Terapi i grønne fingre

Det er mye terapi i Wolfgang Müllers grønne fingre.

Nyhetsartikkel publisert 30/06/09

Bugnende blomsterbed, friske blomster i vase, vakker pynt i Festsalen – i hele 30 år har de grønne fingrene til gartner Wolfgang Müller (59) satt fargerike og helsebringende spor etter seg på Modum Bad.
 

– Han er en uunnværlig miljøarbeider for våre pasienter, sier leder Tone Skjerven ved Avdeling for traumelidelser og interpersonlig terapi. 
 

Selv er gartneren beskjeden når det gjelder sin rolle i forhold til pasientene. Hans faglige yrkestittel er heller ikke av terapeutisk art – men det ligger uendelig mye terapi i det han gjør.

Mye av lite

Vi møter gartneren en vårdag i drivhuset. Luften under glasstaket er varm og fuktig. Det er rett før plantene skal ut i friluft. I et fargerikt blomstervell pusler gartneren rundt, kniper av visne blomster, luker ugress og sørger for at spirer som akkurat har stukket hodet opp av jorda får nok vann.
 

Mens han prater om den første tiden i Norge, da han kom fra Tyskland til en sommerleir i 1971 og traff sin kone Jenny, napper han med vante fingre opp et par prydtobakkplanter som har forvillet seg inn mellom blomstrende pelargonia. Noen raske bevegelser senere står prydtobakken i egne potter, klar for livet på egenhånd.
 

– Det skal mye til før Wolfgang kaster en plante, ler gartnerens gode hjelper Bjørg Søraas.
 

Og det er kanskje hemmeligheten til de frodige omgivelsene på Modum Bad – for Wolfgang er gartneren som får mye ut av lite. Han gir de stusseligste planter både to og tre sjanser og ser verdien i den minste lille spire.
 

– Her tar vi vare på det meste. Ingenting er standard eller norm. Jeg pleier å kalle det usystematisk pent, forklarer han selv.

 

Grønne spor

Wolfgang Müller har ansvar for alt som vokser og gror på Modum Bad, både ute og inne. Fra Forskningsinstituttets potteplanter, via sykehusets mange avdelinger som prydes av planter og avskårne blomster, til villaenes balkongkasser og hagen rundt Institutt for Sjelesorg, én kilometer bort i skogen.
 

Noen turer blir det også til Uranienborg i Oslo, der Modum Bad har sitt dagtilbud i en gammel herskapsvilla. Der skal det nå anlegges en duft- og sansehage. Da kommer gartnerutdannelsen og den treårige ingeniørutdannelsen i landskapspleie godt med.
Til og med endene ved Det sorte hav ligger under gartnerens ansvarsområde.

Det er et ektepar i Åmot som låner oss endene i sommerhalvåret. Modum Bad er velsignet med gode relasjoner i bygda, sier Wolfgang.

Ingen statistikk

Hvor mange potter, balkongkasser og blomsterbed som finnes på ”Badet”, fører han ingen statistikk over. Eller hvor mange kilo tomater han høster i sommerhalvåret? Det nærmeste denne kreative mannen kommer tall og statistikker er budsjettet han må holde.

Men han fører dagbok – nesten hver dag. Kanskje mest for sin egen logistikk og for å huske alt han skal passe på. For det er mye som skal passes på. Planter skal vannes, stelles, plantes ut når sommeren kommer, beskjæres og berges inn før frosten ødelegger dem. Løker og knoller skal graves opp og ned. Lokaler skal pyntes til fest og høyttid.

Heldigvis er jeg ikke alene. Jeg samarbeider både med renholdspersonalet og husøkonomen (se side 22-23), forklarer Wolfgang.
 

 

 

– Ufarlig samtaleemne

Med sitt lune vesen og varme smil vinner Modum Bads gartner både pasienter og ansattes tillit. Å snakke om det som vokser og gror er ofte et greit og ufarlig samtaleemne å slå inn på for den som strever med tunge ting.
 

-Det er det nest enkleste samtaleemnet etter været, mener Wolfgang.
Nærmest pasientene kommer han på fredager når han driver vedproduksjon med en pasientgruppe.
 

– Det er god terapi, mener gartneren, som ikke hadde tatt i en motorsag før han kom til Norge og skulle ta hånd om Modum Bads 1000 mål med skog. Nå er han glad for at en egen skogansvarlig er tilsatt.

Levende prosess

Å arbeide med planter, er å arbeide med en levende prosess. Plantene vokser og gror, de forandrer seg, krever mer plass, blomstrer, avblomstrer, noen bærer frukt. Ting forandrer seg hele tiden.
 

– Slik er det å arbeide med det levende livet, sier Wolfgang.
Levende planter vitner om liv, vekst og muligheter. De er en del av helhetsinntrykket på Modum Bad. Det ligger mye arbeid bak og det er mange forberedelser for at helhetsinntrykket skal bli så pent som det er.
 

-Men jeg tror inntrykkene teller mye i prosessen med å sanse livet, sier Wolfgang.

Han elsker å drive fram planter til de står i sitt mest fargerike flor. Frø samler han flittig fra fjern og nær. Eksotiske planter som appelsin-, kaffe-, avokado- og ferskentre har fått plass på Modum Bad. Orkideer, oleander og bogainvilla blomstrer også i drivhuset.
– Jeg kunne ikke tenke meg å drive fram blomster kun for å selge dem. Til det blir jeg for glad i plantene. Når de er på sitt peneste setter jeg dem frem så alle kan få glede av dem.

Motarbeides

– Går du aldri lei?

– Å jo. Det går i bølger for meg som for alle andre. Av og til er det litt frustrerende. En gartner motarbeides av naturen selv – jeg hadde nær sagt både av det overjordiske og det underjordiske, humrer Wolfgang.
 

-I vinter var det blant annet mange greiner som brakk på grunn av snømengden. Det er også ergerlig når jordrottene spiser opp røttene i løpet av vinteren. Vinteren er en tøff tid på mange måter. Den er risikofylt. Når vinterstormene herjer som verst ute, søker gartneren tilflukt i drivhuset.
 

– Det er som å komme inn i en oase når man er sugen på grønne opplevelser. Verdien i et grønt miljø kan man ikke telle i kroner og øre, kun i helse og velvære, mener gartneren.
 

Share Button
Print Friendly and PDF