– Søkte fordypning i sjelesorg

– Jeg søkte en fordypning i sjelesorg da jeg fant denne utdanningen, sier prest Johannes Dencker fra Helsingborg. De to siste årene har han deltatt i den svensk/norske sjelesorgsutdanningen som Institutt for Sjelesorg, VID vitenskapelige høyskole og St:Lucasstiftelsen tilbyr.

Nyhetsartikkel publisert 19/03/25

– Vi har fått mye ny kunnskap og nye redskaper i løpet av disse to årene med utdanning, sier prest Johannes Dencker (til venstre) meninghetspedagog Solveig Aae Hjertnes.

Johannes Dencker er til daglig prest i Helsingborg i Sverige. Han kjente behov for en fordypning i sjelesorgfaget da han fant den svensk/norske utdanningen.
– I den kirkelige virksomheten og hverdagen har jeg bruk for sjelesorg i ulike møter med mennesker. Denne utdanningen har gitt meg veldig mye, både av ny kunnskap og nye redskaper som jeg har bruk for i min hverdag som prest, sier Dencker.

 

“Jeg har fått mye kunnskap og nye redskaper som jeg har bruk for i min hverdag som prest”

Sjelesorg “on the go”

Menighetspedagog Solveig Aae Hjertnes fra Arendal har også vært en av deltakerne. Hun ønsket blant annet å bli bedre skodd for å møte barn og unge som hun møter i sitt daglige arbeid.

– Sjelesorg i møte med barn og unge må tas litt mer på direkten. Man må gripe tak i de spontane uttalelsene som kommer og få til små samtaler her og nå, sier Solveig Aae Hjertnes (til høyre). Johannes Dencker til venstre.

– De unge oppsøker ikke samtaler på samme måte som voksne, men trenger likevel noen å snakke med om tro og følelser. Ofte må man gi sjelesorg litt mer «on the go». Det vil si, ta det litt mer på direkten, gripe tak i de spontane uttalelsene som kommer og få til små samtaler her og nå, sier Hjertnes.

“Barn og unge må ofte få sjelesorg litt mer «on the go»….”

Fremføring på eksamen

Den svensk/norske sjelesorgsutdanningen er en kombinasjon av pensum, forelesninger, gruppearbeid, litteraturgrupper og temagrupper.
– Vi har også det vi kaller basisgruppe hvor søkelyset er selvutvikling, forklarer Sveinall.

Arne Tord Sveinall (fra venstre), Susanne Rodmar og Anne Austad har undervist gruppen som har deltatt på den toårige utdanningen i sjelesorg.

Noen eksamener i løpet av de to årene skriftlige. Den siste eksamen på dette kurset var imidlertid en fremføring som ble både underholdende og fin.
– En gruppe fremførte sitt budskap som en pilegrimsvandring. En annen hadde en “radiosending” med god fagformidling. De to siste gruppene hadde henholdsvis en kafésamtale og en samtale blant venner, hvor de fikk fram de sjelesørgeriske poengene på en god måte.

“Det har vært veldig givende og meningsfylt å få være med i alle disse årene”

Gir stafettpinnen videre

Arne Tord Sveinall har vært instituttlektor ved Institutt for Sjelesorg i mange år. Han har også vært leder for Instituttet. For noen få år siden ble han pensjonist, men er fortsatt aktiv både som foredragsholder, underviser og sjelesørger. I nesten 20 år har han undervist på den svensk/norske sjelesorgutdanningen. Nå gir han seg, men er trygg på at blant andre Susanne Rodmar, prest, sjelesørger og veileder i Den svenske kyrkan samt Anne Austad, professor i sjelesorg og religionspsykologi, tar stafettpinnen videre på en god måte.

Ledende sykehusprest Jon-Erik Bråthen (til høyre) ved Modum Bad, takket Arne Tord Sveinall for undervisningsinnsatsen han har lagt ned i over 18 år på den svensk/norske utdanningen.

– Det har vært veldig givende og meningsfylt å få være med i alle disse årene, sier Sveinall.
Han vil imidlertid være tilgjengelig som sjelesørger på oppdrag for Institutt for Sjelesorg i tiden som kommer.

 

Samtale ved frokostbordet.

 

Lokalene ved Institutt for Sjelesorg er lyse og innbydende. Nå har også spisesalen og stuene fått en ansiktsløftning.

Berikende dynamikk

Både han og de andre som underviser på kurset, mener det ligger en berikelse og en god dynamikk i det svensk/norske samarbeidet.
– I tillegg til alt utdanningen har å by på med pensum, forelesninger og gruppearbeid, så gir det mye læring og en ekstra dimensjon å møte hverandre tvers over landegrensene.

“Det gir en ekstra dimensjon å møte hverandre på tvers av landegrensene”

Deltakerne blir godt kjent med hverandre og utveksler erfaringer om hvordan man gjør ting på ulike måter i de to landene, sier Sveinall.

Institutt for Sjelesorg

Til høsten starter et nytt kurs og frist for å søke via VID er 15. mai. Utdanningen gir 20 studiepoeng. Les mer om utdanningen her.
Share Button
Print Friendly and PDF