Knytter tjenester sammen for å få unge ut i jobb

Første runde i pilotprosjektet «Moment – arbeidsrettet terapi» er nå godt i gang. – Det har gitt mening for oss behandlere, jobbspesialister fra NAV og ikke minst pasientene, sier lege Ingunn Bjarnadottir Solberg.

Nyhetsartikkel publisert 07/11/24

Å få unge som strever med depressive lidelser ut i arbeid er målet for disse tre: lege og prosjektleder Ingunn Bjarnadottir Solberg (fra venstre), jobbspesialist Caroline Bartos fra NAV og psykolog Gina Struksnæs Sand.

 

Sammen har de prøvd å forstå og utfordre de indre hindringene som kommer i veien for at unge kan delta i studier eller jobb.
– Vi har sett på hvilke faktorer som opprettholder symptomer på depresjon hos disse unge pasientene våre, sier Solberg, som er leder for prosjektet ved Avdeling for depressive lidelser ved Modum Bad.

Felles forståelse

Tall fra NAV viser at over 70 000 norske ungdommer mellom 20 og 30 år står utenfor skole, jobb eller trygdeytelser. Tallet på unge uføre har doblet seg på ti år, og psykiske lidelser er en stor driver for dette.

Moment – arbeidsrettet terapi er et nytt behandlingstilbud ved Modum Bad. Det tilbys unge i alderen 18 – 33 år som har depressive lidelser.

– Ideen var å koble de unge pasientene som er i behandling hos oss, opp mot jobbspesialister i NAV, NAV-veiledere, behandlere på hjemstedet og fastleger, sier Solberg.

“Vi kan jobbe sammen med den unge på en felles, tverrfaglig arena”

– Sammen kan vi da jobbe med den unge på en felles, tverrfaglig arena. Alle hører det samme og får en felles forståelse av hva den unge strever med. Det kan også være ytre faktorer som økonomi, bosted og sosiale faktorer som påvirker både depresjonssymptomene og funksjon.

Jobb eller studier

– Det gir veldig mening å knytte disse tjenestene sammen og samle systemet rundt den enkelte. Vi ser at det fungerer, sier jobbspesialist Caroline Bartos i NAV (til høyre). Ingunn Bjarnadottir Solberg og Gina Struksnæs Sand er glade for at samarbeidet er etablert.

 

Rent praktisk under det 10 uker lange behandlingsoppholdet på Modum Bad, er onsdagene holdt av til noe jobb- eller studierelatert for pasientene i Moment-prosjektet.
– Det kan være at de bruker dagen til å snakke med en jobbspesialist i NAV, får hjelp til å utarbeide en CV og skrive søknader. Det kan også være at de er på sin arbeidsplass, er ute på en praksisplass eller gjør noe annet arbeidsrelatert, forklarer Solberg.

 

“Under behandlingsoppholdet er onsdagene holdt av til noe jobb- eller studierelatert for pasientene i Moment-prosjektet”

 

Knytte tjenestene sammen

Jobbspesialist Caroline Bartos i NAV mener at det å få til et samarbeid rundt klientene, hvor både Modum Bad som spesialisthelsetjeneste, NAV, fastleger og arbeidsgivere er med, er veien å gå.
– Det gir veldig mening å knytte disse tjenestene sammen og samle systemet rundt den enkelte. Vi ser at det fungerer, sier Bartos.
Hun jobber i IPS (individual placement and support)-teamet i NAV. Det betyr at hun jobber individuelt med klientene og følger dem gjennom prosessene det er å finne muligheter for jobb, utdannelse – og også det å gå til behandling.

 

Depresjonsavdelingen har grupperom i dette bygget, Villa Utsikten.

I “Villa Utsikten” på Modum Bad tilbys behandlingen for unge med depressive lidelser.

Ut av fastlåste mønstre

Gina Struksnæs Sand er en av psykologene som jobber med de unge i Avdeling for depressive lidelser. Hun forteller at mange av dem har en «sannhet» om at de ikke kan noen ting.
– De har lite mestringserfaringer. Vi forsøker å finne fram til hva de ønsker, hva de kan og hva som er deres ressurser. Og vi er opptatt av hva som skjer når de blir invitert inn for å tenke rundt disse spørsmålene. I løpet av ti ukers behandling får vi kanskje ikke hele sannheten, men det er sådd noen frø, vi ser at noe spirer – og så ligger det et modningspotensiale der som kan gi grobunn for vekst, sier Sand.

 

En ny behandlingsgruppe starter opp våren 2025 og Avdeling for depressive lidelser har noen plasser ledige. – Vi søker unge mellom 18 og 33 år, i første rekke fra våre nærliggende kommuner hvor vi har innledet et samarbeid med NAV, sier Ingunn Bjarnadottir Solberg (fra venstre), psykolog Gina Struksnæs Sand. Caroline Bartos fra NAV til høyre.

Ser effekt

– Kan dere si noe konkret om resultatene?
– Foreløpig er det litt tidlig å si noe om. Etter et års oppfølging skal vi utføre fokusgruppeintervjuer. Da skal vi høre med dem hva som har fungert og hva som ikke har fungert med denne tilnærmingen. Det er også vanskelig å konkludere fordi det dreier seg om en liten gruppe.

“Vi ser allerede positiv utvikling i de unges opplevelse av autonomi og mestringsforventning”

 

Men vi ser allerede positiv utvikling i de unges opplevelse av autonomi og mestringsforventning. For mange er dette et stort skritt i riktig retning, sier Solberg.
Bartos understreker at det for mange av de unge kan være en langvarig prosess.
– De har kanskje vært lenge borte fra skole og jobb. Da vil veien tilbake også ta litt tid.

 

“Vi har noen ledige plasser i vårhalvåret 2025, og søker unge i alderen 18 – 33 år”

 

Søker pasienter

Mot slutten av vårhalvåret 2025 starter avdelingen opp en ny behandlingsgruppe.
– Vi har noen ledige plasser, og søker unge i alderen 18 – 33 år, sier Solberg.
Foreløpig retter tilbudet seg mot pasienter fra de omkringliggende kommuner, som Modum, Sigdal, Krødsherad, Øvre Eiker, Drammen, Kongsberg og Ringerike.

– Hva er kriteriene for å få plass?
– At de har depressive plager og sliter med å være i full jobb eller studier. De må også ha forsøkt behandling tidligere. Vi er åpne for å ta imot henvisninger allerede nå, avrunder Solberg.

Kontaktpersoner:
Prosjektleder Ingunn Bjarnadottir Solberg og avdelingsleder Stine Holthe.
Telefon: 32 74 97 00

Link til Avdeling for depressive lidelser

• Link til nyhetssak om prosjektet

07.11.24
info@modum-bad.no

Share Button
Print Friendly and PDF