Nakstad til konferanse om arbeidshelse
Assisterende direktør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet var en viktig stemme under pandemien. Fredag 28. oktober åpner han høstens store Modum Bad-konferanse i Oslo. Konferansens tema er vår arbeidshelse etter pandemien.
Pandemien har ført til belastninger og påkjenninger arbeidslivet. Hva kan gi oss påfyll og forebygge utbrenthet? På høstens store Modum Bad-konferanse i Oslo fredag 28. oktober settes søkelyset på arbeidshelsen vår etter pandemien.
På strekk
– Mange har vært på strekk i arbeidslivet under koronaen, sier psykiater Ingunn Amble.
– Ikke minst gjelder det dem som arbeider med å hjelpe og bistå mennesker, innen helse, sosial, skole og barnehage, kirke- og livssynssamfunn og andre sektorer. Da vi trodde vi kunne begynne å puste ut etter pandemien, kom krigen i Ukraina og flyktningestrømmen gjennom Europa.
Strekker seg igjen
Mange ønsker, eller har fått i oppgave, å bidra og legge til rette for at flyktninger som kommer tas imot på en god måte.
– Noen opplever at de igjen blir satt på strekk, og kjenner at det er krevende, sier Amble, som er opptatt av at hjelperne ikke bare evner å ta vare på andre, men også seg selv.
Hun mener etterdønningene av krig og pandemi vil kreve god, og sannsynligvis langvarig oppfølging av ansatte innenfor mange viktige samfunnsinstitusjoner i tiden som kommer.
– Vi må snakke om vår arbeidshelse – og om hvordan vi kan ivareta den på best mulig måte for å forebygge slitasje og utbrenthet, sier Amble.
“Hjelperne må evne å ta vare på seg selv, ikke bare andre”
Stressmestring og egenomsorg
Ingunn Amble leder komiteen for den årlige Modum Bad-konferansen som arrangeres i Gamle Logen i Oslo. Til daglig leder den erfarne psykiateren Seksjon for arbeidshelse – Villa Sana ved Modum Bad. Dit har helsepersonell og andre arbeidstakere kommet i 25 år for å få rådgivning og hjelp.
– Vi har livskvalitet som et viktig fokus for vårt arbeid, og har gjennom alle disse årene bidratt til kompetanse i stressmestring og egenomsorg. Erfaringene vi har gjort oss, vil vi dele med deltakerne på konferansen. Vi har også hentet inn andre dyktige foredragsholdere på fagfeltet, sier Amble.
Spørsmål og svar
Blant spørsmålene som stilles under konferansen i Gamle Logen 28. oktober er: Hva har de siste årenes hendelser egentlig gjort med oss som arbeidstakere? Hvordan kan vi forebygge slitasje, stress og utbrenthet? Hva kan vi lære om stressmestring? Hvor kan vi få påfyll? Og hvilke risikosignaler kan vi bli bevisste på hos oss selv og andre? Til å svare på disse spørsmålene er blant andre filosof og forfatter Henrik Syse, seniorforsker i STAMI Morten Birkeland Nielsen og psykolog (med sovepose) Johanne Refset hentet inn. I tillegg vil Modum Bads egne ansatte bidra: psykiater og PhD-kandidat Ingrid Taxt Horne, psykologspesialist og førsteamanuensis Sverre Urnes Johnson, klinisk spesialist og sykepleier Marit Hvidsten og førsteamanuensis Gry Stålsett.
“Hvilke risikosignaler kan vi bli bevisste på hos oss selv og andre?”
Early-bird og grupperabatt
Fagkonsulent Thea Solbakken i Modum Bads kurs- og kompetansesenter ser fram til å ønske deltakerne velkommen til konferansen. For dem som melder seg på tidlig kan hun love en «early bird»-pris.
– Det gjelder alle som melder seg på innen 1. juli 2022. I tillegg gis det grupperabatt ved fem eller flere påmeldte fra samme arbeidssted. Ta gjerne kontakt med oss, sier Solbakken.
Du kan ta kontakt via mail: kurs@modum-bad.no eller via telefon: 32 74 94 00.
Les mer og meld deg på konferansen her
10.06.22
infoleder@modum-bad.no