Om livets grunnstoffer – og noen diamanter

Nærmere 400 mennesker ville høre Per Fugelli under minneforelesningen.

Nyhetsartikkel publisert 07/09/14

 Ole Johan Sandvand på talerstolen
– Per Fugelli er en svært verdig minneforeleser, sa adm.direktør Ole Johan Sandvand da han åpnet årets minneforelesning.

Per Fugelli på talerstolen
Med sin fantastiske formidlingsevne hadde Per Fugelli publikum i sin hule hånd fra første sekund på scenen.

– Helsens mysterium ble løst for flere tusen år siden i Håvamål: Mennesket er menneskets helsekilde, slo Fugelli fast da han entret podiet i Festsalen under Gordon Johnsens minneforelesning 3. september. Fra første sekund hadde den 70 år gamle professoren publikum i sin hule hånd. På en fascinerende måte tok han alle med på en reise – en reise farget av Fugellis glitrende fortellerkunst, på jakt etter skjulte diamanter og livets viktigste grunnstoffer.

Sterk stemme

Den kjente professoren Per Fugelli har aldri vært redd for å stikke hodet fram. Han har vært et hett navn i samfunnsdebatten gjennom mange år. Fugellis aktualitet – og debattstemme er ikke blitt mindre sterk etter at han for få år siden ble rammet av en alvorlig kreftsykdom. At mange ønsker å lytte til ham viste fremmøtet på årets minneforelesning. Lenge før forelesningen startet, var Festsalen fylt til randen av forventningsfulle mennesker. Resten av de nærmere 400 som kom til Gordon Johnsens minneforelesning måtte benke seg foran en storskjerm i Cafe Thaulow.

På første benk i Festsalen, sammen med Fugelli, satt alle Gordon Johnsens seks barn. Der satt også oldebarnet Aksel Lindstad, som er psykologstudent og for tiden jobber ved Modum Bad.

Diamanter og grunnstoffer

De tre diamantene Per Fugelli løftet fram på forelesningen, hadde han hentet hjem fra en reise til Afrika for flere år siden. Reisen på det afrikanske kontinent lærte ham en lekse om det som virkelig får livet til å funkle og skinne – og om de gode kreftene som skaper gode møter. Diamantene besto i: Å være snill, å dele makt og å være ærlig. Med andre ord: Nestekjærlighet, likeverd og ærlighet.

Deretter hentet han fram de fem grunnstoffer eller livskilder som vi alle trenger: Verdighet, handlingsrom, tilhørighet, mening og likevekt.
– Vi må aldri legge målene for lykke, hjem, samliv og penger så langt bort at vi aldri når dem. Da innhentes vi av melkesyren. Finn ut hva som er godt nok, sa Fugelli.

En kilde til helse

Gjennom sin egen sykdom Per Fugelli smertelig erfart at livet er forgjengelig. Likevel oppfordrer han både seg selv og andre til å se sykdom som en kilde til helse.
– Sykdommen hjelper en til å se i krystallkulen. Gleden og sorgen er en del av livet – det må vi lære oss å være glad i. 
– Og så er det viktig å finne "nokpunktet" i livet, sa Fugelli, som avsluttet forelesningen med nok en artig historie om sitt barnebarn Diego. Denne lille gutten som ser verden fra sin vinkel, som får farfar til å tenke enda flere kloke tanker – og som er rask til å si ifra når nok er nok. Eller når nok ikke er nok!

infoleder@modum-bad.no

Sammen med Gordon Johnsens barn
Per Fugelli sammen med Gordon Johnsens barn. Fra venstre: Nils Johnsen, Irene Engelstad, Einar Johnsen, Per Fugelli, Sol Dahl, Astrid Johnsen og Helen Johnsen Christie.

 

Share Button
Print Friendly and PDF