Forsvaret ivaretar ansatte via samlivskurs

– Vi ønsker å ivareta vårt personell gjennom alle livsfaser, sier Céline Helene Wergeland Nordquist i Forsvaret. Samlivskurset PREP har i mange år vært en del av denne planen. Forsvaret har en avtale med Modum Bad ut 2025.

Nyhetsartikkel publisert 27/02/25

Céline Helene Wergeland Nordquist jobber med livsfasepolitikk ved Forsvarets personell- og vernepliktsenter.

I sin personalpolitikk har Forsvaret en plan om å ivareta de ansatte fra sesjon til pensjon. Målet er å sikre kontinuitet for at både Forsvaret og de ansatte skal få løst sitt oppdrag.
– PREP-kursene har vært særdeles viktige å tilby våre ansatte. En trygg og god relasjon på hjemmebane kan bidra til at personellet er fokusert i jobben og det igjen bidrar til operativ evne. Kursene har en forebyggende effekt og har gitt et godt fundament for å bygge og opprettholde parforholdet og familien, sier Nordquist, som jobber med livsfasepolitikk ved Forsvarets personell- og vernepliktsenter.

Les om PREP-kursene her

“En trygg og god relasjon på hjemmebane kan bidra til at personellet er fokusert i jobben”

 

Forventningsavklaring

Nordquist mener PREP-kursene også har bidratt til å hjelpe parene med en forventningsavklaring, for eksempel i forberedelser til oppdrag i utlandet.
– Utenrikstjeneste kan gi utfordringer i form av fravær og uforutsigbarhet, noe som kan være en belastning for parene og familiene. PREP bør derfor være en obligatorisk del av forberedelser til for utenrikstjeneste, mener Nordquist.
Når ansatte skal ut i NATO-tjeneste, er som regel hele familien med.

Céline Helene Wergeland Nordquist er opptatt av at ansatte i Forsvaret skal kunne balansere jobb og fritid. Her på trampolinen, hvor det virkelig går opp og ned.

 

Hverdag og farlige oppdrag

– Det å flytte til et annet land, spesielt med barn, byr på store endringer og utfordringer i familielivet. Da er det viktig å avklare forventningene på forhånd. I andre deler av utenrikstjenesten, hvor for eksempel en av partene skal ut i farlige oppdrag og krigsoperasjoner, er det viktig å ha snakket om utfordringene og belastningene rundt dette på forhånd.

“Det å flytte til et annet land byr på store endringer og utfordringer i familielivet”

Men forventningsavklaringer er ikke bare viktige i forbindelse med utenlandsoppdrag.
– De er også viktige i hverdagen, hvor vakt, beredskap, øvelser og pendling kan skape utfordringer.

 

Fra det nylige møtet mellom representanter fra Forsvaret og Modum Bad: Wendy Berntsen Fjeldstad (fra venstre) Glenn Ringdal, Céline H.W. Nordquist, Marit Endresen, Monica Merethe Ramsrud, Sissel Eide Fremstad og Gry Ødegård Bekken.

Fleksibilitet og forutsigbarhet

Nordquist er opptatt av at Forsvaret må henge med på samfunnsutviklingen.
– Samfunnet er i endring og vi må gjøre tilpasninger. På et tidspunkt så vi at familiepolitikken vår ikke fungerte godt nok. Når vi nå staker ut kursen videre for vår livsfasepolitikk, er fleksibilitet og forutsigbarhet viktige stikkord.
– Målet er at våre ansatte skal ha en god arbeidsplan, både for egen del, men også for at deres partnere skal kunne planlegge sitt liv med utdannelse og karrierer.
Livsfasepolitikken dreier seg også om mangfold og likestilling.
– Menn vil for eksempel ikke lenger akseptere at jobben medfører at de aldri får sett barna sine. Da slutter de heller i Forsvaret, sier Nordquist.

 

Samlivskursene som holdes for Forsvaret er spesielt tilrettelagt for de ansatte der og deres utfordringer. – Men prinsippene i PREP-kursene er universelle og passer i alle sammenhenger, sier Glenn Ringdal.

– God investering

– Forsvaret gjør en god investering når de gir samlivskurs til sine ansatte, sier Glenn Ringdal i Modum Bads kurs – og kompetansesenter.
Modum Bad fikk en avtale med Forsvaret i 2012 og har de siste 12 årene holdt 200 kurs. Samarbeidet startet imidlertid allerede i 2002 og over 100 kurs ble avholdt fram til 2011.
– Jeg har selv holdt mange samlivskurs for Forsvaret og synes det er veldig givende, sier Ringdal.

“Modum Bad har de siste 12 årene holdt 200 kurs for Forsvaret”

Gry Ødegård Bekken

Kursene holdes over hele landet og evalueringene er gjennomgående gode, opplyser kurskoordinator Gry Ødegård Bekken ved Modum Bad.
– Deltakerne melder at de synes kunnskapen og engasjementet fra foreleserne er veldig bra. De liker kombinasjonen av undervisning og parsamtaler. Det gir en god balanse og hvert par får jobbe med sine utfordringer uten at det blir «klissete og innviklet».

Videreutvikle konseptet

I løpet av de siste månedene har Forsvaret og Modum Bad jobbet tett med PREP-kursene og den videre utviklingen av disse.
– Vi har hatt erfaringsuteksling og idémyldring i en engasjert gjeng. Nå gleder vi oss til en videreutvikling av konseptet og ser fram til et samarbeid om forskning. Vi trenger økt kompetanse og kunnskap om hva forsvarsfamilier står overfor av utfordringer, sier Nordquist.

PREP-kursene for Forsvaret holdes over hele landet og evalueringene er gjennomgående gode.

Par på nytt

I tillegg til PREP vil Forsvaret vurdere Modum Bads nye kurskonsept «Par på nytt».
– Vi ønsker å bidra og tilrettelegge for par som etablerer seg på nytt med barn fra tidligere forhold. Også her er det snakk om å følge med i samfunnsutviklingen. I dag er mange flere familier sammensatte i det vi omtaler som ste- eller bonusfamilier.

“Vi ønsker å bidra og tilrettelegge også for par som etablerer seg på nytt med barn fra tidligere forhold”

Tall viser at disse parene er enda mer utsatt for samlivsbrudd.
– Dette ønsker vi å forebygge slik at også disse familien kan ha gode forhold og finne en god balanse i hverdagen, sier Nordquist.

 

27.02.25
infoleder@modum-bad.no

Share Button
Print Friendly and PDF