– Søvn og psykisk helse henger tett sammen

Mange med psykiske lidelser sliter med søvnen. Men dårlig søvn kan også øke risikoen for psykiske plager.

Nyhetsartikkel publisert 29/10/17

Ofte kommer søvnproblemene før symptomene på den psykiske lidelsen.

 

Psykiatrisk sykepleier Anita Sjåvik.

– Generelt antar vi at mellom 10 og 15 prosent av befolkningen lider av langvarige og alvorlige søvnproblemer, sier psykiatrisk sykepleier Anita Sjåvik ved Modum Bad til nettstedet KK.no.

-En ond sirkel

Ved psykiske lidelser er tallene langt høyere. Mellom 50 og 80 prosent av pasienter med psykiske lidelser har søvnvansker. Samtidig har minst 50 prosent av pasienter med søvnforstyrrelser en psykisk lidelse. Det kan dermed bli en slags ond sirkel ved at man sover dårligere når man er deprimert, og man blir oftere deprimert når søvnen er dårlig, forteller Sjåvik.

Behandling av søvnvansker

Gjennom sitt daglige arbeid ved Avdeling for depressive lidelser møter hun mange med både psykiske lidelser og søvnplager.

– Det har vært en gjengs oppfatning at symptomer på søvnvansker går over når den psykiske lidelsen bedrer seg. Men ofte stemmer ikke dette. Ofte kommer søvnproblemene før symptomene på den psykiske lidelsen. Den gode nyheten er at om man også jobber med behandling av søvnvanskene, vil det kunne bidra til å bedre symptomene på den psykiske lidelsen.

Klikk her for å lese resten av artikkelen på KK.no

 

10.10.17
infoleder@modum-bad.no

Share Button
Print Friendly and PDF