Johan Kaggestad – pioner og ildsjel

Startet pasienttrening på Modum Bad på 70-tallet

Nyhetsartikkel publisert 19/10/10

Johan Kaggestad tøyer i parken på Modum Bad til ære for fotografen. Treningstøyet følger alltid med i kofferten når han er ute og reiser. 

Noen minutters bedagelig slentring fra Modum Bad ligger Kaggestad gård, bebodd av den allsidige bedriftsrådgiveren, toppidrettstreneren og TV-kommentatoren Johan Kaggestad. Hva kanskje ikke mange er like klar over, er at han er en pionér på å bruke fysisk trening som en aktiv del av behandlingstilbudet for psykiatriske pasienter her i Norge.

Vi tok kontakt med den svært så travle mannen for å høre historien fra hans egen munn:
– Det begynte ganske tilfeldig på midten av 1970-tallet. Kona og jeg hadde nettopp flyttet til Modum, og en dag under en joggetur møtte jeg tilfeldigvis på Hans Jørgen Holm, den gang overlege på Modum Bad, og vi kom i prat. Jeg hadde lest om hvordan de brukte fysisk trening i psykiatribehandlingen, blant annet i Nederland og USA, og spurte Holm hva pasientene foretok seg utenom behandlingstiden. Svaret var, som fryktet: Det ble mye stillesitting, røyk, kaffe og sykdomsprat. Ikke lenge etter var jeg i gang med å trene pasienter to ganger i uka.

Fra toppidrett til psykiatri

-Hva fra toppidretten tok du med deg til arbeidet med psykisk syke?
– Mennesker er mennesker. Det er de samme treningsprinsippene som gjelder. Det var viktig å fokusere på å være tydelig på klargjøring av forventninger. Pasientgruppene besto av alt fra ungdommer med idrettserfaring til helt utrente eldre. For meg var det viktig å ”komponere” økter som ga noe til alle, variasjon sto sentralt. Jeg er god på oppmuntring, og humør var det nok av. Og helt avgjørende var det at jeg var like seriøs som trener for pasientene, som for de løpende.

-Hva var behandler- og miljøpersonalets rolle i denne nyordningen?

-De så på den nærmest som en kuriositet i begynnelsen. Mange av personalet hadde selv liten treningserfaring og var skeptiske til å delta på noe de var usikre på. På denne tiden påstår jeg at det var mangelfull forståelse i psykiatrien i Norge for at det var en sammenheng mellom det mentale og fysiske. Jeg skjønte tidlig at det var viktig at personalet deltok på treningsøktene for å stimulere pasientene til innsats og samtidig observere; det var mange gode terapeutiske innspill i treningen. Slik blir man bedre kjent, noe som gir et grunnlag for godt samspill i terapisituasjonen.

-Hvordan kom treningen inn i ordnede former?

-Jeg opplevde nok at ledelsen, i begynnelsen, syntes det var stas at jeg, som trener for Grete Waitz og Ingrid Kristiansen, trente pasientene. Hyggelig var det også at jeg fikk veldig gode tilbakemeldinger fra pasientene og fra personalet. Da treningen ble en obligatorisk del av behandlingsopplegget, begynte det virkelig å funke. Det avgjørende er at aktiviteten organisasjonsmessig plasseres, og at noen har 100 prosent ansvar for at det fungerer. I dag er treningsopplegget utmerket ivaretatt av sykehuset.

Doktorgrad med ringvirkninger

Egil W. Martinsen, tidligere psykiater på Modum Bad, har hatt en viktig rolle i etableringen av fysisk trening i norsk psykiatri:
-Over et godt glass vin oppfordret jeg en dag Egil til å ta tak i dette, og snart var doktorgradsarbeidet hans i gang. Avhandlingen ble ferdig i 1989, og i 2004 kom den ut i bokform.
Behandlingsopplegget har etter hvert fått høy status på Modum Bad, og Kaggestad har reist mye rundt i Norge og holdt foredrag knyttet til erfaringene fra Modum.

-Hvor lenge var du på Modum Bad?

– Jeg jobbet som trener for psykiatriske pasienter i 15–16 år, inntil begynnelsen av 1990-tallet. Det er faktisk den største gruppen jeg har trent gjennom livet. Mens Johan Kaggestad var kultursjef i Modum kommune, satte han i gang Modum Frisklivssentral – et norsk pilotprosjekt, hvor fysisk trening benyttes i forebyggende og behandlende øyemed.
-Vi var altså de første i Norge som benyttet «Trening på grønn resept», hvor hovedprinsippet var å bytte ut medisiner og passive sykemeldinger med aktiv trening, i et nettverkssamarbeid mellom primær- og kommune-
helsetjeneste, NAV og bedriftene, forteller Kaggestad.

Pensjonist? Nei takk!

-Nå i oktober fyller du de magiske 67. Hva nå?
-Jeg har ingen planer om å pensjonere meg, hvis det er det du sikter til. I tillegg til at jeg ”kjører”
en rekke utviklingsprosjekter innen næringsliv og idrett, skriver jeg for tiden på en bok med arbeidstittelen ”Just do it!”.
-Ja, apropos ”do it”, Johan Kaggestad, hvordan er det med kondisen?
– Ikke så verst, faktisk. Jeg har satt meg som mål å trene 3 ½ time i uka og har alltid med meg ski eller joggesko når jeg er ute og reiser. Da skifter jeg bak ei tørrgran og begir meg ut på en treningsøkt. Det skal innrømmes at det kan holde hardt å få trent nok, men ambisjonene, de er det ingenting i veien med. Jeg ligger i hvert fall foran målsettingen!

Kaggestad fikk årets sykkelpris, les mer på:

 http://www.dagbladet.no/2010/10/18/sport/johan_kaggestad/tour_de_france/sykkel/13889301/

FAKTA:
• Johan Kaggestad
• Født i Oslo 12.10.43
• Bor på Kaggestad gård i Modum
• Utdannet diplomøkonom fra BI
• Vært på landslaget i friidrett
• Personlig trener for Grete Waitz og Ingrid Kristiansen
• Startet og drev Nike International i 10 år
• Kultursjef i Modum kommune i seks år
• Konsulent i næringsliv og organisasjonsliv
• Sportslig koordinator for Olympiatoppen siden 1994
• TV-kommentator for Tour de France
• Skrevet ”Kom i form på sykkel”, ”Fra ord til handling”, ”Tour de France”

Tekst: Beate Winther
Foto: Unni Tobiassen Lie

Badeliv nr 3/2010
infoleder@modum-bad.no

 

Share Button
Print Friendly and PDF