sted for gudstjenestefeiring, stillhet, meditasjon, hvile og bønn. Den er et sted der lys tennes, bønner bes og knuste glassbiter festes til håpstreet. Et sted for å ta imot og legge fra seg.
Klikk her for oversikt over gudstjenester i Olavskirken
Nærområdene våre har mye å by på av opplevelser, kultur og underholdning.
Les mer om aktivitetstilbud her.
Les mer om våre kulturtilbud her.
Institutt for Sjelesorg (IFS) ble innviet i 1975. Frem til 2016 het stiftelsen Institutt for Sjelesorg, Einar Lundbys stiftelse.
Navnet var knyttet til legen og sjelesørgeren Einar Lundby, som sammen med psykiater Gordon Johnsen, leder på Modum Bads nervesanatorium og prest Peder Olsen, var initiativtaker til oppstarten av stedet.
Fra venstre: Einar Lundby, Gordon Johnsen og Peder Olsen
Lundby hadde tidligere drevet Solborg kristne hvilehjem på Jevnaker. Da Solborg ble solgt, ble inntekten av salget brukt som startkapital for Institutt for Sjelesorg. Deres ønske var at Institutt for Sjelesorg skulle være et sted der mennesker kunne komme for å samtale om helt normale utfordringer og problemer. I tillegg ønsket de at IFS skulle drive med utdanning og fagutvikling i sjelesorg.
Det er disse tankene som preger Institutt for Sjelesorg sin virksomhet også i dag.
I 2016 ble IFS fusjonert med Modum Bad Gordon Johnsens stiftelse og ble da en stiftelse som fikk navnet Modum Bad.
Postadresse:
Institutt for Sjelesorg, Modum Bad
Postboks 33, VIKERSUND
Institutt for Sjelesorgs virksomhet er avhengig av gaveinntekter. Din støtte gir oss mulighet til fortsatt å være et sted som kan hjelpe mennesker i krise eller som trenger samtaler av ulike årsaker.
Vi er svært takknemlige til alle som har gitt økonomisk støtte eller på annen måte gitt et frivillig bidrag til virksomheten gjennom mange år.
Tusen takk for din støtte!
Du kan også støtte oss andre måter:
Vipps: #644894 (Modum Bad, "IFS- Gi din støtte") Bli fastgiver? Send oss en e-post til sjelesorg@modum-bad.no
– Framtida skremmer mange unge. – Hvis vi bruker «økosorg» som et samlebegrep for slike reaksjoner, preger altså denne nye sorgen livsopplevelsen til svært mange, sier Leif Gunnar Engedal.
Les merMarianne Rodriguez Nygaard (51) er ny leder ved Institutt for Sjelesorg. – Jeg brenner for sjelesorg og er opptatt av hvordan trosressurser kan være bidragsytere til et bedre liv, sier Nygaard.
Les merHelle Myrvik ble søndag 3. oktober vigslet til diakon i Olavskirken på Modum Bad.
Les mer