Plagsomme gjenopplevelser kontrollerer livet

Gjenopplevelse av skremmende hendelser i fortiden gjør livet vanskelig for mange mennesker. Hverdagen lammes av forsøk på å unngå eller kontrollere omgivelsene, slik at de vonde følelsene ikke dukker opp.

Nyhetsartikkel publisert 07/08/23

Illustrasjon: Grete Edland Westerlund

Avdeling for angstlidelser behandler hvert år mange med posttraumatisk lidelse (PTSD).
– Disse pasientene har alltid skremmende opplevelser bak seg, med trussel om alvorlig skade eller død, forklarer psykolog Kristoffer Hetlebakke.
– Hendelsene har ført til plagsomme gjenopplevelser av det som har skjedd, for eksempel mareritt, påtrengende bilder og minner, eller bare en veldig ubehagelig følelse som skaper angst.

“Hendelsene har ført til plagsomme gjenopplevelser av det som har skjedd”

 

Unngår eller kontrollerer

Felles for pasientene er at gjenopplevelsene er veldig plagsomme. De forsøker å slippe å kjenne på eller måtte forholde seg til det som har skjedd eller den vonde følelsen som dukker opp.
– Noen forsøker å kontrollere tankene. Andre forsøker å tenke seg ferdig gjennom det. De har kanskje hull i hukommelsen og forsøker å huske det som skjedde. Andre igjen blir veldig varsomme, forsiktige og påpasselige. De “skanner” gjerne omgivelsene for å ha kontroll over potensielle farer, sier psykologen.

– Felles for pasientene våre er at gjenopplevelsene av det de har opplevd er veldig plagsomme, sier psykolog Kristoffer Hetlebakke i Avdeling for angstlidelser.

 

Naturlig heling

Ved behandlingsstart kartlegges symptomene og hvordan vedkommende forholder seg til disse. Så starter arbeidet med å finne ut hvordan man kan håndtere de skremmende og vonde minnene på en nye og mindre krevende måte.
– Traumesymptomer er egentlig en naturlig helingsprosess. Det er hjernen som selv forsøker å bearbeide det som har skjedd. Det må få lov å skje. Når man forsøker å dempe, bli kvitt eller unngå det som dukker opp, opprettholdes prosessene, forklarer Hetlebakke.

“Behandlingen går ut på å øve på å ikke henge seg opp i symptomene eller gjøre noe med dem, men heller la dem være”

 

Tanker er ufarlige

Kristoffer Hetlebakke

Behandlingen går ut på å øve på å ikke henge seg opp i symptomene eller gjøre noe med dem, men heller la dem være. Pasientene trener også på å unngå de skremmende tankene og forsøke å unngå skanningen for å redusere angsten.
– Eksempelvis jobber noen pasienter med å se litt mindre etter farer i spisesalen. Det kan være røyk fra brødristeren, skarpt bestikk eller andre mennesker. Det handler om å redusere bruken av strategiene som kontrollerer angsten eller omgivelsene, sier Hetlebakke.

“Mellom timene hos psykolog har hver pasient ansvar for å gjennomføre angstutfordringer”

Eksperimenter

Mellom timene hos psykolog har hver pasient ansvar for å gjennomføre angstutfordringer. Det kan være å gå over en hengebru, være alene i skogen eller oppsøke folkemengder. Uansett handler det om hvordan man kan møte angsten på en ny måte.
– For pasientene kan disse situasjonene oppleves uutholdelige eller overveldende, men vi i personalet bistår for å maksimere læringen fra utfordringen, understreker psykologen.

Artikkelen er hentet fra magasinet Badeliv nr 2/2022.
Les mer om behandlingen i Avdeling for angstlidelser
Les om kognitiv atferdsterapi her.

 

Share Button
Print Friendly and PDF