Takknemlighet

FRA SAMLIVSBLOGGEN: Går det an å øve opp sinnets evne til å fokusere på det positive og bevisstgjøre seg de små gleder gjennom dagen? Parrådgiver Anne Dahl deler noen av sine betraktninger rundt ettertanke, takknemlighet og glede i denne siste og fjerde delen av "Reisehåndbok for sommerferien".

Nyhetsartikkel publisert 09/07/23

Hva skal til for å lykkes med prosjekt sommerferie?
Finnes det noen typiske kjennetegn som kan bidra til at vi kommer hjem fornøyde og klare til å starte opp igjen, glade i hverandre og fylt opp med positiv energi?

Jeg tror det handler om:
– indre kvaliteter framfor konkrete ytre opplevelser.
– holdninger framfor eksotiske reisemål.
– sunn bevisstgjøring før allverdens aktiviteter!

Da tenker jeg på verdiene takknemlighet, verdsettelse og enkelhet. Heldige er de som har disse holdningene med seg i bagasjen. Da er det ikke så avgjørende hvor du reiser og hva du gjør! Grunntonen er positiv og det lover godt for sommeropplevelsen.

Del 4: Takknemlighet

Jeg startet denne reisehåndboken for sommerferien på kjøkkentrammen hjemme, hvor Hans Børli i sitt dikt Junikveld minner oss om at tiden er så dyrebar. Heldige er vi hvis vi har noen nær oss som vi kan sanse og oppleve sommeren sammen med! Så fortsatte jeg med å skrive om realistiske forventninger til våre håp og drømmer og enkelhetens velsignelse.

 

“Misnøye og skuffelse ta bolig i oss som en kritisk grunnholdning som fører til at vi aldri blir helt fornøyd”

 

For store planer?

Nå avslutter jeg mine refleksjoner om god sommer for par og familier, med å pakke det hele inn i takknemlighet! Jeg tenker ikke at man skal late som om alt er bra hvis det ikke er det. Mot til å være ærlig og våge protest og tydelig kommunikasjon er viktig! Men noen ganger kan misnøye og skuffelse ta bolig i oss som en kritisk grunnholdning som fører til at vi aldri blir helt fornøyd. Da smitter jeg mitt reisefølge gjennom sommeren med en negativ ånd. Det kan skyldes for store og krevende planer. Det kan være at forventningene er urealistiske. Uansett må vi gjøre en ærlig og selvransakende evaluering hvis sommerferien blir et mislykket prosjekt. Hva kan det handle om?

 

“Går det an å øve opp denne sinnets evne til å fokusere på det positive, bevisstgjøre seg de små gleder gjennom dagen”

 

Forvandler og forløser

Jeg registrerer at noen mennesker synes av natur å være mer glade og fornøyde enn andre. De er oftere tilfredse enn misfornøyde, og mer optimistiske enn skuffede. Og det står ikke nødvendigvis i forhold til ytre faktorer som luksuriøse eller eksotiske ferieplaner. Det er lov, og noen ganger helt klart på sin plass, å være skuffet og misfornøyd. Men det kan virke som om takknemlighet er en sinnets evner som noen naturlig har mer av enn andre. Det er i alle fall en egenskap som kan forvandle et fellesskap og forløse velvilje, håp og humør! Noen har lettere for å se muligheter, dvele ved det vi fikk, framfor det vi gikk glipp av – og snu ergrelse til latter med en befriende replikk!
Er dette noe vi alle kan tilegne oss mer av, mon tro?

Øve opp evnen

Går det an å øve opp denne sinnets evne til å fokusere på det positive, bevisstgjøre seg de små gleder gjennom dagen? Ja, jeg tror dette er noe vi kan trene på og som vil skape gode følelser i oss som vi ikke hadde fra før!
Over inngangen til en gammel kirke i Skottland henger skiltet med teksten:

«Think – Thank – Rejoice», Tenk – Takk – Fryd dere»

Dette oppsummerer i tre ord livsvisdom om ettertanke, takknemlighet og glede! Anbefalt bagasje for en god sommer, ja, for et godt liv og samliv!

Anne Dahl

Fire deler:

Parrådgiver Anne Dahl gir oss gode råd i en serie på fire innlegg. Dette er det siste i rekken:

Del 1: Reisehåndbok for sommerferien
Del 2: Forvent mindre – få mer
Del 3: Velsignet er de enkle ting
Del 4: Takknemlighet

Se flere innlegg fra samlivsbloggen her.

info@modum-bad.no

 

Share Button
Print Friendly and PDF