– Modum Bad har et dyktig fagmiljø som blir lyttet til i helse-Norge
Helseminister Jonas Gahr Støre besøkte Modum Bad på Verdensdagen for psykisk helse.
Adm.direktør Ole Johan Sandvand (t.v.) ved Modum Bad tok imot helseminister Jonas Gahr Støre. I bakgrunnen: ordfører Terje Bråthen i Modum kommune samt en av Støres livvakter.
– Jeg har gledet meg til å komme og det er inspirerende å være her, sa helseminister Jonas Gahr Støre da han besøkte Modum Bad på Verdensdagen for psykisk helse onsdag 10. oktober. Støre likte både det han fikk se og høre på Modum Bad.
– Ikke minst er det godt å gå gjennom området her. Estetikken vitner om en respekt for både ansatte og brukere, sa Støre.
Leder i Avdeling for angstlidelser Gro Nohre (i midten) og klinikkdirektør Tron Svagård ga helseminister Jonas Gahr Støre en orientering om behandlingstilbudet for angst og PTSD.
Jonas Gahr Støre fikk en omvisning på Modum Bad. Her sammen med ordfører Terje Bråthen (fra v.), klinikkdirektør Tron Svagård, leder Jorunn Killingstad fra Frisklivssentralen, psykologspesialist Gry Stålsett, driftssjef Finn Ellingsrud, adm.direktør Ole Johan Sandvand og utviklingsleder Kristin Tafjord Lærum.
"Rull ut"-effekt
Den ferske helseministeren fikk under besøket hilse på pasienter og høre om behandlingstilbudet. Sist, men ikke minst, ble han informert om lavterskeltilbudene som Modum Bad og Modum kommune skal samarbeide om i det nye Kildehuset. Dette samarbeidet har blant annet resultert i en bevilgning på 1,7 millioner kroner fra Helsedirektoratet til prosjektet "Rask psykisk helsehjelp".
– Vi håper de tolv pilotprosjektene, inkludert det som blir etablert her i Modum, kan få en "rull ut"-effekt for hele helse-Norge, sa Støre.
Utviklingsleder i Kildehuset ved Modum Bad, Kristin Tafjord Lærum, informerte helseministeren om det nye lavterskeltilbudet som nå bygges opp i Kildehuset kurs – og kompetansesenter.
Fikk høre historier
Helseministeren mener forebygging gjennom lavterskeltilbud er svært viktig. Han lyttet derfor ekstra nøye da to brukere av lavterskeltilbudet Frisklivssentralen fortalte sine historier.
Både Odd Runar Bråthen og Harry Øie hadde slitt med livet sitt før de fikk hjelp. Øie hadde vært på randen til å gjøre slutt på sitt eget liv.
– Jeg var på vei inn i mørket, sa Øie.
Bråthen var uføretrygdet, deprimert og tilbrakte usunne dager på sofaen. Gjennom tilbudet på Frisklivssentralen fikk de imidlertid møte noen som brydde seg. Begge to fikk de drahjelp til en sunnere livsstil, men også noen å snakke med.
I dag er Harry Øie tilbake i full jobb som bussjåfør. Bråthen er fortsatt uføretrygdet, men har en mye sunnere livsstil og et lysere syn på livet. De er ikke et øyeblikk i tvil om at lavterskeltilbudet på Frisklivssentralen reddet dem.
Jorunn Killingstad (fra v.) i Frisklivssentralen presenterte to av brukerne som har benyttet seg av lavterskeltilbudet og fått god hjelp, Harry Øie og Odd Runar Bråthen.
Helseministeren (t.v.) fikk høre historiene til Harry Øie og Odd Runar Bråthen, som begge har fått hjelp til å komme videre i livet gjennom lavterskeltilbudet på Frisklivssentralen i Modum.
– Dyktig fagmiljø
Den storstilte fellessatsingen til Modum Bad og Modum kommune er noe som gleder helseministerens samhandlingshjerte. Støre tror mange vil følge suksessen i Modum, og ser fram til å følge med på fortsettelsen.
-Modum Bad har et dyktig fagmiljø som har en trygghet i praksis og forskning. I departementet lytter vi til Modum Bad, og det tror jeg også fagmiljøer i hele landet gjør. Mange bør og vil trekke på deres kompetanse, og vi skal se hvordan vi kan støtte opp om dette, sa Støre.
Link til innslag på TV-Modum
Link til sak om besøket på regjeringen.no
infoleder@modum-bad.no
12.10.2012