Kan nevrofeedback effektivisere traumebehandling?

I et nytt pilotprosjekt skal psykologspesialist Irene Michalopoulos og spesialsykepleier Lise Berglund ved Traumepoliklinikken i Oslo undersøke om nevrofeedback kan forbedre behandlingen av komplekse traumer.

Nyhetsartikkel publisert 14/11/24

Lise Berglund og Irene Michalopoulos håper å kunne hjelpe flere pasienter med komplekse traumelidelser ved hjelp av nevrofeedback.

Michalopoulos og Berglund har begge lang erfaring fra traumebehandling, og jobber ved Traumepoliklinikken Modum Bad i Oslo. Klinikken er spesialisert for utredning og behandling av komplekse traumelidelser etter alvorlig traumatisering, som seksuelle overgrep, vold og omsorgssvikt i barndom og ungdomsår.

Bakgrunn for prosjektet

Traumepoliklinikken behandler pasienter mellom 18 og 70 år med komplekse traumer. Senvirkningene er langvarige, og pasientene blir ofte multibrukere av helsetjenester. Dette koster samfunnet mellom 4 og 6 milliarder kroner årlig.

 

“Pasientene ekskluderes ofte fra forskning og vurderes som behandlingsresistente”

 

– Vi ønsker å utvikle en helhetlig og effektiv behandling for denne pasientgruppen. Eksponeringsterapi er ofte den anbefalte behandlingen i dag, men forskning viser dessverre en høy drop-out på 50 %. Pasientene ekskluderes ofte fra forskning og vurderes som behandlingsresistente, sier Berglund.

Ved EEG-instituttet i Danmark har Michalopoulos og Berglund lært infra-low frequency (ILF) nevrofeedback eller Othmers metode.

Fastlåste reaksjoner

– Mange av pasientene har en følelse av å være fastlåst i traumereaksjonene. De har også generelt mye negativ erfaring med terapi bak seg når de kommer til oss, sier Berglund.
Nyere forskning støtter hypotesen om at nervesystem og hjernens aktivitet rett og slett kan låses i tilpasninger til å leve i fare.

 

“Nervesystem og hjernens aktivitet kan rett og slett låses i tilpasninger til å leve i fare”

 

– Slike underliggende mekanismer kan være vanskelig å nå gjennom samtale, sier Michalopoulos.

Elektrodeapparat som brukes i behandlingen.

Nevrofeedback kan åpne

Hjerneforskning og nevrovitenskap bekrefter at alvorlige barndomstraumer påvirker hjernens utvikling, selvopplevelse og evne til regulering.
– Nevrofeedback er en metode som kan benyttes for å regulere hjernens funksjoner. Vi håper metoden vil kunne hjelpe våre pasienter, sier Michalopoulos.
Hun beskriver nevrofeedback-trening som et speil på hjernens aktivitet.
– Hjernen vil finne nye måter å gjøre tilstedeværelse, ro og oppmerksomhet mulig på. Metoden vil også kunne muliggjøre annen traumebehandling og hjelpe pasienten ut av fastlåste traumerelaterte mønstre.

Praktisk gjennomføring

– Hvordan skal nevrofeedback konkret benyttes i behandlingen?
– Vi skal gjennomføre en pilotstudie hvor vi tilbyr nevrofeedback-trening til pasienter med kompleks dissosiativ lidelse (KDL), forklarer Berglund.

 

 

“Alvorlige barndomstraumer påvirker hjernens utvikling, selvopplevelse og evne til regulering”

 

Før oppstart gjør pasienten er selvrapportering av sine plager og funksjon i hverdagen gjennom appen «m-path» i fem uker.
– Spørsmålene i appen er utviklet ved vår traumepoliklinikk for å øke forståelse av underliggende mekanismer i KDL.  Fire ganger per dag blir pasientene bedt om å besvare spørsmål via mobilappen. I tillegg vil de få et par skjemaer før og etter trening, for å se egenrapporterte endringer.

 

Lise Berglund (til venstre) har fått satt på elektroder og ser en film mens hjernen får tilbakemelding via visuelle og auditive signaler. Kollega Irene Michalopoulos følger med.

Elektroder

Pasientene vil deretter gjennomføre nevrofeedback-trening to ganger i uken over en periode på ti uker.
– Pasienten skal sitte i en komfortabel stol med fire elektroder som måler hjernens elektriske aktivitet (EEG) plassert på hodebunnen. Når de ser på en film, vil hjernen kontinuerlig få tilbakemelding via visuelle og auditive signaler.
Treningen bidrar til at hjernen kan optimalisere funksjon og bidrar til økt nevroplastisitet.
– Klinisk erfaring antyder at treningen gir pasientene økt opplevelse av ro og bedre evne selvregulering.

 

“Treningen bidrar til at hjernen kan optimalisere funksjon og bidrar til økt nevroplastisitet”

 

Gruppesamtaler

Etter ukene med trening vil pasientene bli invitert til å være med i et par gruppesamtaler, for å få mulighet til å si litt hvordan denne intervensjonen opplevdes.
– Erfaringene fra behandlingen vil bli dokumentert i en skriftlig rapport med mulighet for publisering, opplyser Michalopoulos.

Lise Berglund øver seg på å sette elektroder på hodet til kollega Irene Michalopoulos.

– De to erfarne terapeutene håper på sikt at nevrofeedback kan være et nyttig hjelpemiddel i behandlingen av traumepasienter, spesielt med tanke på å finne fram til opplevelse av trygghet på nivåer langt under ord og tanker. Pasienter er forskjellige og har ulike behov. Det er derfor viktig at vi har et bredt tilfang på metoder. På denne måten kan vi også redusere drop-out fra terapi.
– Nevrofeedback er en medikamentfri metode uten kjente varige bivirkninger, understreker Berglund.

Støtte og samarbeid

Line Kolstad Rødseth

Prosjektet er støttet av Stiftelsen Dam og skjer i samarbeid med Landsforeningen mot seksuelle overgrep (LMSO).
Generalsekretær Line Kolstad Rødseth sier:
– Vi er svært glade for å støtte et prosjekt som gir pasienter med komplekse traumelidelser en konkret metode som kan gi håp om bedring. Det er givende å samarbeide med dyktige fagfolk hos en ledende aktør på traumefeltet.

 

Kyndig veiledning

Ved EEG-instituttet i Danmark har Michalopoulos og Berglund nå lært infra-low frequency (ILF) nevrofeedback eller Othmers metode. Med kyndig veiledning fra de erfarne instruktørene Jette Myglegaard og Morten Trabjerg Nyborg, har de fått solid forståelse for metoden.
– Vi er begeistret for dette prosjektet, sier Myglegaard.
– Nevrofeedback har stort potensial til å hjelpe pasienter med komplekse traumer. Å kunne gi dem muligheten til å regulere sin egen hjerneaktivitet og oppleve forbedringer i hverdagen er en «game-changer». Jeg ser frem til å følge prosjektet, sier hun.

Les mer om Traumepoliklinikken, Modum Bad i Oslo

14.11.24
info@modum-bad.no

 

Share Button
Print Friendly and PDF