John-Erling fikk panikkanfall og trodde han skulle dø

Han skulle bare kjøre en kollega hjem fra jobben. Så startet det. – Jeg ble varm og fikk ikke puste. Jeg tenkte; nå dauer jeg, sier John-Erling Johansen (51). Men han gjorde ikke det.

Nyhetsartikkel publisert 13/11/24

John-Erling Johansen

John-Erling Johansen trodde han fikk hjerteinfarkt, men det var et panikkanfall knyttet til angst.

Kollegaen ringte 113. John-Erling ble fraktet til nærmeste legekontor. Det var nærliggende å tenke hjerteinfarkt. Hele kroppen ristet. Han hadde høy puls og null kontroll på kroppen.
– Jeg husker at jeg kastet opp, sier 51-åringen.
Etter en runde med sjekk av hjerte, puls og blodtrykk, fikk han beskjeden fra legen:
– Du har hatt et skikkelig panikkanfall.

– Det går over

Rørleggeren fra Åmot i Modum kommune hadde aldri kjent noe lignende før. Det vil si; i alle fall ikke så sterkt. Men det demret etter hvert for ham at han som tolvåring hadde kjent på noen av den samme følelsen.
– Da sto jeg på badet i barndomshjemmet mitt. Jeg fikk ikke puste og måtte legge meg ned på gulvet. Legen forklarte det med en angstnevrose. Han sa: Det går over. Jeg fikk ikke vite noe særlig mer om det da. Kanskje var det mangel på kunnskap?

 

“Etter hvert fikk jeg flere angstanfall, alltid i forbindelse med alkohol”

 

For mye alkohol

Panikkanfallet han fikk i bilen var mye kraftigere. John-Erling var sliten, hadde jobba altfor mye – og det hadde vært sommerfest på jobb kvelden før.
– Det var nok dråpen som fikk begeret til å flyte over. Jeg inntok litt for mye alkohol på festen.
Legen ga John-Erling en tablett – en sobril, og han kjente seg helt fin. Men uroen var der fortsatt. Etter hvert fikk han flere angstanfall, alltid i forbindelse med alkohol.
– Sobril fungerte greit, men jeg kunne jo ikke bruke det når jeg skulle på jobb. Legemidlet kan ikke brukes ved bilkjøring.

 

John-Erling Johansen foran Villa Nora hvor han var innlagt i 2021.

John-Erling foran Villa Nora hvor Avdeling for angstlidelser holder til, og hvor han var innlagt i 2021. – I 2004 var jeg faktisk med på å bygge dette huset. Da jobbet jeg som rørlegger, sier 51-åringen.

Våget seg ikke ut

I dagene som fulgte kjente John-Erling angsten stige. Han ble redd for å få panikkanfall mens han kjørte, spesielt i tuneller. Og han var redd for å få anfall på jobb – i møter med kolleger og kunder.

 

“Jeg fikk angst for å få angst. Det ble en ond sirkel og jeg ble helt låst”

 

– Jeg kjente at jeg svetta, særlig i ansiktet. Jeg trodde alle merket det og så på meg, og jo mer jeg tenkte på det, jo mer svetta jeg.
Det endte med at den utadvendte selgeren, som i dag jobber i et stort VVS-firma, ikke våget seg ut av døra.
– Jeg fikk angst for å få angst. Det ble en ond sirkel og jeg ble helt låst.

Barndommen

John-Erling fikk hjelp via lavterskeltilbudet «Rask psykisk helsehjelp» og ble sendt videre til Poliklinikken på Modum Bad. Gjennom behandlingen ble det klart for ham at det var opplevelser i barndommen som var årsak til angsten.
– Det skjedde en del da jeg var barn. Kanskje ikke de alvorligste ting, men mye som påvirket meg, selv om jeg ikke tenkte så mye over det da. Det var usikkerhet, mangel på tydelige rammer og gode relasjoner, sier 51-åringen.

John-Erling Johansen på verandaen til Villa Nora.

I dag forstår ikke John-Erling hvorfor han holdt ting inni seg og ikke snakket åpent om angsten. – Når man åpner opp, så er man jo mye sterkere. Man møter så mye positivt når man åpner opp!

Ble dårligere

I 2021 ble John-Erling anbefalt et opphold ved Avdeling for angstlidelser. Siden han er fra Modum kommune, hadde han hatt vært på Modum Bad tidligere. Det var som rørlegger, da han i 2004 var med på å bygge Villa Nora hvor Angstavdelingen holder til.

