Østby rørte alle med sin historie
Journalist og forfatter Hilde Østby rørte alle med sitt innlegg om forskningsformidling da hun åpnet Modum Bad Talks torsdag 19. januar.
Journalist og forfatter Hilde Østby engasjerte alle med sitt innlegg om forskningsformidling da hun åpnet Modum Bad Talks torsdag 19. januar.
(Du finner videoopptak av alle innleggene nederst i saken)
Ensomhet – giftig stress
Østby tok publikum med på en reise i sine sakprosa-bøker. Hun ga oss et innblikk både i sine arbeidsmetoder og ikke minst avgjørende forskningsfunn knyttet til hukommelse, kreativitet, kroppsforakt og ikke minst ensomhet. I sin siste bokutgivelse – «Kart over ensomheten – beskriver hun hvordan studier har vist at ensomhet er frykten for utstøtelse av flokken vår og hvordan denne følelsen skaper giftig stress i menneskers liv. Hun var også ærlig med publikum og fortalte hvordan hun selv har følt på både kroppsforakt og ensomhet i eget liv.
Hilde Østby delte sin livhistorie ved å snakke om sine saksprosabøker.
– Et samfunnsoppdrag
Hilde Østby var invitert for å åpne arrangementet Modum Bad Talks – og for å dele tips og ideer om forskningsformidling. Forskningsformidlingen hun selv har drevet med, har for henne kostet mye.
– Men det har vært verdt det, sa Østby, som understreket viktigheten av å få forskningsinformasjon ut i samfunnet.
– Det er et samfunnsoppdrag vi har, sa hun.
Syv forskere
Syv av Modum Bads forskere presenterte sine prosjekter under Modum Bad Talks. De fikk femten minutter hver til å få fram hva de forsker på og hvilke resultater de har fått. Psykolog og PhD-kandidat Hanna Punsvik Eielsen var den første forskeren som var i ilden. Hun følger opp pasienter med spiseforstyrrelse hele 17 år etter at de var innlagt ved Modum Bad. «Kan folk bli friske av en spiseforstyrrelse?» var spørsmålet hun stilte.
Dissosiasjon – et indre anarki
Psykologspesialist og PhD-kandidat Ingunn Holbæk jobber ved Traumepoliklinikken i Oslo. Der har de siden oppstarten i 2008 tatt imot pasienter med komplekse dissosiative lidelser etter seksuelle overgrep, vold og omsorgssvikt i barndom og ungdomsår. Dissosiative lidelser kan føles som en tilstand av indre anarki for den det gjelder.
– Men dersom man får anarkiet til å bli et demokrati – hvilken betydning kan det da ha å forstå sin dissosiative lidelse, var spørsmålet Holbæk stilte i sitt innlegg.
Psykologspesialisten er godt i gang med sin forskning og ser fram til å finne hvilke faktorer som bidrar til endringsprosesser og hva som er hjelpsomt for disse pasientene.
For overveldet?
Psykolog Joanna Rzadkowska har nettopp startet på sitt PhD-arbeid. Hun jobber til daglig med parterapi i Familieavdelingen. Gjennom sin forskning ønsker hun å finne ut om noen pasienter kan bli for overveldet for parterapi.
– Hvis svaret er ja, hva kan vi da gjøre for å lette på trykket», spør Rzadkowska.
Gjennom sitt forskningsprosjekt håper psykologen å finne gode “nøkler” slik at pasientene kan få bedre hjelp til å komme i gang med parterapi i behandlingen.
Skreddersydd behandling
Psykologspesialist Karine Frost startet på sitt PhD-arbeid i 2022. Hun er gjennom sin forskning opptatt av å finne fram til måter å skreddersy behandlingen på – og gjøre den enda mer tilpasset den enkelte pasient.
– På den måten vil vi kunne øke effekten av behandling, sa Frost i sin presentasjon: “One size doesn’t fit all – Rett pasient til rett behandling».
For store sår
Den kjente psykologen og parterapeuten Catrine Sagen er i gang med sitt doktorgradsarbeid. Hun har lang erfaring med emosjonsfokusert parterapi og presenterte sitt forskningsprosjekt med overskriften: «Når sårene er for store til at partneren kan bære dem». Hun er opptatt av å undersøke om man kan drive individualterapi i parterapi. Vil det f.eks være godt for den ene parten hvis vedkommende ser at partneren lærer seg å trøste seg selv i parterapi?
Legers helse
I sitt forskningsarbeid har lege og PhD-kandidat Ingrid Taxt Horne forsket på legers helse. I sin 15 minutters-presentasjon på Modum Bad Talks stilte hun spørsmålet: Forebyggende tiltak – virker det? Hun har fulgt opp leger ett år etter rådgivning ved Villa Sana og finner blant annet at legene tenker annerledes om seg selv og legerollen i etterkant av disser rådgivningssamtalene Les mer om hennes forskning her.
Uvirksom behandling?
Psykologspesialist Harald Bækkelund disputerte for sin doktorgrad i fjor. Han la fram resultatene av sin forskning gjennom innlegget «Stabiliseringsgrupper for traumepasienter – populær, men uvirksom behandling?». Les mer om Bækkelunds forskning her.
– Kommet for å bli!
Arrangementet ble avsluttet med en panelsamtale med alle stipendiatene, ledet av forskningsleder KariAnne Vrabel. Hun konkluderte slik i sin avslutning av dagen:
– Vi er så glade for forskningen – og for villigheten til å satse. Vi sees til neste år. Modum Bad Talks er kommet for å bli!
Klikk her for å se videoopptak fra Modum Bad Talks 2023.
07.02.23
infoleder@modum-bad.no