– Vi blir aldri en ny kjernefamilie
Ania Henriksen (54) og Rune Jubskås (51) fant hverandre for fem år siden. De ble et par, men valgte å bo hver for seg fordi de hadde to barn hver. – Vi valgte hverandre, men barna har ikke valgt hverandre. En sammensatt familie blir aldri en ny kjernefamilie, sier de to.

Ania Henriksen og Rune Jubskås fant hverandre for fem år siden. De legger ikke skjul på at de har møtt på hindringer som de ikke hadde tatt høyde for da de ble et par. (Alle foto i artikkelen er private)
De to sier dette med litt større trygghet nå. Kurset «Par på nytt» som de gikk på høsten 2024 ga dem noen aha-opplevelser og de lærte mye. Forestillingen om at de skulle klare å skape en ny kjernefamilie sammen, er lagt bort.
– Vi må finne våre idealer som vi kan sikte mot, sier Rune.
Les om kurskonseptet Par på nytt her
Tenåringsbarn
De to bor på hver sin side av Oslo. Ania med sine tvillinger på 17 år. Rune med tenåringsdatteren på 15 – hans 21-årige sønn har flyttet ut.
Hensynet til barna veide tyngst på vektskålen da de to satset sammen.

– Det er mange behov som skal dekkes når man har barn, sier Ania og Rune. her med sine til sammen fire tenåringsbarn.
– Det er mange behov som skal dekkes når man har barn. At barna skulle få slippe å bytte skoler, var noe av det som gjorde at vi ikke flyttet sammen, sier Rune.
– Barna har også ulike personligheter og preferanser. Vi ønsket å ta hensyn til barna i den nye situasjonen, forklarer Ania.
Hjelp tidligere
De to legger ikke skjul på at de møtte på hindringer som de ikke hadde tatt høyde for da de ble et par.
– Det dreide seg ikke bare om oss to. Siden barna våre var nokså store da vi ble sammen, hadde de meninger – og ga uttrykk for dem. Det ble utfordrende på mange områder.
“I ettertid ser vi at vi skulle hatt hjelp tidligere”
I ettertid ser vi at vi skulle hatt hjelp tidligere. Vi burde visst mer på forhånd og hatt litt kunnskap om hvilke utfordringer og problemer som oppstår i en ny familie som vår.

– Barna har ulike personligheter og preferanser. Vi ønsket å ta hensyn til barna i den nye situasjonen, sier Ania, som her er på fjelltur med familien.
Fikk tips
– Hvordan kom dere på å melde dere på et «Par på nytt»-kurs på Modum Bad?
– Vi fikk tips fra Familievernkontoret, sier Rune.
Samme uke fikk også Ania tips av en venninne om det samme.
– Da bestemte vi oss for å gå på kurs. Vi hadde ikke så mye å tape på det, sier Ania.
Høsten 2024 ankom de Kildehuset på Modum Bad.
“Vi hadde ikke så mye å tape på å gå på kurs”
– Jeg hadde ikke så store forventninger, men var glad for at vi kunne få et par dager for oss selv, sier Rune.
Han ble positivt overrasket, både over det flotte Kildehuset, hvor kurset skulle holdes og hvor de skulle bo, men også over området rundt. Ania er enig:
– Det var så vakkert overalt, og så stille og rolig. Vi ble stelt veldig godt med, fikk god mat – og god service. Vi var enige om at det var et kjempegodt valg å gå på kurs på Modum Bad!
Les saken: Du kan bli syk av samlivsbrudd

– Dessverre er det altfor mange som går fra hverandre de første fire årene, og det er forståelig dersom man har for høye forventninger, sier Ania og Rune. Illustrasjon fra Par på nytt-kurset: Grete Edland Westerlund.
Faglighet og troverdighet
Kurset ble nyttig for de to på alle måter.
– Kursholderne var dyktige og troverdige. De bød på seg selv og skapte god stemning, sier Rune.
Ania opplevde det trygt at kursopplegget var så faglig og forskningsmessig godt forankret.
“Kursopplegget var så faglig og forskningsmessig godt forankret”
– Det ble vist til mye litteratur og forskning. Denne innsikten var god å ta med seg videre. Dessuten fikk vi ekstremt mange gode «verktøy» som vi kunne ta med oss hjem.

