Traumeundervisning i Ukraina
Vår psykiater Peter McGovern besøkte i forrige uke det krigsherjede Kyiv i Ukraina, sammen med Verdens helseorganisasjon (WHO). Mens flyalarmene gikk, og alle måtte flytte seg til bomberom, underviste han om TORP-programmet.
McGovern, som til daglig jobber ved Modum Bads Traumepoliklinikk, har siden 2014 også vært konsulent for WHO. Den første uka i desember reiste han til Ukraina for å undervise om TORP-programmet (Traumeorientert Recovery Planlegging) som benyttes Modum Bads traumepoliklinikk i Oslo.
Befokning i krig
Gjennom sitt arbeid har Peter McGovern reist til mange land for å undervise om psykisk helse, Recovery og menneskerettigheter.
– Denne gangen fikk jeg oppleve hvordan en befolkning i krig jobber hardt for å utvikle sterke og personsentrerte psykiske helsetjenester, til tross for daglige utfordringer, sier psykiateren.
Under besøket i Kyiv delte han erfaringer fra TORP-gruppene og diskuterte hvordan slike grupper kan implementeres i en ukrainsk kontekst.
Komplekse traumer og dissosiasjon
Opplegget i TORP-programmet er gruppebasert og er for personer med komplekse traumer og dissosiasjon.
– Gruppene går over syv uker, med én fysisk og én digital samling per uke. Opplegget bygger på WHOs internasjonalt anerkjente verktøy, QualityRights Recovery Plan, forteller McGovern.
I TORP-gruppene jobbes det aktivt med å bryte ned unngåelsesatferd og fobier innenfor trygge rammer.
– Deltakerne utarbeider detaljerte planer for å håndtere utfordringer, noe som gir dem muligheten til å møte vanskeligheter på en ny og mer bevisst måte – styrt av deres egne ønsker og behov.
I ukrainsk kontekst
WHO støtter utviklingen av en lokalsamfunnsbasert psykisk helsemodell i Ukraina.
– Arbeidet startet med etablering av Community Mental Health Teams (CMHTs). I 2024 utviklet det seg til et nettverk av psykiske helsesentre, forteller McGovern.
– Sentrene tilbyr recovery-orienterte, pasient- og familiesentrerte tjenester for personer smed psykiske utfordringer. Til tross for store utfordringer som mangel på forsyninger, begrenset tilgang til enkelte områder og pågående krigshandlinger, gir disse sentrene livsviktig støtte til lokalsamfunnene.
Rettigheter
I desember 2024 lanserer WHO også QualityRights-initiativet i Ukraina.
– Dette initiativet skal styrke den menneskerettighets- og recovery-baserte tilnærmingen i psykisk helsearbeid. Gjennom opplæring av sentrale aktører og samarbeidspartnere skal initiativet bidra til at spesialiserte og kommunebasert psykiske helsetjenester blir både effektive og forankret i menneskerettighetsprinsipper, sier McGovern.
– Inspirerende gruppe
Psykiateren deltok i delegasjonen sammen med representanter fra Dansk Røde Kors, det franske helsedepartementet og andre WHO-konsulenter. Han beskriver sine ukrainske kolleger som en inspirerende gruppe.
– De har et sterkt ønske om å skape tjenester som er fri for tvang og i tråd med prinsippene for recovery og rettigheter.
Åpne for påmelding
– På Modum Bad gleder vi oss til å fortsette utviklingen av våre TORP-grupper, som nå er åpne for påmelding, sier McGovern.
– Vi er stolte over å kunne bidra til å sette fokus på recovery og menneskerettigheter, både lokalt og internasjonalt.
Les mer om TORP-programmet her.
Bli kjent med Traumepoliklinikken i Oslo her.
13.12.24
info@modum-bad.no