Måtte være dønn ærlig
- Forsøker du å lure psykologen, lurer du bare deg selv, sier Helge Solbakken.
Helge Solbakken fylte ut et webskjema foran hver behandling, på denne måten fikk terapeuten rask tilbakemelding om hans tilstand.
Da radioreporteren gikk på en psykisk smell var det kona og terapeuten på Modum Bad som reddet han. Tilbakemeldingssystemet OQ-45 bidro til å sette behandlingen på rett spor fra første time.
Han var radioreporteren som alltid var der ting skjedde. Bygdas nærradio skulle være først med det siste. Samtidig skulle inntektene sikres og lønnskabalen gå opp. For Helge Solbakken ble det til slutt for mye.
– Jeg gikk på en smell, sier Solbakken når han skal beskrive hva som skjedde i november 2009. Da befant han seg gråtende på fastlegens kontor. I ettertid ser han at kona Torunn mest sannsynlig reddet livet hans da hun bestilte legetimen.
– Hun reddet livet mitt, sammen med Modum Bad og terapeut Sven Stubdal, slår Solbakken fast.
Våknet om natten
Den alltid nyhetssøkende radiomannen hadde mange år med nærradio bak seg. Utfordringene hadde imidlertid begynt å tårne seg opp.
-Jeg begynte å våkne presis kl 03.00 hver eneste natt, våt av svette og med sterk angst. Radioens økonomi lå som en klam hånd over den ansvarlige redaktøren og han jobbet hele døgnet.
– Det var ingen vits å forsøke å sove igjen etter å ha våknet på den måten. Jeg kunne like gjerne stå opp. Til tross for disse klare signalene, fortsatte han i det samme sporet en lang periode.
– Jeg så det rett og slett ikke selv, innrømmer Solbakken, som i ettertid innser at hans psykiske tilstand var svært dårlig.
– Jeg tenkte faktisk at døden kunne være en utvei.
Nullstille seg
Uka etter besøket hos fastlegen fikk han time hos terapeut Sven Stubdal ved Poliklinikken på Modum Bad. Solbakken beskriver seg selv som en havarert PC med flat disk. I sin samtale med Stubdal skjønte han raskt at han måtte være ærlig og åpen om sin situasjon.
– Det er rett og slett en forutsetning for å få hjelp. Man kan lure en psykolog, men man lurer til slutt bare seg selv. Jeg måtte rett og slett nullstille meg og begynne derfra.
Brukte OQ-45
Gjennom terapeut Stubdal ble Helge Solbakken for første gang introdusert for tilbakemeldingssystemet OQ-45 (Outcome Questionnaire). De 45 spørsmålene han svarte på via PC før hver behandlingstime, utfordret pasienten til å gå gjennom sin situasjon.
– Også her handlet det om å være dønn ærlig, sier Solbakken. Få minutter etter utfylling hadde Stubdal resultatet av tilbakemeldingene foran seg som et utgangspunkt for samtale. På denne måten kunne den erfarne terapeuten gå rett på sak i sin samtale med pasienten.
– OQ-45 er et godt verktøy. Det er en fin måte å reflektere over sin egen situasjon på. Det var lett å se fremgang, selv om jeg må innrømme at min kurve ikke så ut til å bevege seg noe særlig den første tiden.
Ingen medikamenter
Helge Solbakken var sykemeldt et år og gikk ukentlig til samtaler. Terapeut Stubdal benyttet seg av flere behandlingsmetoder for å hjelpe sin pasient på rett vei. En ”reise” tilbake til barndommen ble nødvendig. Som seksåring mistet nemlig Solbakken sin mor og den lille, sårbare gutten ble gjenfunnet i den tøffe radiomannen. Et par plagsomme fobier ble også kurert gjennom behandlingen.
I dag føler Helge Solbakken seg bedre og sprekere enn på ti år. Medikamentene han brukte den første tiden er lagt bort.
-Jeg er heldig som klarer meg uten, sier Solbakken.
Han beskriver seg selv som mer åpen, og mener han har fått en annen forståelse for mennesker som sliter med psykiske problemer.
– Jeg hadde heller ikke verdens største respekt for psykologer. Det var vanskelig å forstå at de kunne hjelpe meg med noe inne i hodet mitt. Jeg er av en litt annen mening nå.
Fuglekasser gir avkobling
Etter et års sykmelding valgte 64-åringen å pensjonere seg. Nå jobber han deltid som rådgiver for bedriftsstyrere over hele landet. Når han har fri er en av yndlingsbeskjeftigelsene å lese. For ikke å snakke om å snekre fuglekasser. Solbakken har ikke tall på hvor mange fulgekasser han har snekret gjennom årene.
– Jeg kan ikke forklare hvorfor, men å snekre fuglekasser gir meg fullstendig avkobling, humrer 64- åringen, som igjen ser lyst på livet.
Fakta:
- Disse tilbakemeldingssystemene benyttes på Modum Bad:
- OQ-45 et elektronisk svarskjemapå internett
- Består av 45 spørmål
- Spørsmålee er enkelt språklig
- Spørsmålene går på menneskelige tanker, følelser, relasjoner og livssituasjon
- Svaralternativene er differensiert i fem deler: Aldri, sjelden, av og til, ofte og alltid
- Pasienten fyller ut skjemaet før terapitimen og får opp erapport om utviklingen
- Terapeuten får en egen rapport på sin PC, og kan raskt danne seg et bilde av hvordan pasienten har det
- Mål: Å justere terapien
- Opphavsmann: Michael Lambert
- Oversatt og tilpasset norske forhold av: Ingunn Amble, Tore Gude,
-
Sven Stubdal og Leigh Mc Cullough
STIC = Systematic Therapy - Inventory of Change – Et prosjekt som studerer prosess og utfall i familieterapi ved tr
- samarbeidende institusjoner i Norge.
- Prosjektet ledes fra Forskningsinstituttet ved Modum Bad ved Terje Tilden og Tore Gude
- STIC i Norge gjennomføres i nært samarbeid med professor William
- M. Pinsof ved The Family Institute, Northwestern University, USA
- Helse Sør-Øst støtter pilotprosjektperioden 2009 – 2010. Det søkes videre om midler til en hovedprosjektfase (2011 -2013) med ambisjonsnivå om å lønne én post. doc og minst tre doktorgradsstipendiater
Fra Badeliv nr.2 1011
Tekst/foto: Unni Tobiassen Lie