Siden barna våre var nokså store da vi ble sammen, hadde de meninger – og ga uttrykk for dem. Det ble utfordrende på mange områder. I ettertid ser vi at vi skulle hatt hjelp tidligere.
Dyrekjøpte erfaringer
Allerede fra kursstart fikk de to aha-opplevelsen om at en bonusfamilie aldri ville bli en kjernefamilie.
– Det var en sterk innsikt å ta med seg, men også litt befriende å høre, sier Ania.
– Tenk om vi hadde hatt dette perspektivet med oss helt fra start. Da kunne vi kanskje unngått å ha for store forventninger – og opplevd så mange skuffelser og dyrekjøpte erfaringer. Dette bør folk få med seg på et tidlig tidspunkt. Dessverre er det altfor mange som går fra hverandre de første fire årene, og det er forståelig dersom man har for høye forventninger.
“På kurset lærte vi at man ikke skal ta oppdragerrollen”
Normalisere
Rune understreker at det er viktig å normalisere utfordringene.
– Man kan lett føle seg mislykket dersom man ikke får vite om og snakket om de store utfordringene man kan møte på. Man må forstå sin og den andres rolle – og dynamikken i den nye familien. Hvordan skal jeg for eksempel forholde meg til Anias barn? Hvilken rolle skal jeg ta? På kurset lærte vi at man ikke skal ta oppdragerrollen. Man skal heller støtte partneren.
De to satte også stor pris på at selve parforholdet fikk stor oppmerksomhet på kurset.
– Ja, vi er en familie – en ny og sammensatt familie. Men det er vi to som par som er kjernen. Vi fikk frisket opp hvorfor vi egentlig ble sammen, og det var veldig fint, sier Ania og Rune.

– På kurset lærte vi at man ikke skal ta oppdragerrollen. Man skal heller støtte partneren, sier Rune, som her står med sønn (til høyre) og Ania med en av sine døtre.
Menn på kurs
– Menn kan være litt skeptiske til å dra på samlivskurs. Noen er redde for å måtte dele personlige ting i plenum. Hvordan opplevde du det?
– Vi måtte ikke dele i plenum eller bli private. Kurset hadde en god balanse mellom undervisning, veiledning og samtaler, sier Rune.
“Vi måtte ikke dele i plenum eller bli private”
– Når vi skulle snakke sammen i par, ble det satt på musikk slik at ingen behøvde å høre de andre. Det opplevdes trygt og godt, og vi fikk snakket veldig godt sammen.
– Siden noen hadde meldt avbud, ble vi bare fem par. Vi ble en fin, liten gjeng som etter hvert ble ganske fortrolige og åpne overfor hverandre, legger Ania til.
Fikk nytt mot
Både Ania og Rune opplevde at de fikk nytt mot på kurset.
– Vi lærte mye og reiste hjem med mange gode ideer. Nå skulle vi ha familieråd, vi skulle sette opp regler sammen og mye, mye mer.
Men alt gikk ikke helt etter planen. Tenåringene syntes blant annet det var kleint med familieråd og ville ikke være med på det.
– Vi ble tatt av hverdagen og en del av det vi planla skled litt ut. Nå er det på tide å ta fram notatene fra kurset igjen, sier de to smilende.
Men en ting vet de likevel helt sikkert; prinsippene og verktøyene ligger på plass nå.
– Det gjelder bare å utnytte potensialet, avrunder Ania og Rune.
Neste “Par på nytt” kurs går 10. – 11. mai på Modum Bad. Les mer her.
Les intervjuet (TV2) med Mari og Håvard som med sine til sammen seks barn også møtte på utfordringer.
26.03.25
info@modum-bad.no