Reisehåndbok for sommerferien

FRA SAMLIVSBLOGGEN: Sommerferien nærmer seg og vekker forskjellige lengsler og følelser i oss. Hva skal vi bruke fritiden til i år? Hva slags forventninger har vi til disse blanke ukene foran oss? Parrådgiver Anne Dahl gir oss gode samlivsråd i en serie på fire innlegg.

Nyhetsartikkel publisert 19/06/23

Hva skal vi bruke fritiden til i år? Hva slags forventninger har vi til disse blanke ukene foran oss?

 

Del 1: Reisehåndbok for sommerferien

«Den blomstertid nå kommer med lyst og glede stor, den kjære lyse sommer da gress og grøde gror.»
Slik starter en gammel svensk folketone, og åpningsstrofen oppsummerer med få ord det vi forbinder med sommer! Lys, blomstring, vekst, varme, lyst og glede! Åh, som vi her i nord lengter etter denne årstiden, etter måneder i mørke og kulde. Noen uker midt på sommeren har de fleste av oss fri fra jobb og skolegang. Sommerferien nærmer seg og vekker forskjellige lengsler og følelser i oss.

“Hvert år skrur vi forventningene opp, planlegger og gleder oss”

Hva skal vi bruke fritiden til i år? Hva slags forventninger har vi til disse blanke ukene foran oss? Spennende opplevelser, inspirasjon og påfyll, god tid og mye hygge sammen, både i parforholdet og familielivet? Hvert år skrur vi forventningene opp, planlegger og gleder oss. Og vi ønsker så veldig at de skal bli innfridd og at dagene skal fylles med «lyst og glede stor!»

Det er så lett å skildre «norske mann i hus og hytte», der alt annet enn idyll råder, familier på lange, utmattende bilferier, slitne barn og stressa foreldre i badeland og fornøyelsesparker hvor skuffelse og misnøye ligger og ulmer, og utbyttet ikke står i forhold til hva det koster både av penger, tid og krefter. Bildene som legges ut på nettet viser for det meste fryd og glede, men virkeligheten bak fasaden stemmer ikke alltid med den vellykkede ferien.

 

“Bildene som legges ut viser fryd og glede, men virkeligheten bak fasaden stemmer ikke alltid”

 

For den ble kanskje ikke helt som de håpet på, og spenninger og konflikter steg til overflaten og tappet, framfor å gi påfyll av humør og gode følelser? Barn og voksne trekker kanskje et lettelsens sukk i det stille når ferien er overstått og alle finner sine kjente plasser og roller når de endelig er hjemme igjen. Så, hvorfor er det ofte så stor avstand mellom de positive forventningene vi har og den faktiske opplevelsen?

Hva skal til for å lykkes med prosjekt sommerferie?

Finnes det noen typiske kjennetegn som kan bidra til at vi kommer hjem fornøyde og klare til å starte opp igjen, glade i hverandre og fylt opp med positiv energi?

Jeg tror det handler om:
– indre kvaliteter framfor konkrete ytre opplevelser.
– holdninger framfor eksotiske reisemål.
– sunn bevisstgjøring før allverdens aktiviteter!

Da tenker jeg på verdiene takknemlighet, verdsettelse og enkelhet. Heldige er de som har disse holdningene med seg i bagasjen.

“Heldige er de som har takknemlighet, verdsettelse og enkelhet med seg i bagasjen”

Da er det ikke så avgjørende hvor du reiser og hva du gjør! Grunntonen er positiv og det lover godt for sommeropplevelsen.

La meg skildre denne bagasjen i en

Reisehåndbok for sommerferien

Et dikt av Hans Børli gir oss en god start på sommeren hjemme på kjøkkentrammen:

Junikveld
“Vi sitter i slørblå junikveld
og svaler oss ute på trammen.
Og alt vi ser på har dobbelt liv,
fordi vi sanser det sammen.

Se – skogsjøen ligger og skinner rødt
av sunkne solefalls-riker.
Og blankt som en ting av gammelt sølv
er skriket som lommen skriker.

Og heggen ved grinda brenner så stilt
av nykveikte blomsterkvaster.
Nå skjelver de kvitt i et pust av vind
– det er som om noe haster…

Å, flytt deg nærmere inn til meg
her på kjøkkentrammen!
Den er så svinnende kort den stund
vi mennesker er sammen.»

Her fanger Børli opp stemninger og vekker våre sanser for dyrebar tid sammen og verdsettelse av verdier vi ikke behøver å reise langt for å oppleve. Kortreist glede, la oss starte her!

Anne Dahl

Fire deler:

Parrådgiver Anne Dahl gir oss gode råd i en serie på fire innlegg. Det vil komme ett hver uke frem til sommerferien, med følgende temaer:

Del 1: Reisehåndbok for sommerferien
Del 2: Forvent mindre – få mer
Del 3: Velsignet er de enkle ting
Del 4: Takknemlighet

Se flere innlegg fra samlivsbloggen her.

Share Button
Print Friendly and PDF