 

“Opplevelser i barndommen var årsak til angsten”

 

– Det var en litt rar opplevelse å komme tilbake dit som pasient, sier han.
Den 12 uker lange behandlingen beskriver han som tøff. I eksponeringstreningen måtte han gjøre det han var mest redd for.
– Ble du bedre?
– Jeg var ikke frisk ved behandlingsslutt. Faktisk var jeg dårligere. Vi hadde opplevd et par dødsfall i familien. Jeg forsøkte å jobbe meg gjennom ting uten medisiner. Det kjentes skamfullt å gå på antidepressiva. Det var en utrolig slitsom tid hvor jeg begynte å lure på om det var verd å leve. Til slutt endte jeg på legevakta der jeg ble satt på medisiner igjen.

Tvang seg selv ut

I tiden som fulgte tvang John-Erling seg selv ut i dagliglivet, selv om han gruet seg veldig. Han begynte så smått på jobb og svettet seg gjennom møtene.
– Jeg hadde med meg det jeg lærte fra eksponeringene i Angstavdelingen. Notatene, metodene og verktøyene fra behandlingsoppholdet ble tatt fram og endring begynte å skje.
På jobben fikk de besøk av en veteransoldat, Erik Bertrand Larssen, som fortalte om sin lammende angst og veien tilbake til livet.

 

” Jeg skjønte at jeg trengte å bli mer åpen. Da opplevde jeg en aksept”

 

– Mange ble rørt – og jeg skjønte at jeg også trengte å bli mer åpen. Da opplevde jeg en aksept – og faktisk en bekreftelse fra flere om at de kjente på noe av det samme. Jeg trengte ikke lenger å være bekymret for at noen så svetten i pannen min, sier John-Erling.

Forståelse og utfordring

Han roser kona Randi.
– Uten henne hadde det ikke gått. Hun jobber med psykomotorisk fysioterapi og møtte meg med forståelse samtidig som hun utfordret meg.
John-Erling roser også arbeidsgiveren som har vært veldig forståelsesfull. I dag jobber han tilnærmet som før. Han reiser mye i jobben som selger og bruker både bil, båt, tog og fly.
– Nå er jeg normalt nervøs og spent før reiser og møter, men ikke lammet av angst. Det kjennes veldig bra!

 

John-Erling Johansen startet sin sykkeltur på Nordkapp.

John-Erling syklet i sommer Norge på langs og startet sin sykkeltur på Nordkapp. På turen samlet han inn penger til Mental helse. Han er spesielt opptatt av at menn må være mer åpne og snakke om følelser. Foto: privat.

Syklet Norge på langs

I sommer syklet han fra Nordkapp til Lindesnes. Det var en drøm han hadde delt med sin kjære svigerfar, som dessverre døde før turen ble gjennomført.
– Men svigerfar var med da jeg la planene – og han var med meg i tankene på turen.

Det ble mange flotte naturopplevelser på turen gjennom Norge. Foto: privat.


– Jeg gjennomførte alene, uten følge! Det var en viktig utfordring for meg, sier John-Erling. Han opplevde ikke panikkangst på turen. – Bare helt normal nervøsitet da jeg startet opp. Jeg lurte jo på om jeg klarte å gjennomføre, men det klarte jeg! Foto: privat.

 

John-Erling er i god form, og brukte 20 dager på de 275 milene – 15 mil om dagen.
– Jeg gjennomførte alene, uten følge! Det var en viktig utfordring for meg. I barndommen var jeg mye alene og redd for å bli forlatt.
Turen gikk fint, uten panikkangst.

 

“Menn må snakke mer om psykisk helse”

 

Samlet inn penger

Mens han syklet opprettet han en Spleis for Mental Helse og fikk samlet inn 43 000 kroner. For dette fikk han diplom og mye mediaoppmerksomhet.
– Det var artig! Mitt budskap var – og er, at menn må snakke mer om psykisk helse. Vi har snakket altfor lite om det i vennekrets og i kollegiet. Det er ikke farlig og skamfullt om man trenger litt hjelp. Vi må formidle håp!

Etter å ha tilbragt 20 dager på sykkelen og tilbakelagt 275 mil på landeveien gjennom Norge, nådde John-Erling  Lindesnes fyr. Foto: privat.

Ser lyst på framtida

– Hvordan ser du på framtida nå?
– Nå gleder jeg meg til framtida. Jeg prøver ikke lenger å skjule angsten. Da blir den bare verre og jeg skammer meg. Jeg sier bare at jeg har angst, tar en timeout og går ut en tur. Nå er jeg klar for å utfordre meg mer og mer – og det blir nok flere sykkelturer! Jeg er allerede i gang med å planlegge en ukes tur til sommeren!

Les mer om vår behandling av angstlidelser her.

13.11.24
infoleder@modum-bad.no

Share Button
Print Friendly and PDF