Setter søkelys på selvmord

Maud Angelica Behn er blant dem som skal bidra fra scenen når Modum Bad-konferansen går av stabelen 29. oktober i Gamle Logen i Oslo. Temaet for konferansen er selvmord - sett fra utsatte, pårørende og hjelperes perspektiv.

Nyhetsartikkel publisert 28/09/21

Maud Angelica Behn fikk hele Norge til å se håp i det håpløse da hun holdt tale ved sin fars båre og fortalte at ”det alltid finnes en utvei, selv om det ikke føles sånn”. På Modum Bad-konferansen vil hun fortelle om sine erfaringer som pårørende. FOTO: John Andresen.

Maud Angelica Behn vil fortelle om sine erfaringer som ung pårørende etter at faren Ari Behn tok sitt liv for snart to år siden. Dette vil hun gjøre i en samtale med familievennen og soknepresten i Ulstein, Margit Lovise Holte. Maud Angelica er eldste datter av prinsesse Märtha Louise og Ari Behn. Hun ønsker å bidra med sin stemme til økt kjennskap og forståelse for psykiske lidelser.

Konferansen er åpen for alle! Meld deg på her.

Gir ut bok

I 2020 fikk hun ”Akuttpsykiatriprisen”  for sin åpenhet om psykiske lidelser og selvmord.  Magasinet Tara kåret henne til ”Årets modigste kvinne” og hun deltok i en informasjonskampanje om selvmord for Helse Vest. I høst debuterer hun med boken “Tråder av tårer” som hun også har illustrert.

Helle Myrvik

Holde fast i livet

I 2018 døde 674 mennesker av selvmord i Norge. I tillegg er det grunn til å tro at vi har store mørketall.

– Vi vet også at det er ti ganger så mange som gjør selvmordsforsøk, sier Helle Myrvik, prosjektansvarlig i Modum Bads kurs- og kompetansesenter.
– På årets konferanse ønsker vi å løfte fram stemmene til de selvmordutsatte, de pårørende og hjelperne. Spørsmålet vi stiller er: Hvordan kan vi bidra til at ønsket om å holde fast i livet styrkes?

 

Hvordan kan vi bidra til at ønsket om å holde fast i livet styrkes? Det er det sentrale spørsmålet som stilles på Modum Bad-konferansen 29. oktober. Konferansen har overskriften: “På livet løs”.

 

Rop om hjelp

Ingunn Amble.

Selvmord kan være et ønske om å slippe å leve, eller være et tydelig rop om hjelp i en uutholdelig situasjon for den enkelte. Noen selvmord bærer preg av å være planlagte over tid, andre skjer tilsynelatende impulsivt.
– At mennesker tar sitt eget liv har det siste året fått stor oppmerksomhet i media. Og hvordan situasjonen ser ut etter årets pandemi, vet vi ennå ikke, sier psykiater Ingunn Amble, som er faglig ansvarlig for konferansen.

“Selvmord kan være et ønske om å slippe å leve, eller være et tydelig rop om hjelp i en uutholdelig situasjon for den enkelte”

Sett utenfra kan det være vanskelig å forstå hvorfor noen går til det skrittet å gjøre ende på alt. Spørsmål som både hjelpere og familie spør seg er: Hvordan oppleves det å kjempe med tanken om å gjøre slutt på livet? Hvordan ta signalene og hvordan snakke om selvmordstanker på en trygg måte? Hvordan kan vi gi god hjelp, og samtidig ivareta oss selv?
– Disse spørsmålene – og flere til vil vi ta opp på konferansen, sier Amble.

Forelesere og fortellinger

I tillegg til Maud Angelica Behn er det hentet inn mange gode forelesere til konferansen: psykologspesialist Tormod Stangeland fra A-hus, førstelektor May Vatne fra OsloMet, fylkesleder Monica Smith i organsisasjonen LEVE, kommunepsykolog Iver Sørlie Røhr, førstelektor Gry Bruland Vråle i VID klinikkleder Grethe K. Hoviosen ved Valdresklinikken. I tillegg vil tidligere pasient Stine Skog Hansen samtale med psykolog Maren Kopland under overskriften «Til slutt ble det for mye…». Leder brukerutvalget ved Modum Bad, Hildegunn Nergaard, vil snakke om hvordan styrke ønsket om å leve videre, på tross av. Det vil også bli innslag ved  sanger og musiker Rebekka Bakken, etterlatt ved selvmord.

Les mer om foredragsholderne og konferansen her – og meld deg på her.

28.09.21
infoleder@modum-bad.no

Share Button
Print Friendly and PDF