Et sterkt møte med Abid i Festsalen

Abid Raja holdt Gordon Johnsens minneforelesning på Verdensdagen for psykisk helse 10. oktober. Det ble en sterk opplevelse hvor Raja brettet ut sin såre og sterke livshistorie.

Nyhetsartikkel publisert 14/10/22

Abid Raja fortalte historien om sitt liv og sin vonde oppvekst fra scenen i Festsalen. Forelesningen var basert på hans siste bok: “Min skyld”. Alle foto: Grete Edland Westerlund.

Advokaten, Venstre-politikeren og forfatteren Abid Raja holdt en høyst personlig minneforelesning for en fullsatt festsal. Temaet var «Min skyld – en historie om frigjøring» basert på hans siste bok med samme navn.

Vond oppvekst

Abid Raja fortalte om sin krevende og vonde oppvekst. Som innvandrerbarn, med en fot i både pakistansk og norsk kultur, har han møtt fordommer fra begge sider. Som nyfødt ble han etterlatt på sykehus av foreldrene i flere måneder. Hans medfødte misdannelse skapte store utfordringer for ham. Kirurgiske inngrep og forsøk på å skjule analtresien, gjorde barndoms og ungdomsår vanskelige. – «Du vil ikke bli frisk», «du stinker», «du er et halvt menneske», «skulle ønske du hadde dødd på sykehuset», sa faren til ham. Både Raja og resten av familien ble slått av faren.

Modum Bads direktør Kari-Jussie Lønning takket Abid Raja etter det gripende foredraget. Foto: Grete Edland Westerlund.

Landsbyen

Fordi han møtte på gode mennesker i livet, som han kaller «landsbyen sin», har Abid Raja mot alle odds klart seg godt. De gode møtene hjalp ham gjennom vanskelighetene. Raja utdannet seg til advokat, engasjerte seg i politikk og ble blant annet kultur- og likestillingsminister i Solberg-regjeringen.  Møtet med barnevernet, kampen for den «ulovlige» kjærligheten, klassereisen, egne utdaterte holdninger og spagaten mellom ulike kulturer ble også berørt i løpet av den timen han snakket (sitat fra Bygdeposten).

Skape håp

Rajas sterke og personlige historie har han samlet mellom to permer i boka «Min skyld».
– Det er tre grunner til at jeg har skrevet denne boken. Grunn én er at hvis vi skjønner at det vi gjør mot andre, har betydning, blir vi en enda bedre landsby for hverandre. Grunn to er å skape håp om at det vi tenker er umulig, kanskje ikke er umulig likevel. Grunn tre er å vise at vi ikke kan gjøre noe med fortiden, men vi kan velge å gjøre noe med nåtiden og framtiden. Vi kan velge å bryte «arvesynden» og ikke videreføre skam og skyld, oppsummerte han til slutt (sitat fra Bygdeposten)

Gordon Johnsens minneforelesning mandag 10. oktober var den 36. minneforelesningen i rekken.

Abid Raja flankert av barna til Gordon Johnsen, grunnleggeren av Modum Bad. Fra venstre: Irene Engelstad, Einar Johnsen, Abid Raja, Helen Christie, Astrid Johnsen, Nils Johnsen, direktør Kari-Jussie Lønning. Foto: Grete Edland Westerlund.

Kultur på scenen: Jostein Frøyshov Danielsen (fra v.) leste dikt, Ingvild Marie Fredwall sang akkompagnert av kulturleder Hans Olav Baden på piano. Foto: Grete Edland Westerlund.

 

Mange sikret seg et eksemplar av boka til Abid Raja etter minneforelesningen. Foto: Grete Edland Westerlund.

 

14.10.22
infoleder@modum-bad.no

 

Share Button
Print Friendly and PDF