Johan Kaggestad om hverdagsstresset på Verdensdagen for psykisk helse

- Det er sunt å være litt stressa. Positivt stress skjerper, men negativt stress er ikke bra.

Nyhetsartikkel publisert 15/10/14

Johan KaggestadJohan Kaggestad holdt foredrag i Festsalen da Verdensdagen for psykisk helse ble markert i Modum torsdag 9. oktober. ”Godt nok holder i massevis. Mental helse i en sammenheng” var overskriften for foredraget.

Han snakker så vanlige folk kjenner seg igjen, Johan Kaggestad. Det er godt gjort. For han er egentlig ikke så vanlig.

I alle fall er det høyst uvanlige ting han har utrettet. Han fikk fram et drivende godt landslag i langdistanseløping, med Grete Waits og Ingrid Kristiansen som verdensstjerner. Han fikk psykiatriske pasienter til å få smaken på løping i stedet for lysten på røyk. Han ble en pioner for frisklivssenterbevegelsen. Han gjorde overflatisk sportsjournalistikk til spenstig kulturjournalistikk, og ble fransk ridder!   Høyst uvanlig. Han treffer vanlige folk likevel.

Gjenkjennelse

Når han selvbevisst, men lite selvhøytidelig vandrer rundt på scenen, får kontakt med folk med mysende øyne over brillene, og krydrer poengene sine med lett provoserende og humoristiske bemerkninger og spørsmål ut i salen. Stil og innhold henger sammen. Det er på en måte ”alminnelige” ting han forteller om. Derfor skaper det gjenkjennelse.

– I dag var jeg stressa da jeg gikk fra Kaggestad ned til Festsalen, sier han. Jeg skulle prestere. Men det er sunt å være litt stressa. Positivt stress skjerper oss. Negativt stress – når kravene vi møter er større enn ressursene vi har – er ikke bra for oss.

Permanent tilgjengelighet

Det kan se ut til at vi er mer slitne og blir mer stressa enn før, enda vi hadde mer og tyngre arbeid og mindre fritid. Det er krevende å få kabalen til å gå opp, heter det nå. Kanskje vi må gi opp de perfekte målene, og nøye oss med det som er godt nok. Vi skal ha med oss alt, og mobiltelefonen gjør det mulig for oss å være flere steder samtidig. Vi skal være permanent tilgjengelig. Det er ganske stressende, ikke minst for dem som må konkurrere om oppmerksomheten.

Ressurstenkning

Det er vanskelig å oppnå god helse og livskvalitet hvis idealene og målene er uoppnåelige, og bare stresser oss. Vi kan fungere godt til tross for skavanker. Vi kan ha god helse selv om vi er sjuke. Det kommer an på hvor vi har fokus. Har vi det på begrensningene, eller har vi det på mulighetene? Ressurstenkning kalles det.

Vi er langt rikere på ressurser enn vi tenker over. Av og til er de godt skjult, og må graves frem. Av og til må ressursene dyrkes frem gjennom møysommelig trening. Små ting kan være viktig å lykkes med for å bygge seg opp til å klare mer krevende oppgaver. Kommer en inn i flytsonen, kan en oppleve at utfordringer blir kilder til glede og mestring, og ikke sykeliggjort til angst og stress.

Flyt- og komfortsone

Flytsone er ikke det samme som komfortsone. Tvert imot kanskje. Vi må ut av komfortsonen for å komme videre. Hva kan jeg bidra med for at laget – klassen, fotballaget, arbeidsplassen, familien – jeg er en del av skal få det bedre eller gjøre det bedre? Det kan by på anstrengelser. Det kan by på problemer. Men anstrengelse gir styrke, og problemer gir løsninger. Å bevege seg ut av komfortsonen kan til og med by på bekymringer. Men de fleste bekymringer blir det ikke noe av. Til og med den visdommen kan vi trene på.

Opptur for motivasjonen

Kaggestad runder av, og kaster et siste blikk på Powerpointene –  de varte visst litt lenger enn foredraget. Men hva gjør vel det. Det gjelder bare ikke å bli stressa av det.

Det virket som om stressnivået var på vei ned og motivasjonen på vei opp da folk forlot Festsalen.  
 -Alt han sier er jo riktig, som en eldre dame sa. Det gjelder bare å gjøre det. I alle fall så mye at det blir godt nok.

Komiteen for VerdensdagenKomiteen  for markering av Verdensdagen for psykisk helse i Modum kommune: Helle Myrvik (fra v.), Tove Sandum Bergsrud, Johan Kaggestad, Bodil Tollefsen, Gro Anita Lie og Anne Line Andersen.

Ole Johan Sandvand og Johan Kaggestad
Adm.direktør ved Modum Bad, Ole Johan Sandvand (til venstre) overrakte Johan Kaggestad blomster.

Tekst: Ole Johan Sandvand/Foto: Finn Ellingsrud   
Artikkelen er hentet fra Badeliv 2/2014
infoleder@modum-bad.no

Stress – en helsefare

Temaet for Verdensdagen for psykisk helse 2014 var: Hverdagsstress og psykisk helse. Bakgrunnen for årets valg av tema er at både ubrenthet, depresjon og angst ofte begynner med langvarig stress.  Verdens Helseorganisasjon (WHO) har erklært stress som den tredje største helsefaren i vårt århundre.

Psykisk stress oppstår når kravene vi møter er større enn ressursene vi har til å mestre situasjonene. Stadig nye krav i skole- og arbeidsliv, i tillegg til den enkeltes krav til seg selv, er en utfordring for mange. Gjennom forebyggende arbeid og økt kunnskap, skal Verdensdagen bidra til at flere blir bedre rustet til å takle livets opp- og nedturer.

Gode råd om psykisk helse:

  • Engasjer deg! Gjør en forskjell!
  • Slapp av. Du er god nok som du er.
  • Bry deg. Alle trenger å bli sett og verdsatt
  • Inkluder hverandre. Sammen er vi sterke.

Les mer om Verdensdagen for psykisk helse: www.verdensdagen.no

 

Share Button
Print Friendly and PDF