Etterutdanning
Traumesensitiv Mindfulness og Medfølelse i arbeid med traumeutsatte
– nødvendige kapasiteter å styrke etter traumatisering
Traumepoliklinikken i Oslo tilbyr etterutdanning i bruk av mindfulness og selvmedfølelse som metoder for å hjelpe mennesker med traumerelaterte lidelser. Målet med utdanningen er å gi deltakerne kunnskap, erfaring og trygghet til å bruke metodene på en traumesensitiv måte, i grupper eller individualbehandling.
Denne etterutdanningen starter i juni 2024.
Mindfulness, selvmedfølelse og yoga har vist seg hjelpsomt i behandling av traumelidelser. Oppmerksomt nærvær og medfølelse med seg selv er helt nødvendige ferdigheter for å håndtere de symptomene som driver en traumelidelse, som for eksempel gjenopplevelser, mareritt, skam, skyld, angst osv. Forskning viser imidlertid at pasienter med traumelidelser kan oppleve forverring hvis ikke metodene brukes på en traumesensitiv måte . Derfor trenger vi som behandlere kunnskap om hvordan vi kan tilpasse virksomme metoder slik at også klienter med traumeerfaringer kan få nytte av dem.
Etterutdanningen baseres seg på boken, Mindfulness og medfølelse, en vei til vekst etter traumer, som inkluderer et behandlingsprogram som kan brukes individuelt og i grupper.
To artikler er publisert:
Psykologspesialist Katinka Thorne Salvesen ved traumepoliklinikken Modum Bad i Oslo, har nylig publisert artikkel i European journal of trauma and dissociation.
I denne pilotstudien med blandede metoder settes søkelyset på det 16 ukers traumesensitive behandlingsprogrammet i boken Mindfulness og medfølelse en vei til vekst etter traumer. Før og etter intervensjonen ble det målt symptomatiske endringene av posttraumatisk stresslidelse, kompleks posttraumatisk stresslidelse, dissosiative symptomer, selvkritikk og selvmedfølelse. Negative opplevelser ble også utforsket eksplisitt gjennom kvalitative intervju. Resultatene viste signifikant nedgang i PTSD, CPTSD, dissosiative symptomer, selvhat og selvkritikk. Resultatene peker på et potensiale for at intervensjonen kan bidra til å redusere traumesymptomer og selvkritikk. Samtidig belyses det enorme stresset pasienter opplever under traumebehandling. Denne studien er på linje med andre funn hvor en ser viktigheten at metodene må tilpasses den enkeltes kapasitet og at det ikke er en størrelse som passer andre.
Artikkelen ligger nå åpent tilgjengelige for alle i 50 dager fra 17.11.23: https://authors.elsevier.com/a/1i67n8nL2YCo2i
Clients’ experiences with a Trauma-sensitive mindfulness and compassion group intervention.
Utdanningen vil gi egen fordypning og erfaring med behandlingsprogrammet gjennom forelesninger, øvelser og egentrening.
Fakta om etterutdanningen:
Målgruppe / krav til kvalifikasjoner
Målguppe
Kurset er for helsearbeidere, men også relevant for instruktører i mindfulness/yoga som vil lære seg å bruke metodene på en traumesensitiv måte.
Metodene du lærer på kurset er relevant for deg som arbeider med traumelidelser, men også relevant i arbeid med andre psykiske lidelser.
Kursets innhold
Å leve med en traumelidelse handler om å være preget av overlevelsesreaksjoner fra fortiden og føle seg fremmedgjort og frakoblet fra seg selv, kroppen og fellesskapet. Frykt, unngåelse, dissosiasjon, skyld og skam opprettholder traumelidelsen og gjør det vanskelig å bryte den vonde sirkelen av traumerelaterte reaksjoner. Tilstedeværelse og egenomsorg er menneskelige ressurser som motvirker de samme faktorene som opprettholder traumelidelser. Mindfulness og selvmedfølelse er derfor grunnleggende og helende ressurser i behandling av traumelidelser. En forutsetning for at mindfulness og medfølelse skal være virksomme metoder i behandling, er at tilnærmingen er traumeinformert og tilpasset traumatiserte. Det betyr å innlemme forståelse og kunnskap om naturlige reaksjoner på traumatiske hendelser, med øvelser tilpasset den enkeltes kapasitet. Uten tilpasning vil øvelser i mindfulness og medfølelse mulig virke re-traumatiserende.
