Kjærlighet i koronaens tid

Denne overskriften kom til meg etter å ha blitt minnet på tittelen til nobelprisvinneren i litteratur, Gabriel Garcia Marquez kjærlighetsroman fra 1985:  «Kjærlighet i koleraens tid» Boken blir betegnet som en av de fineste kjærlighetsromanene som er skrevet på spansk, og et høydepunkt i hans forfatterskap. Aftenpostens anmelder følger opp og skildrer boken som:» En […]

Nyhetsartikkel publisert 03/04/20

Denne overskriften kom til meg etter å ha blitt minnet på tittelen til nobelprisvinneren i litteratur,
Gabriel Garcia Marquez kjærlighetsroman fra 1985:

 «Kjærlighet i koleraens tid»

Boken blir betegnet som en av de fineste kjærlighetsromanene som er skrevet på spansk, og et høydepunkt i hans forfatterskap. Aftenpostens anmelder følger opp og skildrer boken som:» En grensesprengende kjærlighetshistorie, besettende og drivende godt skrevet»(1986)
Kanskje et godt tips til avkoblende og fengende lesestoff om samliv i denne tiden hvor koronaen beslaglegger nesten all vår oppmerksomhet!

Vi befinner oss i en unntakstilstand nå som vi alle på forskjellig vis må forholde oss til. Hos oss her på Kildehuset har flere avtaler og veiledningssamtaler med par blitt avlyst eller utsatt på ubestemt tid. Det er møter med par som jeg av erfaring vet at allerede sliter med krise og unntakstilstand i parforholdet… Jeg undrer meg: Hvordan har dere det nå – i en dobbelt unntakstilstand, både på hjemmebane og bortebane..?

Heretter heiter det: vi…»

Som familieterapeut med engasjement i forebyggende virksomhet er det fascinerende å registrere hvordan våre velmenende råd, formaninger og positive holdningskampanjer, som vi trofast har formidlet, med ett får ny og frisk aktualitet. Ja, selv vår staute og sindige statsminister, Erna var tidlig ute og fremsto som en myndig samlivsveileder:

«Og husk – dette er ikke tiden for JEG… dette er tiden for VI!»

Erna kjenner nok til Halldis Moren Vesaas`dikt «Tung tids tale» som ble skrevet i en annen tung tid, nemlig under den andre verdenskrig.«Det heiter ikkje: eg – no lenger. Heretter heiter det: vi…»

I ekstreme tider, som nå, er det viktigere enn noen gang at vi holder ut, holder av hverandre og holder sammen, med sunn avstand…!«Sammen – Alene» heter NRK Supers nye allsang som på en genial måte uttrykker det vi nå alle prøver å lære: å styrke samhold og fellesskap, men hver for oss! Jo mindre vi er sammen, jo friskere vi blir !!!

 

God investering på lang sikt

Vi er mange «hjemmeværende» for tiden. Det har jeg lang erfaring med fra tidligere tider. Jeg vokste opp med en travel utearbeidende mor og far som ved hjelp av besteforeldre i 1.etg. og 17 hushjelper gjennom årene, fikk hverdagen med tre barn til å gå i hop. Kanskje skapte fraværet av tilstedeværelse i mitt barndomshjem en hjemlengsel i meg som gjorde at jeg som småbarnsmor på 70-80 tallet valgte å være «kjerringa mot strømmen» og være hjemme med egne barn..?  Det kostet i kvinnefrigjøringens tid…! Men en god investering på lang sikt, tenker jeg i dag.

Uansett så vet jeg at mange gjør seg noen viktige erfaringer på godt og vondt rundt i hjemmene om dagen. En stemning av ettertanke, nye prioriteringer, nytt alvor og krevende realiteter forløser også mye godt! Midt i slitasje, bekymring og motløshet mobiliseres også kreativitet og oppfinnsomhet hvor store og små, unge og gamle smitter hverandre med håp og inspirasjon!

Vi er mange som kjenner på korona-skuffelser om dagen, hvor våre reiser, arrangementer, fester og hyggelige planer blir avlyst. Men kanskje kan vi overraske og oppmuntre oss selv og hverandre med kortreiste, enklere gleder og gjenoppdage verdier som før ble overskygget?

 

Ta regi og se etter det gode

Tiden før påske heter faste-tid i kirkens språk. Det handler om forsakelse og forenkling  –  gammelmodige ord som plutselig blir dagsaktuelle!  Men som jo handler om at i fravær av goder forberedes og frigjøres sansene våre for det ekte, sanne og gode!

Overført på samlivets arena håper jeg at denne spesielle tiden også kan bli en verdifull oppvåkning! Uten hjelp av terapeuter og veiledere tar livet selv regi og kan vekke til live bortgjemte følelser og rense slitne forhold vi har tatt for gitt!

Kjærligheten oppfinnsom gjør, heter et ordtak! Når så mye blir stengt i disse dager, gjelder det for oss alle å lete etter nye åpninger og muligheter for det gode!

 

Bjørnstjerne Bjørnson oppfordrer oss i sitt dikt «Elsk din neste»:

«Alt som lever, er underlagt kjærlighetens gjenskapermakt, bliver den bare prøvet!»

 

Vi ønsker hverandre lykke til i prøvelsens tid!

Anne Dahl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share Button
Print Friendly and PDF