John-Erling fikk panikkanfall og trodde han skulle dø
Han skulle bare kjøre en kollega hjem fra jobben. Så startet det. – Jeg ble varm og fikk ikke puste. Jeg tenkte; nå dauer jeg, sier John-Erling Johansen (51). Men han gjorde ikke det.
Les merAvdeling for angstlidelser har 22 behandlingsplasser fordelt på tre tverrfaglige team. Behandlingstilbudene varer i 8-10 uker, i grupper på seks eller åtte pasienter.
Avdelingen har spesialisert seg på psykologisk behandling av angst uten støtte av medikamenter som regulerer angsten eller tilknyttede plager. Slike medikamenter er for eksempel angstdempende midler, antidepressiva, smertestillende og sovemedisiner. Nedtrapping skal skje i samarbeid med lokal behandler i forkant av et ordinært opphold.
Stemningsstabiliserende medikamenter som brukes ved bipolar lidelse eller tilbakevendende, alvorlig depresjoner, kan brukes under behandlingen.
Leger/psykiatere, psykologer/psykologspesialister, psykiatriske sykepleiere med høy kompetanse på angstbehandling og kognitiv/metakognitiv terapi. Avdelingsleder, sekretær og husassistent.
Ønsker du kontakt med avdelingen? Henvendelser rettes til avdelingsleder Heidi Berg Houmb.
Felles – og sentralt i begge terapiformene er å benytte systematisk trening for å overvinne urimelig frykt og redusere strategier som opprettholder angst. Dette foregår i stor grad som planlagt egenaktivitet under veiledning av behandlerne. Avdelingen har spesialisert seg på psykologisk behandling av angst uten støtte av medikamenter.
Det finnes i hovedsak tre måter å mestre falske alarmer på:
For ytterligere informasjon om behandling av angst:
Alle pasienter innkalles til innleggelse periode 1 som er en utrednings-/avklaringsinnleggelse. Hensikten er å innhente informasjon om søkeren og å gi informasjon om behandlingstilbudet.
Under innleggelse periode 1 får pasienten et grunnlag for å avklare egen motivasjon, samt målsetninger og forventninger til et behandlingsopphold.
Oppholdet går over noen dager. Programmet består av individuelle samtaler, diagnostisk kartlegging, gruppeaktiviteter, fysisk aktivitet og undervisning. Etter denne innleggelsen konkluderes det med om pasienten skal gis tilbud om innleggelse periode 2.
Slik går du fram:
En innleggelse varer i åtte til ti uker. Det drives individualisert behandling i gruppe.
Pasientene oppfordres til å reise på hjemmetrening i de fleste helgene for å få best mulig utbytte av behandlingen. I løpet av oppholdet inviterer alle pasientene én pårørende til et kort «Pårørendeopphold». Der får de pårørende undervisning om angst og behandlingen, samt en samtale sammen med pasient og behandlere. I tillegg inviteres alle barn under 18 år til besøk og samtale.
Midtveis i behandlingen reiser alle pasientene hjem på en «hjemmetreningsuke», hvor man får muligheten til å trene på angstutfordrende situasjoner på en ny måte. Slik får hver enkelt anvendt behandlingen der de har hverdagen sin, og kan komme tilbake og jobbe med det mest vanskelig siste del av oppholdet.
Timeplanen består av daglige gruppesamlinger hvor dagen planlegges og hvor det foregår undervisning. Det er to individualtimer i uken og i tillegg har pasientene samtaler med kontaktsykepleier. Sykepleiere er med ut i angstutfordrende situasjoner.
To ganger i uken er det felles fysisk aktivitet som ledes av en helsesportspedagog i samarbeid med personalet. Pasientene deltar aktivt i endringsarbeidet, blant annet ved å utforme sitt eget behandlingsfokus i starten av oppholdet og målsettingsarbeid for tiden etter utskrivelse. Egen motivasjon og deltagelse viser seg å ha betydning for effekt av behandling.
Cirka et halvt år etter innleggelse blir pasientene innkalt til et kort oppfølgingsopphold sammen med gruppen sin. Her får de mulighet til å evaluere hvor langt de har kommet i forhold til de målsetningene de laget for tiden etter ordinært opphold, friske opp prinsippene fra behandlingen, samt planlegge veien videre.
For mange blir dette oppfølgingsoppholdet noe de ser frem til og som hjelper dem å anvende nye tanke- og atferdsmønster i møte med angsten etter utskrivelse fra ordinært opphold.
Det gis erfarings- og forskningsbasert behandling utviklet i nært samarbeid med sentrale forskningsmiljøer nasjonalt og internasjonalt gjennom lang tid.
Behandlingen er basert på kognitiv og metakognitiv terapi. Sentralt i begge terapiformene står systematisk trening for å overvinne urimelig frykt. Dette foregår i stor grad som planlagt egenaktivitet under veiledning av behandlerne.
Pasientene arbeider med å kartlegge og endre på strategier som har bidratt til å opprettholde angstlidelsen. Tankeprosesser og tankeinnhold er i tillegg sentrale tema i behandlingen.
