Balansen mellom sunn og usunn trening
Kun 20 prosent av Norges befolkning klarer å gjennomføre anbefalingen om 150 minutters aktivitet med moderat intensitet hver uke.
Helsedirektoratet anbefaler 150 minutter aktivitet med moderat intensitet hver uke, . Ytterpunktene er at mange er totalt inaktive eller at treningen blir en besettelse.
– Det er bekymringsfullt at så mange mennesker ikke er fysisk aktive, sier Bjørnar Johannessen. Han er helsesportspedagog, og har hatt Modum Bad som sin arbeidsplass de siste 15 år. Engasjementet for fysisk aktivitet er stort. I mange år har Bjørnar møtt pasienter som sliter med inaktivitet – og han har møtt de som trener for mye.
Dørstokkmila
For mange av oss blir dørstokkmila lang, vi har all slags mulige unnskyldninger for ikke å trene. Man klarer ikke finne bevegelsesglede, og tenker at det å skulle bli fysisk aktiv blir for vanskelig. Johannessen har mange tanker på hvordan man kan komme i gang med trening.
-Først og fremst er det viktig å finne ut hva som er målsetningen for treningen, sier Bjørnar.
Ønsker man å komme i bedre form? Vil man gjerne gå ned i vekt? Er målet å klare å sykle Birken? Ønsker man å bedre den fysiske yteevnen? Når man har funnet ut av det, så er det enklere å sette opp en plan for hvordan man skal få det til.
Hva er godt nok ?
Helsesportpedagogen mener turgåing er undervurdert.
– Det er god nok trening. Om man får til å gå en time tre ganger i uka, er det skikkelig bra. Hvis man i tillegg tar turen med staver, og i kupert terreng, gir det enda bedre utbytte. Bevegelse i moderat tempo er bra nok, hvis man i én av ukens økter klarer å få opp pulsen skikkelig.
Bjørnar ser med bekymring på at mange starter opp fra null trening til plutselig å gjennomføre fire-fem økter hver uke.
– Noen går da på en smell, og klarer ikke gjennomføre over tid. Det er viktig å starte rolig. Slik blir kroppen vant til å være fysisk aktiv og sakte med sikkert bygger man opp en bedre fysisk form.
Planlegging
Om dørstokkmila er lang og unnskyldningene mange, er det viktig å planlegge. Her kommer noen gode råd fra Bjørnar:
– Lag treningsavtaler med en venn. Faste avtaler med andre er vanskeligere å bryte enn om man trener alene. Kjøp deg hund. Invester i et par gode sko. Les ikke for mange ukeblader om de nye trendy treningsformene. Sliter du med tidsklemma, er oppfordringen å redusere tiden foran pc, tv, nettbrett og smarttelefoner. Bruk treningsapper og sosiale medier hvis du opplever det inspirerende. Vær fornøyd og glad med de øktene du faktisk har klart å gjennomføre, ikke fokuser på de øktene du ikke fikk gjennomført.
Aktiv hverdag
Helsesportpedagogen har også stor tro på at man må bli mer aktiv i hverdagen.
-Sett bort motoriserte redskaper, og bruk kroppen. Planlegg fritiden. Ha mindre fokus på kroppsideal, mer på at kroppen skal fungere, avslutter han.
Pasienter på Modum Bad får god hjelp.
Mange pasienter som kommer til Modum Bad har utfordringer knyttet til mosjon og trening.
Noen klarer ikke trene i det hele tatt. Derfor er trening og mosjon obligatorisk, og det forventes oppmøte. I begynnelsen kan det være vanskelig for mange pasienter, men de får god hjelp og oppfølging av personalet.
Forveksles med angstanfall
– I starten kan en angstpasient for eksempel forveksle effekten av trening med et angstanfall, forteller Bjørnar Johannessen.
– Når pulsen øker og man får hurtigere hjerteslag, kan det for mange forveksles med et anfall. De læres opp til å kjenne forskjellen på dette. Mange opplever etter hvert stor mestring å overvinne sin angst, samt det å bli mer fysisk aktive.
Affektregulering
Andre bruker trening som affektregulering for å dempe angst og uro, eller for å slippe å kjenne på vanskelige følelser.
– Noen bruker dette bevisst, og opplever sjelden følelsen av å klare å slappe av – de klarer ikke roe seg.
Helsesportpedagogen jobber tett sammen med det kliniske personalet for å hjelpe denne pasientgruppen.
-Mange pasienter, spesielt på Avdeling for spiseforstyrrelser, trenger hjelp til å slappe av, holde rammer og få kjennskap til hvor viktig det er at kroppen får tid til restitusjon. De må læres opp til å lytte til kroppens signaler. Kropp og sinn trenger pusterom. Når trening og aktivitet blir en besettelse, må man jobbe med å sette av tid til hvile. Avdelingen har derfor innført ”grønne lommer” i hverdagen samt to treningsfrie dager i uka.
Les mer om fysisk aktivitet på Modum Bad her.
04.05.16
infoleder@modum-bad.no