Vil gi bedre hjelp til deprimerte
Intensiv psykoterapi og et nytt screeninginstrument kan gi bedre hjelp ved kronisk depresjon. Det viser forskningen til lege og Ph.D-kandidat Mikkel Eielsen ved Modum Bad. Den 13. juni disputerer han for sin doktorgrad.

Lege Mikkel Eielsen og hans forskningsmedarbeidere har utviklet et nytt screeninginstrument som kan hjelpe terapeuter å finne ut hvilken depresjonsbehandling som passer den enkelte pasient.
Pasienter som sliter med kronisk depresjon, har ofte et langvarig sykdomsforløp med mange mislykkede behandlingsforsøk bak seg.
– Vi har gjennom forskning funnet ut at et spesialisert, intensivt psykoterapiprogram for innlagte pasienter kan være effektivt i behandling av kronisk depresjon, sier Mikkel Eielsen.
I sin avhandling “Chronic depression and ISTDP” beskriver Eielsen forskningen og utviklingen av et nytt screeninginstrument som kan benyttes for å gi bedre hjelp.
Les mer om forskningen på Modum Bad.
To grupper pasienter
– Et viktig mål med forskningen har også vært å finne ut hvem som har mest nytte av denne typen behandling, sier Eielsen.
“Et viktig mål med forskningen har også vært å finne ut hvem som har mest nytte av denne typen behandling”
Pasienter med kronisk depresjon er ulike med tanke på strategier de bruker for å håndtere sterke følelser og psykisk ubehag. Terapimodellen som brukes i Avdeling for depressive lidelser her ved Modum Bad, Intensiv dynamisk korttidsterapi (ISTDP), deler disse pasientene i to grupper.

Mikkel Eielsen disputerer for sin doktorgrad fredag 13. juni. Her fotografert foran Forskningsinstituttet på Modum Bad.
– Den første gruppen håndterer sterke følelser og psykisk ubehag med forskjellige indre beskyttelsesmekanismer, forklarer Eielsen.
– Den andre gruppen har mindre tilgang til de samme mekanismene og vil ofte i møte med sterke følelser og ubehag bli kognitivt overveldet.
Et verktøy for bedre hjelp
Eielsen og hans forskningsmedarbeidere har derfor utviklet et screeninginstrument. Det kan hjelpe terapeuter å skille mellom disse to ulike pasientgruppene allerede før behandlingsstart.
– Det er ekstra viktig fordi de trenger ulik psykoterapeutisk behandlingstilnærming, sier Eielsen.
“Vi kan bruke ressursene bedre og øke sjansen for at flere med kronisk depresjon får et nytt håp”
– Når man bruker screeninginstrumentet, som er et enkelt skjema, blir det lettere for behandlerne å vurdere hvilken behandling som passer best for den enkelte. På den måten kan vi bruke ressursene bedre og øke sjansen for at flere med kronisk depresjon får et nytt håp, sier Eielsen.
Fredag 13. juni disputerer Mikkel Eielsen for sin doktorgrad på Domus Medica, Universitetet i Oslo.
Les tidligere intervju med Eielsen om hans forskning her.
26.05.25
infoleder@modum-bad.no