Forskningsinstituttets overordnede målsetting er behandlingsforskning med sikte på å utvikle og forbedre institusjonens behandlingsopplegg, forskning i grensefeltet mellom psykiatri og sjelesorg, samt å gi impulser til det øvrige psykiatriske hjelpeapparatet. Forskningen ved Modum Bad skal være rettet mot psykiske lidelser og behandling av disse, samt på forholdet mellom sjelesorg og psykiatri.
Les mer om hvordan vi følger opp våre pasienter med behandling gjennom hele døgnet.
Her finner du alt om hva henvisningen må inneholde, samt søknadsprosessen.
Pårørende er viktige personer i pasientens liv og ofte en viktig ressurs. Mange er sentrale omsorgspersoner med betydelig kjennskap til og om den som er syk. Les mer her.
Panikklidelse oppleves som plutselig innsettende intens angst, som kan komme når som helst uten forvarsel. Det typiske forløpet er at panikken raskt når en topp (i løpet av noen minutter) for deretter å avta i styrke.
Agorafobilidelse er frykt for å være i situasjoner eller på steder som en ikke uten videre kan forlate og søke trygghet fra, og hvor en ikke forventer å bli hjulpet hvis en får uventet eller situasjonsdisponert angst. Angsten kan være et panikkanfall, eller angst med panikklignende symptomer. Frykten er ofte knyttet til karakteristiske situasjoner hvor fellestrekket er at en befinner seg aleine, langt unna det en forbinder med det trygge stedet (gjerne hjemme). Eksempler på slike steder er folkemengder, køer, heiser, offentlige transportmidler, tunneler og broer.
Sosial fobi er en markert og vedvarende frykt for å bli negativt vurdert av andre. Personen frykter for at hun/han vil opptre på en måte som blir ydmykende eller pinlig i møtet med andre. Det er vanlig å karakterisere to hovedkomponenter i denne lidelsen. Den ene er frykt for å bli observert i prestasjonspregede situasjoner, den andre er frykt for ikke å strekke til i de hverdagslige sosiale situasjonene i samspillet med andre. I tillegg vil personen oppleve at frykten er overdreven eller urimelig, den oppleves altså mer omfattende enn den burde være.
Posttraumatisk stressforstyrrelse er langvarige psykiske ettervirkninger etter traumatiske opplevelser. Når en person selv har oppfattet en tidligere gjennomlevd situasjon som livstruende, dramatisk og skremmende og gjenopplever hendelsen i ettertid på måter som forstyrrer dagliglivets funksjon, er dette tegn på at en slik lidelse har utviklet seg. Ofte har personen kjent seg hjelpeløs og ute av stand til å påvirke forløpet i den traumatiske hendelsen.
Symptomer: En finner mange av de samme symptomene som ved panikklidelse. I tillegg melder det seg:
Tvangstanker er tilbakevendende og vedvarende tanker, impulser eller bilder som oppleves som påtrengende, uønsket og upassende og fremkaller markert uro. Dette er ofte tanker som ikke gir noen mening og som ikke lar seg stoppe selv når en prøver å la være å tenke på dem.
Tvangshandlinger er gjentatte synlige handlinger (håndvask, sjekking om kokeplate er slått av, eller om døren er låst) eller mentale handlinger (fremsi bønn, telle etter et bestemt mønster, gjentagelse av ord ), som personen tvinges til å utføre som en følge av en tvangstanke.
Personen kan ha laget seg regler for slike ritualer som må håndheves strengt. Slike handlinger brukes for å dempe uro og forhindre at det inntreffer en fryktet hendelse, uten at handlingene har en realistisk tilknytning til det de skal forhindre.
Det er vanlig at lidelsene beskrevet ovenfor forekommer i blandingstilstander (komorbiditet). Dette kan vanskeliggjøre behandlingen og setter store krav til behandlingspersonalets faglige forståelse.
Kultur er en viktig del av vårt tilbud til pasientene. Vi har også arrangementer som er åpne for publikum.
Felles fysisk aktivitet har vært en integrert del av den helhetlige behandlingen ved Modum Bad i over 40 år.
Vi legger vekt på den åndelige og eksistensielle dimensjonen ved livet.
Han skulle bare kjøre en kollega hjem fra jobben. Så startet det. – Jeg ble varm og fikk ikke puste. Jeg tenkte; nå dauer jeg, sier John-Erling Johansen (51). Men han gjorde ikke det.
Les mer– Det er naturlig å unngå det man er redd for. Problemet er kun at vi blir mer redde for det vi unngår – og så styres vi etter hvert av vår egen redsel, sier Henrik Gustavsson, psykologspesialist ved Avdeling for angstlidelser.
Les merGjenopplevelse av skremmende hendelser i fortiden gjør livet vanskelig for mange mennesker. Hverdagen lammes av forsøk på å unngå eller kontrollere omgivelsene, slik at de vonde følelsene ikke dukker opp.
Les mer