Pauser med påfyll i Olavskirken
I fastetiden frem mot påske inviterer sykehusprestene til rastepauser i Olavskirken. Det er seks kvelder hvor prestene snakker med gjester om ulike temaer i rammen av en kveldsmesse. Første gjest er oberstløytnant Palle Ydstebø.

Sykehusprestene Anders Heskestad Mikalsen (fra venstre), Karoline Astrup og Jon-Erik Bråthen inviterer til seks Rast-kvelder i Olavskirken i fastetiden. Alle samlingene starter kl. 18.00.
Ydstebø er sjef for landmaktseksjonen ved Forsvarets krigsskole. Etter Russlands invasjon av Ukraina i 2022 har han vært en flittig brukt militær ekspert i media. I kveldsmessen torsdag 6. mars vil han samtale med sykehusprest Jon-Erik Bråthen. Samtalen vil dreie seg om verdenssituasjonen som er preget av uro og krig, og hvordan hans kristne tro påvirker hvordan han tenker og handler militært.
Gjestene
Gjester de påfølgende torsdager fram til påske vil være domprost Anne-May Grasaas, jazzmusiker Tord Gustavsen, sanger og komponist Gunstein Draugedalen og sykehusprest ved Radiumhospitalet Idun Strøm Sefland. I den siste Rast-samlingen vil sokneprest i Asker, Karoline Astrup, være gjest. Fram til sommeren er hun utdanningsprest ved Modum Bad. Astrups vei til kirken gikk blant annet via yoga og meditasjon, noe hun også er utdannet innenfor. (Se nærmere presentasjoner av den enkelte nederst i denne artikkelen)
Det alminnelige og det hellige
Rast-samlingene blir seks kvelder med samtale om alminnelige liv i et hellig rom.
– Vi vil snakke med mennesker med ulike erfaringer om temaer som vi erfarer at mange av oss undres over, sier sykehusprest Anders Heskestad Mikalsen.
Sykehusprest Jon-Erik Bråthen opplyser at samtalene vil foregå i rammen av en enkel liturgi.
– Det vil være musikk og vandring i kirkerommet med mulighet for nattverd. Perlene i Kristuskransen farger de ulike kveldene i Olavskirken gjennom fastetiden og setter retning for kveldens samtale, sier Bråthen.

Perlene i Kristuskransen farger de ulike kveldene i Olavskirken gjennom fastetiden og setter retning for kveldens samtale.
FAKTA om Kristuskransen:
- Den svenske biskopen Martin Lønnebo laget en krans av perler som hjelp til å stanse opp og gi rom for viktige dimensjoner av livet.
- Hver av perlene i kransen minner oss om ulike sider av kristen tro. Blant annet:
Ørkenperlen, stillhetsperlene, oppstandelsesperlen, håpsperlen, nattens perle, Guds-perlen, kjærlighetsperlen etc
FAKTA om Rast:
- Fastetiden kan være som et stykke vei vi vandrer mot påske – en vandring som også inneholder hvile underveis.
- I gamle dager brukte man ordet «rast» som en betegnelse på lengden av et veistykke mellom hver gang man skulle hvile.
- En dagsreise kunne for eksempel være fire raster. Nå forbindes ofte ordet «rast» med pause for pust og påfyll.
Nedenfor kan du lese om alle samlingene:

Oberstløytnant Palle Ydstebø har vært aktiv i kristent menighetsarbeid hele sitt liv.
Torsdag 6. mars kl. 18.00 – Palle Ydstebø i samtale med sykehusprest Jon-Erik Bråthen
- Den sandbrune perlen – ørkenperlen
Hvordan skal vi forstå og forholde oss til en verden preget av uro og krig? Finnes Gud på slagmarken? Hvor kan vi lete etter håp og styrke når mørket råder?
Palle Ydstebø er oberstløytnant i Forsvaret og sjef for landmaktseksjonen ved Krigsskolen. Han har en variert militær utdanning og tjeneste, samt hovedfag i historie og doktorgrad i War Studies. Ydstebø har blant annet tjenestegjort i Afghanistan og forsket på militær strategi. Etter Russlands invasjon av Ukraina i 2022 har han vært en flittig brukt militær ekspert i media. Palle Ydstebø er fra Kvitsøy i Rogaland og har vært aktiv i kristent menighetsarbeid hele sitt liv.
Musikk: Jostein Frøyshov Danielsen og ansattkoret ved Modum Bad.

