Fastelavnsris blir til forskning
Visste du at fastelavnsris kan bli til forskning? Takket være midler fra norske sanitetskvinners salg av fargerike bjørkeris, fikk Modum Bad i år nok en doktorgrad på spiseforstyrrelser i havn. Det er både Malin Stensønes og Elisabeth Swärd i Norske kvinners sanitetsforening svært fornøyde med.
– Drivkraften bak vår forskning er at kvinner skal få bedre helse, bedre livskvalitet og like muligheter, sier Elisabeth Swärd, spesialrådgiver på kvinnehelse i Norske kvinners sanitetsforening.
Nettopp derfor har sanitetskvinnene bidratt med midler til å finansiere to doktorgrader på spiseforstyrrelser ved Modum Bad. Det er mange ganger så mange jenter som gutter som utvikler spiseforstyrrelse. For anoreksi er kjønnsratioen så høy som ti jenter for hver gutt (Kilde: UiO)
Flere doktorgrader
Våren 2024 fullførte psykolog Hanna Punsvik Eielsen sitt forskningsprosjekt og disputerte for sin doktorgrad 26. april. Eielsen fulgte opp pasienter som ble behandlet for sin spiseforstyrrelse for 17 år siden. Tidligere har psykolog KariAnne Vrabel tatt en doktorgrad på feltet. Nå leder Vrabel Forskningsinstituttet ved Modum Bad. Begge disse doktorgradene er finansiert av Norske kvinners Sanitetsforening.
Les om Hanna Punsvik Eielsens forskning her.
– Takknemlige
– Vi er svært takknemlige for det engasjementet sanitetskvinnene har for forskning, sier administrerende direktør Kari-Jussie Lønning.
– På Modum Bad har vi gjennomført flere forskningsprosjekter på spiseforstyrrelser. At to av dem er finansiert av Norske kvinners sanitetsforening viser deres engasjement. Bidraget de har gitt til forskningen har betydning for vår pasientbehandling – og det har generelt avgjørende betydning for kunnskap om kvinnehelse, sier Lønning.
– Tette kunnskapshull
– Vi mener det må forskes mer på kvinnesykdommer, sier Elisabeth Swärd, spesialrådgiver på kvinnehelse i Sanitetsforeningen.
“Drivkraften bak vår forskning er at kvinner skal få bedre helse, bedre livskvalitet og like muligheter”
Hun mener det også gjelder sykdommer som rammer kvinner oftere eller annerledes enn menn.
– Vi trenger å tette kunnskapshull og løfte frem ny kunnskap. Nettopp derfor har vi hatt et langvarig engasjement knyttet til spiseforstyrrelser, både hos dere på Modum Bad og ved Norges Idrettshøyskole og Villa Sult, sier Swärd.
Bedret behandlingen
Hvert år forvalter Sanitetsforeningen millioner av kroner fra egne fond og Stiftelsen Dam.
– Mange tema knyttet til kvinnehelse er nedprioritert i forskningsmiljø og det er derfor svært vanskelig å få finansiering. Sanitetskvinnene er den eneste forskningsaktør som fokuser kun på kvinnehelse, sier Swärd.
“Mange tema knyttet til kvinnehelse er nedprioritert i forskningsmiljø”
Eksterne analyser viser at de 71 forskningsprosjektene de har finansiert de siste 10 årene har bidratt til større kunnskap og bedre behandling. Det gjelder sykdommer som spiseforstyrrelser, brystkreft, eggstokkreft og adenomyose.
Såkornsforskning
I tillegg blir disse prosjektene ofte starten på forskerkarriere innen samme fagfelt.
– På denne måten bidrar våre satsinger til å bygge kunnskap- og forskningsmiljøer på underprioriterte felt, noe som igjen fører til at det blir lettere å få finansiering til nye prosjekter. Dette kaller vi såkornforskning, sier Swärd.
Hvert år deler sanitetskvinnene også ut Kvinnehelseforskningsprisen til en forsker, et forskingsmiljø eller en gruppe som har utmerket seg innen forskning på kvinnehelsefeltet.
“Det er viktig for oss at vi hele tiden søker å bli bedre og utvikle behandlingen vi gir våre pasienter”
Forsker på behandlingen
Ved Modum Bad forskes det på behandlingen som gis i virksomhetens kliniske avdelinger. Forskningsleder KariAnne Vrabel opplyser at resultatene fra forskningen får stor betydning for hvordan man utvikler behandlingsprogrammene videre.
– Dersom forskning viser at vi bør endre og justere behandlingen for å få enda bedre resultater, gjør vi dette ganske omgående. Det er viktig for oss at vi hele tiden søker å bli bedre og utvikle behandlingen vi gir våre pasienter, sier Vrabel.
Nasjonalt og internasjonalt
Forskningsinstituttet bidrar samtidig til nasjonal og internasjonal kunnskapsutvikling innen psykoterapiforskning og psykisk helse. Forskningen holder et høyt faglig nivå og er i forskningsfronten.
– Resultatene fra vår forskning publiseres i anerkjente nasjonale og internasjonale tidsskrifter, sier Vrabel.
Fakta om Norske Kvinners Sanitetsforening:
- Norske Kvinners Sanitetsforening, også kjent som Sanitetskvinnene, er Norges største kvinneorganisasjon med 44.000 medlemmer fordelt på 550 lokalforeninger.
- Siden 1896 har foreningens frivillige bidratt gjennom aktiviteter og fellesskap, og stått i front for kvinneliv, folkehelse og trygge lokalsamfunn.
Fakta om doktorgrader Modum Bad:
- Totalt avlagt 34 doktorgrader
- Fem doktorgrader på spiseforstyrrelser
- To av doktorgradene er finansiert av Norske Kvinners Sanitetsforening
Les mer om forskningen ved Modum Bad her.
16.09.24
info@modum-bad.no