Når standardbehandling ikke strekker til

Hva kan vi som fagpersoner gjøre når standardbehandling ikke er tilstrekkelig? Hvordan hjelpe pasientene videre? Dette er spørsmål som stilles på høstens store konferanse, Modum Bad Intervention, 21. oktober, hvor blant andre Dr. Allan Abbass underviser.

Nyhetsartikkel publisert 11/04/25

Komiteen for Modum Bad Intervention

Disse fire, Mikkel Eielsen (fra venstre), Trygve Hovde, Stine Holthe og Bernt Langvassbråten, ønsker å gi økt forståelse og verktøy for å hjelpe pasienter ut av fastlåste mønstre. De deler av sine erfaringer fra Avdeling for depressive lidelser.

– I møte med denne pasientgruppen kan vi terapeuter ende opp med å kompensere for pasientens atferd med at vi blir mer og mer fremoverlent – samtidig som pasienten lener seg lenger og lenger tilbake, sier psykolog Trygve Hovde.
– Som behandlere kan vi bli fanget i håpløshet og kjenne at vi har lyst til å gi opp. I dette arbeidet er det heller ikke uvanlig at vi kan kjenne på selvkritikk, vegring eller avmakt og kan tenke at vi ikke duger eller at psykoterapi ikke nytter.

 

“Som behandlere kan vi bli fanget i håpløshet og kjenne at vi har lyst til å gi opp”

 

Abbas hovedforedragsholder

Til daglig jobber Hovde som teamleder ved Avdeling for depressive lidelser på Modum Bad, en avdeling med erfaring og spisskompetanse på mentale prosesser som kommer i veien for endring. På høstens konferanse, som holdes i Gamle Logen i Oslo, vil han være en av foredragsholderne som vil dele sin erfaring.

Dr. Allan Abbas

Hovedforedragsholder og trekkplaster på konferansen er Dr. Allan Abbas fra Canada. Han er professor i psykiatri og psykologi samt direktør for Centre for Emotions and Health på Dalhousie Universitetet i Halifax. Abbas har veiledet, forelest og samarbeidet med det norske ISTDP-miljøet (Intensive Short-Term Dynamic Psychotherapy) aktivt siden 2009 og er en av kursholderne på spesialistprogrammet i ISTDP for psykologer i Norge.

– Dele vår kunnskap

– I samarbeid med Dr. Abbas ønsker vi å dele vår kunnskap om hvordan forstå og endre mentale mekanismer som hindrer utbytte av terapi, sier Stine Holthe, avdelingsleder og konstituert klinikkleder ved Modum Bad.
De andre foredragsholderne på konferansen er lege og forsker Mikkel Eielsen samt psykologspesialist og spesialrådgiver Bernt Langvasbråten ved Avdeling for depressive lidelser. Langvasbråten er også psykologspesialist ved Norsk psykologklinikk samt veileder ved Norsk Institutt for ISTDP.

 

 

Øke motivasjon og energi

Et sentralt mål for konferansen er å gi terapeuter konkrete verktøy og økt forståelse for hva som kan stå i veien for endring hos pasienter med depressive lidelser.
– Pasientenes angst kan være for høy, eller selvbildet så negativt at det blokkerer den terapeutiske prosessen. Det vi vanligvis gjør i terapi er da ikke nok, sier Langvasbråten.
Både han og kollega Mikkel Eielsen vil i sine innlegg utforske hvordan terapeuter kan skille mellom symptomer og underliggende mentale prosesser, og hvordan dette kan påvirke behandlingsalliansen og fremdriften.

 

“Pasientenes angst kan være for høy, eller selvbildet så negativt at det blokkerer den terapeutiske prosessen”

– Gjennom dagen vil vi sammen se på, forstå og dele måter vi kan gjøre dette sammen med våre pasienter, sier Eielsen.
– For deg som terapeut vil dette kunne bidra til økt nysgjerrighet, motivasjon og energi i fremtidige pasientmøter, legger Hovde til.

Komiteen bak Modum Bad Intervention gleder seg til å ønske Dr. Allan Abbas velkommen og fylle Gamle Logen i Oslo med terapeuter som vil lære.

 

Økt kunnskap og forskningsfunn

Konferansen har fått tittelen: «Presisjonsbehandling av depresjon – når standardbehandling ikke er tilstrekkelig”. Den retter seg særlig mot individualterapeuter i spesialisthelsetjenesten og privat praksis.
– Hvorfor bør terapeuter melde seg på?
– Fordi de vil få økt kunnskap om mentale prosesser som kommer i veien for utbytte av psykoterapi ved depresjon. De vil også lære hvordan denne kunnskapen kan brukes spesifikt med utgangspunkt i fasiliterende personlige egenskaper, samt bli oppdatert på forskningsfronten i depresjonsbehandling med intensivt dynamisk korttidsterapi, sier Langvasbråten og Eielsen, som begge jobber med kontinuerlig veiledning i avdelingen.

 

“For deg som terapeut vil dette kunne bidra til økt nysgjerrighet, motivasjon og energi i fremtidige pasientmøter”

 

– God effekt

– Noe av gleden ved å drive aktiv følgeforskning, som vi gjør på Modum Bad, er at vi både kan vise til at behandlingen vi tilbyr har effekt og vi kan se dette i tråd med konkrete endringer vi har innført på avdelingen, sier Holthe.
Basert på egen forskning og fagfeltets samlede kunnskap, har de identifisert tiltak som ser ut til å gi god effekt for pasienter med langvarige og komplekse vansker.
– Denne kunnskapen og innsikten har vi lyst til å dele fra på konferansen, avrunder Holthe.
Det søkes om godkjenning fra følgende foreninger: Norsk Psykologforening (7 timer godkjent vedlikeholdsaktivitet for spesialister) og Den norske legeforening.

Les mer og meld deg på konferansen.

11.04.25
info@modum-bad.no

 

Share Button
Print Friendly and PDF