En finger med i det meste

Helga Finsrud (59) var bare 19 år da hun begynte på Modum Bad. Hun likte seg så godt at hun ble i 40 år.

Nyhetsartikkel publisert 05/08/09

– Og nå er det vel ingen andre som vil ha meg, så nå blir jeg her, smiler den blide husøkonomen.
Helga startet som assistent for daværende husøkonom Ruth Mathisen rett før julen 1969. Hun fikk tidlig mye ansvar og ble kastet ut i husøkonomoppgavene. I dag har hun en finger med i spillet i det meste som skjer når det gjelder renhold, innkjøp, interiør, innredning, samt forberedelser til store arrangementer og fester. Helga er også glad i tall og regnskap, derfor har jobben som husøkonom passet henne perfekt.

Respekt

Som ekte Vikersund-jente, med bosted kun et par steinkast fra, var det naturlig for den unge damen med husmorskole å søke jobb på sykehuset. I ferier og høytider ble Modum Bad fylt opp av gjester og husøkonomen hadde behov for hjelpende hender.
– Gordon var opptatt av at ingen skulle sitte alene i høytidene, derfor inviterte han gjester hit, forklarer Helga, som tidlig kom på fornavn med den legendariske lederen.
– Vi hadde stor respekt for Gordon, han var inkluderende og oppmerksom overfor både pasienter og ansatte. Men noen ganger følte vi nok at psykiateren kunne se tvers igjennom oss, forteller Helga

Badeavdeling

Mye var annerledes på Modum Bad på den tiden, både når det gjelder bygninger, uteområder og drift. Helga forteller om sykehuset som var moderne etter den tidens standard, men også om de falleferdige gamle sveitservillaene som omkranset sykehuset og som ikke skulle bli restaurert før det gikk mange år.
Sykehuset hadde blant annet bade-avdeling med egen badekone. Der fantes det to badekar hvor pasienter og gjester fikk nyte furunålsbad.
– Det ble også gitt massasje og fysioterapi, samt at gjestene fikk tilbud om høyfjellssol. Det var nesten som en spaavdeling, litt forut for sin tid, smiler Helga.

Spa til renholderne

Renholdsavdelingen var blant dem som fikk nyte litt av spa-luksusen.
– Renholderne vasket med skurefiller på den tiden og hadde en tung jobb. Når de var slitne fikk de komme inn til vaskekona for å få det vi kalte ”kortbølge” og litt høyfjellssol.
I dag er det ikke mye på Modum Bad som minner om den gamle spaavdelingen, bortsett fra en badstue i kjelleren og den kjente furunålsbalsamen som produseres av Helga og gartner Wolfgang etter god, gammel oppskrift.

Fargekoder

Tidligere var spisesalen med dekking og servering husøkonomens ansvar. Det var mange regler å forholde seg til, blant annet var det fargekoder for serviser.
– Til frokost skulle det dekkes med gult servise og grønt til de øvrige måltidene. Pasientene fikk maten servert ved bordene. De hadde også egne mapper med navn på til å oppbevare tøyserviettene sine i, mimrer Helga.
Legebordet i spisesalen ble tatt hånd om på en spesiell måte. Her fikk legen som hadde helgevakt spise sammen med hele familien.

Sydde mye

De fleste på sykehuset var uniformert. Legene og det øvrige helsepersonellet hadde hvite frakker. På kjøkkenet hadde man blårutete kjoler med hvite forklær og hetter. Helga har ikke tall på de uniformer hun har sydd om og lappet. For ikke å snakke om alle gardinene.
Syr gjør hun fortsatt. I hjørnet på hennes store og lyse kontor står både symaskin og strykebrett.
-De siste gardinene jeg sydde var til Festsalen. Jeg var heldig og fikk tak i akkurat samme gardinstoff som vi hadde fra før, sier Helga.

Yrkesstolthet

I dag er det renholdspersonalet som er Helgas hovedansvar.
Utviklingen siden slutten av 60-årene har vært påtagelig også på dette feltet, både når det gjelder vaskeutstyr og – metoder, men også når det gjelder yrkesstoltheten.

– Renhold skulle liksom ikke synes før. Det var noe som skulle utføres når ingen andre var der. Dette medførte nok at noen følte seg mindre verdt, tror Helga.

Ufarlige

I dag er renhold blitt et eget fag. Det har ført til en helt annen stolthet for yrket og renholdspersonellet er like synlige i miljøet på Modum Bad som andre yrkesgrupper. Ofte kontaktes de av pasienter for en prat når de vasker rundt i korridorene.
– Renholderne oppleves nok som ufarlige og trygge å snakke med om
dagligdagse ting.

Frihet under ansvar

Husøkonomens ansvar har ikke avtatt med årene, selv om oppgavene har endret seg noe. Modum Bad har vært i ekspansjon, bygningsmassen har økt og det er mer å gå over.
– Heldigvis har jeg et godt samarbeid med gartneren vår, (se s. 16-18), sier Helga.
– Du må ha likt deg godt i jobben på Modum Bad?
-Ja, jeg har det. Selvsagt går man lei av og til, men det er en god arbeidsplass. Jeg har blitt vist respekt, fått utfordringer og stor frihet under ansvar.
Det å bidra til pasientens trivsel oppleves som svært meningsfylt for husøkomen. Hun er også glad for den økende åpenheten rundt psykiatrien.
– Direktør Ole Johan Sandvand har bidratt til dette her i bygda ved å senke terskelen og invitere folk til Modum bad, avrunder Helga.

Share Button
Print Friendly and PDF