– Skulle hatt dette kurset for ti år siden!
Liv Anniken Berg meldte seg og mannen Halvor på kurset «Par på nytt». – Vi har dine, mine og vårt barn, så vi er en bonusfamilie midt i målgruppa, sier Liv Anniken. Kurset viste seg å treffe blink, til tross for en litt lunken holdning fra ektemannen.
Kurset traff imidlertid blink. Berg forteller at hennes mann Halvor var nærmest himmelfallen over hvor aktuelt og treffsikkert kurset var for dem.
– At vi ikke gjorde dette før. Vi skulle vi jo hatt dette kurset for ti år siden. Dette burde vært obligatorisk for alle, var hans uttalelse etter kurset.
– Halvor kjente seg igjen i veldig mange av problemstillingene som ble tatt opp. Han var rett og slett litt lettet, men også litt overrasket, over å høre at andre par hadde de samme utfordringene som oss, sier Berg.
“Vi skulle vi jo hatt dette kurset for ti år siden. Dette burde vært obligatorisk for alle”
Feil for hverandre?
Liv Anniken Berg og mannen har vært et par i 12 år nå. Hun forteller at de flere ganger underveis i forholdet har tenkt at de kanskje var feil for hverandre, siden alt ble så vrient og vanskelig. På «Par på nytt»-kurset ble mange av utfordringene de har møtt på, normalisert.
– Utfordringene ble tatt fram som eksempler på hva man kan møte på som par når man etablerer seg på nytt – og får bonusbarn på kjøpet. Det er faktisk flere som møter på akkurat de samme problemene. Man er ikke alene om å streve og føle seg mislykket. Det ble en aha-opplevelse, særlig for min mann.
Selv skilsmissebarn
Selv kjenner Berg tematikken litt mer «innenfra» siden hun har jobbet som familieterapeut i mange år. Hun har også vokst opp som skilsmissebarn.
– Jeg fikk en bonusmor og en bonusbror, så jeg har selv kjent dette på kroppen da jeg vokste opp. Gjennom jobben min får jeg i tillegg innblikk i hvilke utfordringer bonusfamilier, eller stefamilier som noen kaller det, står i. Det er komplekst, og dessverre altfor lite snakket om. Denne gruppen går under radaren, både hos ansvarlige myndigheter, media og ellers, mener familieterapeuten.
Etableres raskt andre gang
Skilsmissetallene i Norge ligger i dag på mellom 40 0g 50 prosent. Det betyr at nesten annethvert par går fra hverandre. Mange etablerer seg raskt i nye forhold.
– Av de som etablerer seg på nytt, er det opp mot 80 prosent som ikke klarer det nye parforholdet, opplyser Berg.
Hun er ikke overrasket
– Å etablere seg i et parforhold for annen gang, er vanskeligere og mer komplekst enn første gang. Det kan føles som om man har pakket for sydentur, men havnet på Svalbard med sololje og bikini. Man mangler kunnskap og utstyr. Når man etablerer seg på nytt bringes ofte barn med inn i forholdet. Det gir utfordringer og konflikter som førstegangspar ikke har. Jeg er bekymret for barna – og hva vi egentlig lærer dem, sier Berg.
‘”Å etablere seg i et parforhold for annen gang, er vanskeligere og mer komplekst enn første gang”
For lite oppmerksomhet
Familieterapeuten mener det er altfor liten oppmerksomhet rundt bonusfamilier/stefamilier i media og på forskningsfronten.
– I hvert fall med tanke på hvor mange som lever i disse familiekonstellasjonene. I Danmark og USA bor 40 prosent av befolkningen i bonusfamilier, enten de er barn eller voksne.
– Hvorfor får det så liten oppmerksomhet?
– Jeg tror det er mye skam knyttet til dette. Man har liksom ikke fått det til, og har feilet to ganger. Det blir flaut og skamfullt å snakke om det. Dessuten har vi jo narrativet om den onde stemor. Og begynner du å snakke om det, ja, da blir du kanskje sett på som den onde stemoren. Så holder vi heller munn enn å finne strategier for hvordan takle de situasjoner som oppstår.
Finne strategier
Men Berg mener det går an å finne strategier for hvordan leve sammen som bonus- eller stefamilie. Og det går an å finne fram til avtaler og mandater som paret kan bli enige om.
– Kurset «Par på nytt» peker på gode strategier som man kan benytte seg av. Dette kurset burde alle som etablerer nye forhold ha, mener Berg.
(Les mer om kurskonseptet “Par på nytt” her)
Trenger kunnskap og verktøy
Etter kurset merker Liv Anniken Berg og mannen Halvor at de tenker annerledes om sine utfordringer.
– Det er gull verdt. Vi har fått mer kunnskap. Nå vet vi at det vi strever med er veldig vanlig i bonus- og stefamilier. Det er ikke bare vi som er spesielle eller vanskelige. Vi har også fått verktøy som hjelper oss til å håndtere det vi møter på. Og det trenger man virkelig! Derfor burde alle par som etablerer seg på nytt få et slikt kurs. Da kan man unngå problemstillinger og slippe å gå på smeller og konflikter som gir sår.
“Nå vet vi at det vi strever med er veldig vanlig i bonus- og stefamilier. Det er ikke bare vi som er spesielle eller vanskelige”
Forskningsprosjekt
Selv er hun styreleder i Bonusfamilieforeningen i Norge. Foreningen fikk i 2022 støtte av Bufdir til å igangsette et forskningsprosjekt.
– I forskningen vil man se på de fem største utfordringene bonusfamilien opplever. Det blir veldig spennende.
Foreningen jobber også mot de politiske miljøene, barneombudet og andre stiftelser som jobber forebyggende med barn og familier.
– Vi ønsker å gjøre de ansvarlige bevisste på en stor gruppe som trenger hjelp, sier Berg, som også skriver bok om temaet.
Les mer om kurset “Par på nytt” her.
Les intervju med kursholderne Bente Barstad og Glenn Ringdal her.