– Vi er hverandres lommelykter

— Vi er hverandres lommelykter. Går vi på loftet med en venn og en lommelykt, ser vi at det ikke er spøkelser der. Deler vi hvordan vi har det med andre, lytter til andre og ber om hjelp, får vi lommelykter på livet vårt, sa Else Kåss Furuseth da hun delte sin historie i Festsalen.

Nyhetsartikkel publisert 12/10/23

“Sammen er vi mindre alene” er tittelen på foredraget som Else Kåss Furuseth holdt på minneforelesningen.

Else Kåss Furuseths historie om eget liv fikk Festsalens publikum til både å le og gråte på Verdensdagen for psykisk helse. Den kjente komikeren og programlederen har mistet både mor og bror i selvmord. Da hun var 11 år gammel mistet hun moren og da hun var 28 år mistet hun broren. Historien har hun delt åpent i årene etterpå, og hun har tidligere stått på scenen med monologene Kondolerer og Gratulerer basert på hennes livsfortelling.

 

Else Kåss Furuseth viser en barndomsbilde

– Sånn så jeg ut da jeg var liten, sa Else Kåss Furuseth, som innledningsvis viste bilder fra barndommen og oppveksten sin.

Komikk i det alvorlige

Kåss Furuseth blander komikk inn i det alvorlige temaet selvmord – slik bare hun kan. At det kan oppfattes litt røft, er hun klar over.
— Jeg håper jeg ikke sårer noen, sa hun derfor innledningsvis.
I Festsalen fortalte hun om barndommen på Jessheim og hvordan livet ble etter at moren og broren begikk selvmord.

Latter og tårer

Hennes åpenhjertige fortelling rørte nok en gang publikum. Og det er tydelig at historien også berører henne selv. Tårer ble tørket både på scenen og i salen. Men det var heller ikke langt mellom latterbrølene. For sitater fra samtalene mellom henne og legepappaen, som hun kaller “fastlegen”, er unektelig utrolig morsomme og fulle av galgenhumor. Hennes gjengivelse av enkelte samtaler over kisten i begravelsen, minnetaler fra personer som gjerne vil synes og samtaler med klarsynte som mener de har beskjeder til henne fra “den andre” siden, fikk publikum til å slå latterdøren opp.

 

Else Kåss Furuseth og direktør Kari-Jussie Lønninga

– Oi, en brudebukett, utbrøt Else Kåss Furuseht da direktør Kari-Jussie Lønning takket henne av med en vakker blomsterbukett.

Mindre alene

Komikeren og programlederen var invitert til å holde Gordon Johnsens minneforelesning på Modum Bad. Også i år var den lagt til Verdensdagen for psykisk helse tirsdag 10. oktober. Overskriften for Kåss Furuseths foredrag “Sammen er vi mindre alene” var knyttet til temaet for  årets verdensdag som var: “Vi trenger å høre til”.

 

“Hvis du tror det er spøkelser på loftet og ikke tør å gå dit for å undersøke, ta med deg en venn og en lommelykt”

 

Lommelykt på livet

Kåss Furuseth delte et godt råd fra sin psykolog under forestillingen. Det handlet om spøkelser og lommelykter, og var en klar oppfordring til publikum.
— Hvis du tror det er spøkelser på loftet og ikke tør å gå dit for å undersøke, ta med deg en venn og en lommelykt. Da ser du at det ikke er spøkelser der. Vi er hverandres lommelykter. Deler vi hvordan vi har det med andre, lytter til andre og ber om hjelp, får vi lys fra lommelykter på livet vårt. Da blir vi mindre alene, sa hun.

 

Pianist Olena Nikolenko ved flygelet

Ukrainske Olena Nikolenko kom til Norge for litt over et år siden. Den klassiske pianisten og musikkpedagogen spilte nydelig ved innledning og avslutning av årets minneforelesning.

Direktør Kari-Jussie Lønning og Else Kåss Furuseth sammen med familien Johnsenog

Fra venstre: Synnøve og Einar Johnsen, Astri Johnsen, Helen Christie (de tre sistnevnte er barn av grunnlegger Gordon Johnsen), direktør Kari-Jussie Lønning og kveldens foredragsholder Else Kåss Furuseth.

info@modum-bad.no

Share Button
Print Friendly and PDF