Engasjert Olaug møtte pasient
Det var en engasjert Olaug Bollestad (KrF) som møtte pasient og veteransoldat Åge-Morten Hansen mandag 10. oktober.
Les merVi har i dag spesialiserte behandlingstilbud for sosial fobi, panikklidelse, agorafobi, tvangslidelse, posttraumatisk stresslidelse etter traumer i voksen alder, generalisert angst og helseangst. Tilbudet gis til alle over 18 år.
Avdeling for angstlidelser har 17 behandlingsplasser fordelt på to tverrfaglige team (Nora 1 og Nora 2). Behandlingstilbudene varer i syv til ni uker, i grupper på åtte eller ni pasienter.
Fastlege eller helsepersonell i spesialisthelsetjenesten kan henvise til avdeling for angstlidelser, Modum Bad.
Det gis erfarings- og forskningsbasert behandling utviklet i nært samarbeid med sentrale forskningsmiljøer nasjonalt og internasjonalt gjennom lang tid.
Behandlingen er basert på kognitiv og metakognitiv terapi. Sentralt i begge terapiformene står systematisk trening for å overvinne urimelig frykt. Dette foregår i stor grad som planlagt egenaktivitet under veiledning av behandlerne.
Pasientene arbeider med å kartlegge og endre på strategier som har bidratt til å opprettholde angstlidelsen. Tankeprosesser og tankeinnhold er i tillegg sentrale tema i behandlingen.
Avdelingen har spesialisert seg på psykologisk behandling av angst uten støtte av medikamenter som regulerer angsten eller tilknyttede plager. Slike medikamenter er for eksempel angstdempende midler, antidepressiva, smertestillende og sovemedisiner. Nedtrapping skal skje i samarbeid med lokal behandler i forkant av et ordinært opphold.
Stemningsstabiliserende medikamenter som brukes ved bipolar lidelse eller tilbakevendende, alvorlig depresjoner, kan brukes under behandlingen.
Leger/psykiatere, psykologer/psykologspesialister, psykiatriske sykepleiere med høy kompetanse på angstbehandling og kognitiv/metakognitiv terapi. Avdelingsleder, sekretær og husassistent.
Ønsker du kontakt med avdelingen? Henvendelser rettes til avdelingsleder Heidi Berg Houmb.
Felles – og sentralt i begge terapiformene er å benytte systematisk trening for å overvinne urimelig frykt og redusere strategier som opprettholder angst. Dette foregår i stor grad som planlagt egenaktivitet under veiledning av behandlerne. Avdelingen har spesialisert seg på psykologisk behandling av angst uten støtte av medikamenter.
Det finnes i hovedsak tre måter å mestre falske alarmer på:
For ytterligere informasjon om behandling av angst:
Alle pasienter innkalles til innleggelse periode 1 som er en utrednings-/avklaringsinnleggelse. Hensikten er å innhente informasjon om søkeren og å gi informasjon om behandlingstilbudet.
Under innleggelse periode 1 får pasienten et grunnlag for å avklare egen motivasjon, samt målsetninger og forventninger til et behandlingsopphold.
Oppholdet går over noen dager. Programmet består av individuelle samtaler, diagnostisk kartlegging, gruppeaktiviteter, fysisk aktivitet og undervisning. Etter denne innleggelsen konkluderes det med om pasienten skal gis tilbud om innleggelse periode 2.
Slik går du fram:
En innleggelse varer i syv til ni uker. Det drives individualisert behandling i gruppe.
Pasientene oppfordres til å reise på hjemmetrening i de fleste helgene for å få best mulig utbytte av behandlingen. I løpet av oppholdet inviterer alle pasientene én pårørende til et kort «Pårørendeopphold». Der får de pårørende undervisning om angst og behandlingen, samt en samtale sammen med pasient og behandlere.
Midtveis i behandlingen reiser alle pasientene hjem på en «hjemmetreningsuke», hvor man får muligheten til å trene på angstutfordrende situasjoner på en ny måte. Slik får hver enkelt anvendt behandlingen der de har hverdagen sin, og kan komme tilbake og jobbe med det mest vanskelig siste del av oppholdet.
Timeplanen består av daglige gruppesamlinger hvor dagen planlegges og hvor det foregår undervisning. Det er to individualtimer i uken og i tillegg har pasientene samtaler med kontaktsykepleier. Sykepleiere er med ut i angstutfordrende situasjoner.
To ganger i uken er det felles fysisk aktivitet som ledes av en helsesportspedagog i samarbeid med personalet. Pasientene deltar aktivt i endringsarbeidet, blant annet ved å utforme sitt eget behandlingsfokus i starten av oppholdet og målsettingsarbeid for tiden etter utskrivelse. Egen motivasjon og deltagelse viser seg å ha betydning for effekt av behandling.
Ett år etter innleggelse blir pasientene innkalt til et kort opphold sammen med gruppen sin. Her får de mulighet til å evaluere hvor langt de er kommet i forhold til de målsetningene de laget under behandlingen, samt å planlegge veien videre.
For mange blir dette oppfølgingsoppholdet noe de ser frem til og som hjelper dem å anvende nye tanke- og atferdsmønster i møte med angsten etter utskrivelse fra ordinært opphold.
Det er usikkert om oppfølgingsopphold blir opprettholdt i fremtiden. Dette på grunn av føringer fra helsemyndighetene.
Det var en engasjert Olaug Bollestad (KrF) som møtte pasient og veteransoldat Åge-Morten Hansen mandag 10. oktober.
Les mer“Liv” var mye sliten gjennom mange år. Etter hvert ble hun og de rundt henne klar over at det var angst hun slet med.
Les merVi gikk fra to år med pandemi til krig i Europa. I tillegg ligger klimakrisen som en klam hånd over oss. Hva har det å si for vår psyke – og spesielt unge menneskers psyke, å leve med denne type bekymringer og frykt?
Les merKultur er en viktig del av vårt tilbud til pasientene. Vi har også arrangementer som er åpne for publikum.
Felles fysisk aktivitet har vært en integrert del av den helhetlige behandlingen ved Modum Bad i over 40 år.
Vi legger vekt på den åndelige og eksistensielle dimensjonen ved livet.