Anne-May Grasaas er ikke redd for å snakke om tro og Gud i møte med livets skyggesider.
Torsdag 13. mars kl. 18.00 – Anne-May Grasaas i samtale med Anders Heskestad Mikalsen
- De avlange perlene – stillhetsperlene
Om stillhetens plass i en støyende verden og lengtende hjerter. Hvilken betydning har stillhet i livene våre? I hverdager fulle av inntrykk, har vi mistet noe på veien? Kan stillheten være en vei til Gud, til oss selv, til andre?
Anne-May Grasaas har arbeidet store deler av sitt arbeidsliv som prest i Den norske kirke, blant annet i Trefoldighetskirken i Oslo og til slutt som domprost i hovedstaden. Som teolog har hun særlig fordypet seg i bønn, lederskap og samtaler. Anne-May er ikke redd for å snakke om tro og Gud i møte med livets skyggesider. For tiden er interessen særlig rettet mot åndelig veiledning – menneskets vei med Gud, Guds vei med mennesker.
Musikk: Jostein Frøyshov Danielsen og Håkon Skagen

Tord Gustavsen har en særegen evne til å åpne rom og inspirere til nærvær og kontakt.. Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen.
Torsdag 20. mars kl. 18.00 – Tord Gustavsen i samtale med utdanningsprest Karoline Astrup
- Den store hvite perlen – oppstandelsesperlen
Hva tror vi egentlig om oppstandelsens mulighet? Og angår det livene våre her og nå? På hvilken måte kan den kristne oppstandelsestanken påvirke og utfordres av de destruksjonskreftene og livskampene vi også møter som mennesker?
Tord Gustavsen er som jazzmusiker vel kjent både innenfor og utenfor Norges grenser. Siden 2017 har han også vært kantor i Tanum menighet i Bærum. Om det er i kirken, i konsertlokalene, eller i den gode samtalen – Tord har en helt særegen evne til å åpne rom og inspirere til nærvær og kontakt. Man kunne i denne sammenheng fristes til å si – på en måte som spontant kan vekke troen på oppstandelsens mulighet her og nå.
Musikk: Jostein Frøyshov Danielsen og Ingvild Marie Fredwall (og Tord Gustavsen?)

Sanger og komponist Gunstein Draugedalen har i de senere år vært åpen om at han har slitt med angst.
Torsdag 27. mars kl. 18.00 – Gunstein Draugedalen i samtale med sykehusprest Jon-Erik Bråthen
- Den lille hvite perlen – jeg-perlen
Hva vil det si å være skapt i Guds bilde, med både styrker og begrensninger? Hvordan kan troen på Gud bidra til at vi aksepterer oss selv og hjelpe oss til å være oppreiste mennesker i verden, midt i alt som møter oss – på godt og vondt?
Gunstein Draugedalen er sanger og komponist, utdannet ved Musikkonservatoriet i Oslo og Ansgar bibelskole i Oslo. Han har opptrådt over hele landet, gitt ut mer enn 40 plater, og er mest kjent for sine tolkninger av sanger fra den kristne bedehustradisjonen. Flere av Draugedalens melodier finnes i Salmeboken. De senere år har han vært åpen om at han har slitt med angst. Draugedalen er i dag pensjonist og bosatt på Krøderen.
Musikk: Jostein Frøyshov Danielsen og Helle Myrvik

Idun Strøm Sefland har tidligere vært sykehusprest ved Modum Bad. Nå er hun sykehusprest ved Radiumhospitalet.
Torsdag 3. april kl. 18.00 – Idun Strøm Sefland i samtale med Anders Heskestad Mikalsen
- Den sorte perlen – nattens perle
Hvordan kan vi finne lys når mørket truer? Hvordan kan det å leve nær døden prege livet? Hvordan kan et håp se ut?
Idun Strøm Sefland jobber som sykehusprest ved Radiumhospitalet. På Modum Bad kjenner vi henne best som tidligere ledende sykehusprest tilknyttet angst- og traumeavdelingen. Idun har også vært nettprest i Sjømannskirken og universitetslektor i praktisk teologi ved MF vitenskapelig høyskole. Hun er svak for gode bøker, gode wienerbrød og god kaffe.
Musikk: Jostein Frøyshov Danielsen og Øyvind Solheim

Karoline Astrup er prest. Hennes vei til kirken gikk gjennom meditasjon og yoga.
Torsdag 10. april kl. 18.00 – Karoline Astrup i samtale med sykehusprestene
- Den gylne perlen – Gudsperlen
Kan Gud erfares? Hvilken plass har kroppen i troslivet? Hvilke kontaktflater finnes til Gud? Og hvor blir det av Jesus?
Karoline er for tiden utdanningsprest ved Modum Bad, i permisjon fra stillingen som sokneprest i Asker menighet. Hennes vei til kirken gikk blant annet via yoga og meditasjon, noe hun også er utdannet innenfor. Karoline drives av en overbevisning om at vi trenger å forankre våre erfaringer i en kroppslig virkelighet, også de erfaringene som handler om tro og tvil. Som prest og yoga- og meditasjonslærer ønsker hun å legge til rette for et nærvær som kan åpne for glimt av noe hellig midt i det helt enkle.
Musikk: Jan Ekornrud, Trym Gjermundbo og Jostein Frøyshov Danielsen