Bedre hjelp med dissosiative lidelser
Hvordan kan vi hjelpe pasienter til å overvinne sine traumereaksjoner og få mer kontroll over eget liv? Dette er noe av det psykiater Ellen Jepsen skal snakke om når hun presenterer bruken av programmet «Finne stødig grunn» på den store ESTD-konferansen i oktober.
Jepsen skal bidra med et symposium som består av tre presentasjoner på den internasjonale ESTD (European Society for Trauma and Dissosiation)-konferansen 10. – 12. oktober. Hennes presentasjoner handler om arbeidet i Avdeling for traumelidelser og implementeringen av programmet «Finne stødig grunn».
– Jeg vil presentere resultatene våre så langt med dette behandlingstilbudet til pasienter med dissosiative lidelser, sier Jepsen.
Søkelys på dissosiative lidelser
I tillegg til Ellen Jepsen deltar også psykolog og forsker Ingunn Holbæk fra Modum Bads traumepoliklinikk i Oslo. Hun forsker på dissosiative lidelser og vil legge fram de foreløpige funnene fra sin forskning. Irene MichalopoulosFra Traumepoliklinikken deltar også psykologspesialist Irene Michalopolus som vil snakke om kliniske utfordringer i behandlingen av traumepasienter.
– Alle våre bidrag setter søkelyset på pasienter med dissosiative lidelser, og hvordan gi dem bedre hjelp, understreker Jepsen.
“Erfaringsmessig, og historisk sett, har det vært vanskelig å finne god behandling til denne pasientgruppen”
Internasjonal veiledning
Erfaringsmessig, og historisk sett, har det vært vanskelig å finne god behandling til denne pasientgruppen.
– Vi har det siste året i vårt team Traume 1 ved Modum Bad, arbeidet med implementeringen av programmet. Vi gjennomfører samtidig en pilotstudie for å samle erfaringer, forteller Ellen Jepsen.
I hele denne perioden har avdelingen vært i kontakt med og fått veiledning fra internasjonale navn på feltet, nemlig Hygge Schielke og Bethany Brand.
Kontroll over eget liv
Programmet «Finne stødig grunn» fokuserer på å hjelpe pasientene til å overvinne traumereaksjoner som ødelegger hverdagen for dem.
– Det styrker pasientene i å få mer kontroll over eget liv og få en bedre selvmedfølelse. I tillegg vil de bedre kunne regulere ukontrollerte affekter som har rot i traumene, overvinne en dyp skam og opplevelse av at de selv var skyld i traumene, sier Jepsen.
“Programmet «Finne stødig grunn» fokuserer på å hjelpe pasientene til å overvinne traumereaksjoner”
Etter hvert vil de også kunne oppleve gjensidighet i gode relasjoner og mening med livet. – Vi vet at det tar tid å endre de dype spor som traumene har satt i hjernen. Nettopp derfor har programmet 30 sesjoner. Disse kan fordeles over et år, eller mer hvis det må til.
Bedre behandling og oppfølging
En studie ledet av Bethany Brand viser at programmet er virksomt. I forbindelse med fagutviklingen som nå gjennomføres i Avdeling for traumelidelser, så de muligheten for å implementere programmet.
– Vi har tro på at det kanskje kunne være svar på flere ting:
1) Bedre behandlingen mens pasientene er hos oss. På et tre måneders opphold kan de gjennomføre 9 av 30 sesjoner.
2) At de fortsetter med programmet i samarbeid med lokal behandler etter utskrivelse frem mot et oppfølgingsopphold hos oss cirka 9 måneder etter utskrivelser. I denne perioden får de anledning til å gjøre resten av programmet (21 sesjoner).
– På denne måten blir det en bedre sammenheng mellom behandlingen på Modum Bad og det lokale behandlingstilbudet, både hva innhold og retning angår samt et bedre samarbeid med lokale myndigheter. Det de lærer får tid til å bli konsolidert og integrert, så endringene varer, slik at de ikke mister hva de fikk med seg hos oss, sier Jepsen.
Vil utgi på norsk
På ESTD-konferansen som holdes i Katowice i Polen, blir det anledning til å møte Bethany Brand.
– Hun skal gi en heldagsworkshop om programmet, som er verd å få med seg. Det blir også inspirerende for oss å ha henne som «chair» for vårt symposium, sier Jepsen.
Hun forteller at Traumeavdelingen på Modum Bad nå har så gode erfaringer med programmet «Finne stødig grunn» at de håper på å at få rettighetene til å utgi materialet på norsk.
– I så fall vil programmet kunne gjøres tilgjengelig for flere som møter pasienter med dissosiative lidelser, avrunder Jepsen.
Les mer om ESTD-konferansen her.
02.09.24
info@modum-bad.no