Får hjelp til å bearbeide krigstraumer

Soldater som har vært på utenlandsoppdrag får hjelp med sine traumer.

Nyhetsartikkel publisert 09/12/10

Eks-soldatene Håvard Lindland (til venstre) og Jan Petter Nilsen har fått god hjelp med sine krigstraumer på Modum Bad.

Terapeut Gro Nore, psykologspesialist Finn-Magnus Borge og leder for Avdeling for angstlidelser, Gunnar Paulson, forteller om stor pågang. Så langt har det vært flest pasienter som opplevde traumatiske ting i Libanon som har søkt hjelp på Modum bad, men det forventes at mange vil trenge hjelp i fremtiden, etter hvert som soldatene fra Afghanistan kommer hjem.

Posttraumatisk stressyndrom (PTSD) er diagnosen på problemene eks-soldater ofte sliter med i årevis etter oppholdet i krigssonene. De har svært klare minner, ned til den miste detalj og lyder, lukter og opplevelser de hadde kommer tilbake som skrekkscenarier og ødelegger livet. Både NRK og TV2 lagde innslag om veteranene til nyhetssendinger. Nederst på siden finner du en link til sendingene.

Håvard Lindland (44) balanserer på slakk line i parken på Modum Bad. Han er dypt konsentrert og blikket er festet på noe der framme. Plutselig faller han av, men klatrer opp igjen med et smil. – Et bilde på livet mitt, sier Lindland.
Det var i sommer han lærte seg å balansere på line. Han startet hjemme i hagen og tok etter hvert linen med seg ut i parker og på andre offentlige steder.

– Eksponeringen ga meg positive opplevelser og mestringsfølelse. Jeg fikk også andre opp på linen for å prøve seg. I balanseringen på slak line ligger det for meg en sterk symbolikk; Om jeg faller av linen, så er det ikke så farlig. Jeg kan jo bare prøve meg igjen. Neste gang klarer jeg kanskje å gå flere skritt, før jeg detter ned, sier Håvard, og siterer Handbok i Överlevnad: ”Få har dött av att kämpa vidare, flere däremot av att ge upp”.

Mareritt

Håvard Lindland fra Lillesand reiste ut som soldat til Libanon allerede som 22-åring. Etter tre perioder som sanitetssoldat tok han sykepleierutdannelse. Alt så ut til å gå Håvards vei i hans nye liv som eks-soldat.
Så begynte marerittene. Håvard våget ikke fortelle det til noen. Hva handlet dette egentlig om? I forbindelse med hendelser under utdanningen – som dødsfall, ble han sett på som kald og ufølsom. Da han senere kom ut i jobb, hadde mange kollegaer den oppfatning at ingen ting beit på han. Håvard mestret og taklet alt.
-Det var mye spill for galleriet. Jeg var full av følelser innvendig og følte meg både svak, men hadde ikke peiling på hvordan jeg skulle forholde meg til det, sier Håvard.

Alkohol

Nye belastninger ga eks-soldaten etter hvert enda større usikkerhet på hva som rørte seg på innsiden.
-Jeg fikk enda større emosjonell distanse til dem rundt meg.
Håvard fryktet etter hvert nettene og opplevde alkoholen som et godt hjelpemiddel. Den dempet angsten og fungerte som sovemedisin.
-Men jo høyere forbruket ble, desto mer forsterket problemene seg, sier Håvard.
Angst og depresjon grep om seg og omfattet til slutt alle livsområder. Alt rundt Håvard ble truende. Bare det å gå til postkassen ble vanskelig.
Traumer fra soldatlivet innhentet Håvard. Han følte livet klappet sammen og gikk med en forknytt, vond klump inni seg. Fra 2003 har han vært sykemeldt.

Hemmelige rom

-Jeg fikk luftet ut ting som jeg hadde gjemt på i det hemmelige rom, sier Håvard beskrivende. Opplevelser fra livet er hentet fram og bearbeidet.. Tapet av identiteten han hadde som soldat, nettverket han mistet og vanskelighetene med å forholde seg til verden ble tatt tak i.
Nå har han ikke mareritt om nettene lenger. Livskvaliteten er på vei tilbake og Håvard er i ferd med å finne seg til rette i samfunnet igjen. Han gleder seg over å ha kontroll over livet og han ser fram til å videreutvikle sterke sider ved seg selv, som han ikke har hatt mulighet til før på grunn av den lammende angsten og depresjonen.

-Snakke ut

– Hadde vi bare fått lov til å snakke ut om hva vi opplevde etter at vi kom hjem, sier eks-soldat Jan Petter Nilsen fra Kragerø, som var i Libanon to ganger på 80-tallet.
Han reiste ut i FNs fredsbevarende styrke, men opplevde krigstraumer som satte spor i ham for resten av livet. I årene etterpå har eks-soldaten kjempet med traumer som bare har blitt verre og verre. Selvmedisinering med piller og alkohol ble vanlig, inntil han fikk hjelp på Modum Bad i 2009.

Før og etter

På angstavdelingen ved Modum Bad fikk Jan Petter snakke ut om problemene. Sammen med Håvard Lindland har han også møtt flere i samme situasjon og begge fikk med seg verktøy til å takle angsten. Det siste året har vært et av de beste i deres liv.
– Jeg sover godt og har det bra på alle måter. Nå snakker jeg om før og etter oppholdet Modum Bad, sier Jan Petter.

-Stor pågang

-Posttraumatisk stressyndrom (PTSD) er diagnosen på problemene eks-soldater ofte sliter med i årevis etter oppholdet i krigssonene, forteller psykologspesialist Finn-Magnus Borge.
– De har svært klare minner, ned til den miste detalj og lyder, lukter og opplevelser de hadde kommer tilbake som skrekkscenarier og ødelegger livet, sier Nore.
Mange av pasientene sliter også med et rusproblem. Det har vært måten de har døyvet problemene på.
Leder Gunnar Paulson synes det har vært spennende å få være med på å utvikle dette behandlingsprogrammet.
-Det er beregnet på personer som har utviklet PTSD etter traumer i voksen alder. Etter tre år har både sykepleiere og terapeuter fått en unik erfaring og kompetanse på feltet som viser seg i svært gode resultater for mange pasienter, sier Paulson.

Tekst/foto: Unni Tobiassen Lie
Badeliv nr 4/2010

Se nyhetsinnslaget om Petter fra Dagsrevyen 29.08.2010 her.

Se nyhetsinnslaget om Håvard på TV2-nyhetene 29.08.2010 her.

 

 

Share Button
Print Friendly and PDF