Jakten på kjærligheten

FRA SAMLIVSBLOGGEN: Vi fikk en sjelden invitasjon for en tid siden. To modige og morsomme mennesker kontaktet min mann og meg og inviterte seg selv hjem til oss. De hadde vært gift i ti år, vi i snart 50 år - så her var det duket for et møte mellom ungt og gammelt samliv, kort og langt parløp!

Nyhetsartikkel publisert 04/12/23

Et ungt par på tur med sekk og kikkert

Hva er det som gjør at par holder sammen og får kjærligheten til å vare? Hvilke faresignaler bør man være obs på?

 

Det unge paret hadde vært kjærester siden de var 15 år, gift i 10 år og nå nærmet de seg 30 år i alder og visdom. Vi har vært kjærester i 50 år, 70 år gamle og gift i 49 av dem. Det unge paret var nysgjerrige på hva som gjør at folk holder sammen i det lange løp og hvilke faresignaler de bør være obs på? Det ble et spennende møte!

Vitamininnsprøytning

De startet med å utrope oss til eksperter: «Vi kan jo ikke en dritt!» sa de. Men det stemte jo ikke. Vi møtte et par som hadde masse humor, som var lekne og kreative og ikke minst nysgjerrige på hverandre. «Vi har det sykt gøy sammen, men kan også krangle og såre hverandre», innrømmet de. For oss ble møtet en skikkelig vitamininnsprøytning – og motivasjon til ikke å parkere og gå inn for landing for tidlig.

 

“Trenger ikke parforholdet også oppmerksomhet og vedlikehold?”

 

Vedlikehold av forholdet

Bakgrunnen for vår kontakt var at det unge paret var på leit etter gode tiltak for å ta vare på kjærligheten de hadde til hverandre. De hadde mottatt innkalling til sjekk hos tannlegen, vært til legesjekk, bilen skulle på EU-kontroll og leiligheten var under oppussing, men hvem brydde seg vel om samlivet? Trenger ikke parforholdet også oppmerksomhet og vedlikehold, tenkte de. Omtrent halvparten av alle ekteskap går i oppløsning, men de ønsket ikke å bli et par i den statistikken. Hvordan kan vi ta vare på kjærligheten mens vi fortsatt elsker hverandre, var spørsmålet.

En parsjekk

De ble begeistret da de fant at Modum Bad nettopp tilbød det de var på jakt etter: Par-sjekk, et samlivsforebyggende tilbud. «Oppdag styrker og utfordringer dere har som par, og få hjelp til å jobbe sammen for et godt forhold som varer», leste de på anbefalingen. De bestilte en Par-sjekk, som består av at paret først besvarer hvert sitt online-spørreskjema, før de så kommer og får to samtaler med en veileder hos oss på Modum Bad. Mye spennende ble tenkt og delt den dagen – om kjærlighet, forventninger, glede og vennskap, og aller mest om god kommunikasjon.

Les mer om Par-sjekk her.

 

En par-sjekk av forholdet kan gi en liten pekepinn på hvilke styrker man har som par, og hva man kan jobbe videre med.

 

Men paret stoppet ikke med det. Etter dagen på Modum Bad ville de samtale videre med andre par om deres erfaringer. Så de inviterte frimodig seg selv fra hjem til hjem for fortrolige samtaler om kjennetegn på samliv fylt av kjærlighet og glede. Vi var siste par ut på lista deres, og forberedte oss med fyr på peisen, pepsi og pizza som en trivelig ramme og gode ingredienser for et trygt og ærlig møte.

Ulikheter, med respekt

Før de rakk å spørre om hva samlivet hadde lært oss, ville vi veldig gjerne høre hva de hadde merket seg på denne ferden de hadde tilbakelagt. Han var kjapp med å holde frem en viktig lærdom at forskjellighet ikke er farlig. De var blitt beroliget og bestyrket i at ulikheter kan berike mer enn true et forhold. Vel og merke at de da øver på å praktisere respekt og tåle hverandre. Kontroll, kritikk og begrensning av den andre er faresignal nummer én!

 

“Kontroll, kritikk og begrensning av den andre er faresignal nummer én i et forhold”

 

Hun kom da med den kloke erkjennelsen at viktigere enn å være helt like, er å ha det bra med seg selv, for å kunne gi frihet og rom til den andres egenart. Og at han tåler meg på en dårlig dag, føyde hun mykt til.

Trivsel og vennskap

Det neste de hadde merket seg i de forskjellige hjemmene de besøkte var grunntonen som rådet der. Trivsel og vennskap var stikkord for stemningen der de kom. Lav terskel, høyt under taket, lekenhet og masse humor sugde de til seg og bekreftet noe de kjente igjen som åpenbare kvaliteter de ønsket å ta vare på i eget forhold. Dette ønsket de skulle være som en solid grunnmur og prege alle rommene i hjemmet deres.

Kommunikasjon

Det siste de trakk fram før vi skulle få ordet, handlet om kommunikasjon. Fortell hvordan du har det! Si det som det er, våg å vise sårbarhet. Hun lo og innrømmet at for henne var det viktig å få alt ut med en gang. Da kom han ofte fort på banen med gode råd og løsninger på hennes sukk. Det kunne han spare seg. Jeg trenger bare et øre, sa hun treffende. At du lytter og kanskje stiller noen spørsmål, føyde hun til.

Et eldre par går tur på strand

Så var det vår tur til å få ordet. Vi var imponert over de unges refleksjon og måtte bare anerkjenne og bekrefte alt det kloke de hadde sagt om forskjellighet, trivsel, vennskap og kommunikasjon.

 

Ajour-samtaler

«Men krangler dere aldri?» spurte de oss der vi satt og nok kunne gi inntrykk av den fullkomne harmoni. Å joda, vi innrømmet at temperament, forskjellighet og irritasjoner kom friskt til uttrykk innimellom, heldigvis! Men jevnlige à jour-samtaler og ærlige meningsutvekslinger forebygger de store eksplosjonene og gjør at innestengte følelser ikke hoper seg opp. Kjærlighet uten ærlighet duger ikke!

Mer gave enn fortjeneste

Vi hadde ikke behov for å plusse på med så mange flere gode råd, men to viktige ting måtte vi få sagt. For det første har vi vært veldig heldige og har vært skånet for store belastninger eller krevende hendelser som vi selv ikke har kontroll over. En stor porsjon flaks var det at vi møttes og har hatt det så bra. Ikke bare vår fortjeneste det.

 

“Kjærlighet uten ærlighet duger ikke”

 

Et felles ønske

Det andre som har styrket og bevart vårt fellesskap og samhold handler om vårt felles ønske om å skape en familie sammen. Foreldrerollen, og etter hvert besteforeldre for en stor flokk, har beriket og utviklet vårt samliv. Flokken vår forener oss og oppleves mer som en stor gave enn egen fortjeneste.

Til slutt takket vi våre gjester for et sjeldent besøk og at de ville dele så raust med oss. Vi oppmuntret dem til å ta godt vare på den troen, håpet og kjærligheten som de så tydelig delte med hverandre og alle de møtte på sin vei!

Anne Dahl

 

Anne Dahl

Parrådgiver Anne Dahl skriver innleggene på Samlivsbloggen. Hun er teologutdannet og jobber for tiden som parrådgiver ved Modum Bads kurs- og kompetansesenter. Se flere innlegg fra Samlivsbloggen her.

Ønsker du å bestille parsamtale eller -rådgivning? Ta kontakt på kurs@modum-bad.no eller via denne nettsiden.

 

 

 

info@modum-bad.no

 

Share Button
Print Friendly and PDF