Stol på at det lysner

FRA SAMLIVSBLOGGEN: Vi har noen mørke og kalde måneder bak oss nå. Denne vinteren har vært lang, og vi er mange som venter på vårtegn rundt oss. Vi lever i forventning og stoler på at naturen sakte, men sikkert våkner til liv igjen. Vi stoler på at lyset og varmen får overtaket «og atter som eit under nytt liv av daude gror.»

Nyhetsartikkel publisert 14/03/24

“Vi kan bli hverandres håp i skikkelse av noen som akkurat nå står litt stødigere på jorden og som midlertidig vil dele plassen sin med meg”, skriver Anne Dahl.

Tittelen på denne bloggen har jeg lånt fra en bok av Tomas Sjødin, svensk forfatter, pastor og foredragsholder. Han er blitt en høyt verdsatt skribent i Gøteborgsposten og forteller selv at teksten han skrev under tittelen «Stol på at det lysner», har blitt en av hans mest delte gjennom tidene.

Mennesker hungrer etter håp

Jeg fikk boken hans nylig og ordene traff også meg dypt i hjertet. Han skriver om lyset, håpet og muligheten. Og hans motto for alt han skriver, handler om «å snakke oppriktig om livet, og alltid prøve å tilføre et lite fnugg håp.» Det er et ønske jeg deler fullt ut når jeg skal formidle til leserne av Samlivsbloggen.

 

“Man må gå inn i mørket, og stole på at det lysner. Det er det veldig få av oss som klarer på egen hånd”

 

Hver uke samtaler jeg med mennesker som ber om hjelp, er i nød og leter etter inspirasjon, fotfeste og håp for veien videre. Det er mange ulike grunner til at det mørkner i oss og mellom oss. Det kan handle om alvorlig sykdom, død, ensomhet, utroskap, konflikt og samlivsbrudd eller at vi langsomt har glidd fra hverandre. Hendelsene er forskjellige, men angsten og forlatthetsfølelsen er felles for mange. Hva har vi å bidra med som kan hjelpe? Tomas skriver:» Man må gå inn i mørket, og stole på at det lysner. Det er det veldig få av oss som klarer på egen hånd. Ikke trenger vi å klare det heller. Vi kan gjøre det sammen, vi kan bli hverandres lys, hverandres håp i skikkelse av noen som akkurat nå står litt stødigere på jorden og som midlertidig vil dele plassen sin med meg.»

 

Å gå inn i mørket sammen kan være skremmende, smertefullt og noe vi vegrer oss for og utsetter, men det er veien til lyset der fremme.

Bryte taushet og fortielse

Når det gjelder samliv og parforhold betyr det å invitere til ærlig samvær og samtale. Det innebærer å ta imot og lytte, være en levende adressat for den andres følelser og ord, stille noen spørsmål og sakte utvide perspektivet så den andre kan få øye på et større bilde. Å gå inn i mørket, ikke alene, men sammen med en som akkurat nå står litt stødigere på jorden. Det handler om å bryte taushet og fortielse, om å våge å bytte ut drømmen med ærlig virkelighet og forholde oss til den andre som den jeg er og ikke den jeg skulle ønske jeg var. Skremmende, smertefullt og noe vi vegrer oss for og utsetter, men det er veien til lyset der fremme.

 

“Det handler om å bryte taushet og fortielse, om å våge å bytte ut drømmen med ærlig virkelighet”

 

Dele plassen vår

Om vi tilbyr profesjonell veiledningshjelp eller møter nøden som medmennesker i våre private sammenhenger, utfordres vi alle til å dele plassen vår, stå sammen og være håp og lys for hverandre.
Våre roller vil før eller siden bytte plass om å være den som gir eller den som våger å be om hjelp! Og det er ikke alltid ordene som er vårt viktigste bidrag! Kanskje den viktigste håpskilden er å få møte mennesker som har vært i mørke. De som har fått det bra igjen etter tap man trodde skulle slukke gleden i livet for godt? Vi kalles til å være medvandrere og håpsbærere for hverandre!

Vi utfordres alle til å dele plassen vår, stå sammen og være håp og lys for hverandre.

Vi nærmer oss påske – en høytid som forteller oss om livets seier over døden og lysets seier over mørket. Det er i denne kampen vi står sammen og håper at vi på hver vår måte kan skape en plass av lys, håp og livsmot for hverandre!

Jeg ønsker dere alle en god påske. Eller som Tomas ville sagt det:
«Glad Påsk! Stol på at det lysner!»

Anne Dahl

 

Anne Dahl

Parrådgiver Anne Dahl skriver innleggene på Samlivsbloggen. Hun er teologutdannet og jobber for tiden som parrådgiver ved Modum Bads kurs- og kompetansesenter. Se flere innlegg fra Samlivsbloggen her.

Ønsker du å bestille parsamtale eller -rådgivning? Ta kontakt på kurs@modum-bad.no eller via denne nettsiden.

 

 

 

info@modum-bad.no

Share Button
Print Friendly and PDF