– Ikke bruk hjemmet som søppelkasse

– Et godt samliv er helsebringende i seg selv. Det gir bedre helse enn å løpe på tredemølle, sier Sissel Gran.

Nyhetsartikkel publisert 14/03/22

– Dra et sted og opplev noe sammen. Kom litt ut av de daglige rutinene og gjør noen helt annet. Det trenger ikke å koste så mye, sier psykologspesialist og samlivsterapeut Sissel Gran.

 

Å skille mellom jobb og fritid har kanskje vært den største utfordringen i koronatiden, mener den erfarne psykologspesialisten og familieterapeuten.
– Mange har hatt det veldig tungt, slår Gran fast.

“Flerbrukshjemmet”

Hun mener likevel det har vært ulike reaksjoner rundt om i de norske hjem.
– Noen par har gått hverandre på nervene. De har slitt med “flerbrukshjemmet” som både har fungert som barnehage, skole og arbeidssted. Det har tært på mange par og familier. Særlig hvis man ikke har hatt det godt med sin partner. Da har det vært hardt å være sammen i denne “tvangssituasjonen”.

Se Modum Bads tilbud om parsamtaler og -kurs.

 

 Beroligende

Andre par og familier har erfart at det å sette ned tempoet har vært bra for dem, mener Gran.
– De har ikke måttet ut på fritidsaktiviteter på kveldene, og har hatt mulighet til å konsentrere seg om familien på en annen måte. Dermed har koronatiden virket beroligende.

På hjemmekontor

Det har ikke vært lett å skille jobb og fritid. Mange har jobbet mye. Problemene fra jobben har blitt tatt rett inn i hjemmet.
– Hva gjør det egentlig med arbeidshelsen og parrelasjonen vår?
– Mitt råd er: Ikke bruk hjemmet og familien som søppelkasse. Det betyr ikke at man ikke kan “debriefe” noen utfordringer med partneren hjemme, men det stjeler mye verdifull tid når jobblivet siver inn privatlivet vårt.

“Når jobblivet siver inn i privatlivet stjeler det mye verdifull tid”

 

Oppmerksomhetstyver

– Familiene er også blitt preget av skjermlivet?
– Ja, skjermene er oppmerksomhetstyver. Vi er alle avhengig av oppmerksomhet fra andre mennesker. Det er for eksempel helt avgjørende for barns utvikling. Mange eksperimenter knyttet til forskning viser hvordan babyer er helt avhengige av de voksnes oppmerksomhet. Når de ikke får respons, reagerer de ofte med uro og gråt. Oppmerksomhet og respons er helt avgjørende også i et forhold.

Sissel Gran i Festsalen på Modum Bad.

Levende død

Ingenting er så fryktskapende som når man blir usynlig for den andre.
– Da kan man føle seg levende død. Man blir nedbrutt over tid og forholdet går over til å være et forretningsforetak. Vis den andre oppmerksomhet. Ikke plasser vedkommende bakerst i rekken, bak jobben, ungene og dine fritidsinteresser. Spør om ting – og vær til stede for din partner. Vi må hjelpe hverandre!

 

Ta “temperaturen” på forholdet gjennom Par-sjekk.

 

Leirbål

– Hva kan man gjøre for å få det bedre sammen?
– Det kan være fint med et «leirbål» hjemme, der man kan sette seg ned og dele litt. Kanskje tillate seg å være litt “svak”. Men det er ikke alltid så lett å snakke sammen. Og vi er ulike. Noen er “snakkere”, andre er “gjørere”. Det er ikke alle som finner seg til rette i denne “snakkekurens” tidsalder, hvor man skal dele fra sine følelsers dype brønn.
– Hva gjør man hvis partneren ikke klarer å snakke?
– Se hvor den andre er og gi vedkommende plass. Kanskje du skal la din partner invitere til noe som han eller hun er opptatt av?

– Vis den andre oppmerksomhet. Ikke plasser vedkommende bakerst i rekken, bak jobben, ungene og dine fritidsinteresser. Spør om ting – og vær til stede for din partner. Vi må hjelpe hverandre, mener Sissel Gran.

 

To gamle dromedarer

Selv liker samlivsterapeuten å reise til byen, gå på kafé eller restaurant. Et slikt ønske møtte hun ektemannen gjennom 27 år, Ola med, en lørdag for noen år siden. Den pensjonerte kirurgen hadde helt andre planer.
– Han skulle kjøre et lass med hageavfall til gjenvinningsstasjonen Grønmo, og han inviterte meg med. Min første innskytelse var å si nei. Jeg kunne blitt sur, jeg ville jo luftes på kafé. Men så takket jeg ja, spilte med, la vekk min egen plan. Noe man ofte bør gjøre i et parforhold. Og det ble en helt annerledes, og faktisk ganske artig erfaring for meg som aldri hadde vært på en gjenvinningsstasjon før, forteller Gran.
–  Jeg så hvorfor han likte det stedet så godt: orden, forutsigbarhet, null mas og kjas. Vi hadde så mye moro med den opplevelsen i etterkant. Og jammen ble det ikke tid til en kopp kaffe på vei hjem. Der satt vi på café i rufsete arbeidstøy, som to gamle dromedarer, sier Gran med en liten latter.

–  Opplev noe annet

– Dra et sted og opplev noe sammen. Kom litt ut av de daglige rutinene og gjør noe helt annet. Gå på utstilling, se en film, lytt til musikk. Det trenger ikke å koste så mye, mener Gran.
Bare det å komme seg ut i skogen gjør at man opplever noe annet. Det kan løsne på den “tvangssituasjonen” mange har kjent på under koronaen.
– Jeg synes i grunnen folk har vært flinke til det. Vi har i alle fall aldri før sett så mange folk på våre skogsturer. Det har vært gode tegn, sier Gran.

 

Tekst og foto: Unni Tobiassen Lie

Artikkelen er hentet fra Badeliv nr 2/2021. 
Ønsker du å abonnere gratis på magasinet Badeliv fra Modum Bad – utkommer to ganger i året. Klikk her.

 

Share Button
Print Friendly and PDF