I denne utdanningen lærer du hvordan trening i mindfulness og medfølelse kan tilpasses mennesker med traumerelaterte symptomer og diagnoser som PTSD, kompleks PTSD og dissosiative lidelser. Treningen vil kunne styrke grunnleggende ferdigheter som er nødvendige i alle faser av traumebehandling. Fokus vil være på hvordan det å trene oppmerksomheten kan styrke evnen til å være til stede i nåtid og i kontakt med seg selv og hvordan det å øve selvmedfølelse kan bedre relasjonen til seg selv. Vi har særlig søkelys på hvordan man kan møte hindringer som oppstår underveis i treningen. Hindringer får status som nødvendige ressurser når det gjelder å få innsikt i egne reaksjonsmønstre og tilpasse øvelser slik at det er mulig å møte dem på en ny måte.
Gjennom kursrekken vil deltakerne:
- Lære grunnleggende prinsipper for trening i mindfulness og indre medfølelse
- Lære grunnleggende prinsipper i traumeinformert og traumesensitiv mindfulness og medfølelse
- Bli oppdatert på nyere forskning innenfor området mindfulness- og medfølelses baserte intervensjoner opp mot traumelidelser
- Få forståelse for hvordan hjernen, nervesystemet og kroppen påvirkes av traumatisering og hvordan treningen kan bidra til heling
- Få forståelse for hvordan pusten og kontakten med kroppen er sentrale for heling.
- Lære hvordan tilpasse metodene slik at de er i tråd med klientens kapasitet
- Få kjennskap til vanlige hindringer som dukker opp og hvordan man kan møte dem
- Få kunnskap om hvordan planlegge og gjennomføre grupper i traumesensitiv mindfulness og medfølelse
- Få kjennskap til hvordan en kan bruke treningen inn i individualbehandling
- Få kunnskap om hvordan bruke metodene som egenomsorg og hvordan det kan motvirke utbrenthet
Undervisningen vil knyttes opp mot boken som kan bestilles her: Mindfulness og medfølelse – en vei til vekst etter traumer
Les mer om boken her
Dato for samlinger
2024
06.06.-07.06.2024
05.09.-06.09.2024
05.12.-06.12.2024
2025
06.02.-07.02.2025
Det er 48 timer undervisning. Det vil bli tilbud om gruppeveiledning mellom samling 2 og 4. Alle samlinger er på Gjestehuset Lovisenberg, Oslo.
Meritterende
Utdanningen er godkjent av:
- Norsk Sykepleierforbund med til sammen 30 timer til bruk i henhold til kurs timekravet i godkjenningsordningen klinisk spesialist i sykepleie/ spesialsykepleie.
- Norsk psykologforening som 48 timer vedlikeholdskurs for spesialister, og 58 timer for de som deltar i veiledning.
- Presteforeningen som en del av spesialistutdanningen for prester i helse- og sosialsektor, tellende med 48 timer. I tillegg godkjennes 10 timer veiledning.
- Den norske legeforening v/ spesialitetskomiteen godkjenner 58 timer for spesialistenes etterutdanning.
Det vil utstedes kursbevis/diplom etter gjennomført kursrekke.
Om foreleserne:
Katinka Thorne Salvesen arbeider som psykologspesialist ved Modum Bads Traumepoliklinikk i Oslo. Hun er sertifisert kursholder i «Cultivating emotional balance», et program som gir opplæring i oppmerksomt nærvær og medfølelse, samt MSC-lærer. Hun har i tillegg videreutdanning i kunst- og uttrykksterapi og i sensorimotorisk psykoterapi. Hun har siden 90 tallet drevet med yoga og oppmerksomt nærvær. Siden 2009 har hun undervist helsepersonell i oppmerksomt nærvær og medfølelse. Hun har siden 2012 drevet grupper i traumesensitiv mindfulness og medfølelse.
Malin Wästlund arbeider som terapeut med traumer som spesialfelt ved DPS øvre Telemark, Notodden, og underviser på NIKUT (Norsk Institutt for Kunstuttrykk og Kommunikasjon). Hun er utdannet sivilingeniør og fysioterapeut, med videreutdanning innen kunst- og uttrykksterapi, psykodrama, sensorimotorisk psykoterapi og Mindful Self-Compassion (MSC-lærer). Hun er Qi Gong-instruktør og har drevet med egen trening i oppmerksomt nærvær i ulike former siden 90-tallet. Har siden 2008 drevet en åpen ukentlig gruppe i traumesensitiv mindfulness- og medfølelses knyttet til et kommunalt tilbud i Notodden kommune.