En valentineutfordring: Slå av mobilen og slå på tilstedeværelsen

FRA SAMLIVSBLOGGEN: Slå av mobilen og slå på tilstedeværelsen! En valentinutfordring fra Per Arne Dahl

Nyhetsartikkel publisert 13/02/24

Kjærligheten har kraft, skriver Per Arne Dahl i dette innlegget.

 

For all del. Elsk ikke din neste! Elsk heller din første! Elsk heller den du har levd sammen med i to eller ti eller tyve eller tredve eller førti eller femti år. Elsk henne, så hun kan elske seg selv. Elsk henne, så hun kan like seg selv. Elsk henne, så hun kan blomstre. Elsk henne, så hun kan bli fri til å elske. La ikke vitaliteten og kjærligheten lekke ut mot drømmeskikkelser som ikke finnes i virkeligheten, og som hvis de eksisterte, ikke passer sammen med deg. La ikke hemmelige fantasier påføre deg livstappende energilekkasje med kjærlighetssorgens påfølgende melankoli.

En ny sjanse

Det er i dag du lever. Det er i dag du våkner opp med en ved din side. Hva med aldri så lite takknemlighet for det? Hva med å gi ham eller henne en ørliten sjanse til å vise ansikt? Nå har dere hakket lenge nok på hverandre. Dere har hatt så altfor mye å være tause om. Og taushet er verken sølv eller gull, men et frekt snyltedyr som demper og holder igjen og produserer kulde, tungsinn og uvilje. Alle som gjennom vinteren har slitt i bebreidelses-bransjens utrivelige atmosfære fortjener en ny vår! Nå har vi skutt lenge nok fra hofta og slengt lenge nok med kjeften. Misnøyen har vart lenge nok. Det er tid for å la kvinner og menn få nye klær og nye sjanser. Ja, Valentins budskap er rett og slett at kjærlighet, dypest sett, er å gi hverandre en ny sjanse!

“Ja, Valentins budskap er rett og slett at kjærlighet, dypest sett, er å gi hverandre en ny sjanse”

 

Hvem var Valentin?

Hvem var nå denne Valentin? Legender forteller at han var prest i Roma mens Claudius II herjet som keiser. Claudius strevde med å rekruttere unge menn til krigføringen fordi de ikke ville forlate sine kjærester. Derfor nektet han dem å gifte seg, og tenkte at det dermed ville bli lettere å få dem til å melde seg til krigstjeneste. Men den gang ei! Presten Valentin var en av dem som trosset keiserens forbud mot å vie. Etter sigende holdt han på i hemmelighet inntil han ble oppdaget og dømt av keiseren. Han led martyrdøden den 14. februar år 269, og ble erklært helgen.

Legenden forteller at man fant et avskjedsbrev som Valentin hadde skrevet til fangevokterens datter. Han var åpenbart blitt glad i henne, og hadde undertegnet brevet med ”Fra din Valentin”. Valentin ble deretter skytshelgen for alle elskende, og det er til hans og kjærlighetens pris noen har skapt tradisjonen med å sende hverandre kort og gi kjærlighetsgaver.

Slå av mobilen og slå på tilstedeværelsen, er utfordringen fra Per Arne Dahl.

 

Sødme i februarsno

Valentin eller ikke Valentin; det er tid for å utfordre til en rotbløyte i kjærlighet. Og nettopp fordi alskens såpeserier, tilslørende troløse kjærlighetsfilmer og villedende reklame forfører kvinner og menn bort fra hverandre, sier jeg i denne Valentinutfordringen: Elsk ikke den nye, ukjente som tilfeldig kommer i din vei, men elsk den som allerede har den samme adressen som deg. Ta tak i ham eller henne, rydd rom for en kveld alene og unn dere noen gode øyeblikk sammen. Nå er det snart vår med anledning til bøttevis med spennende øyeblikk i solgangsbris. Og hvorfor skal vi ikke unne oss sødme og vibrasjoner i februarsno, sammen med den vi elsker?

“Elsk ikke den nye, ukjente som tilfeldig kommer i din vei, men elsk den som allerede har den samme adressen som deg”

 

Det er mer å hente

Det er da nok av kjølig snusfornuft og betinget kjærlighet på denne planeten! La oss rusle en kveldstur i februar på Karl Johan eller på Brygga i Bergen eller på Markens i Kristiansand. Ikke er det mygg, ikke er det bleieunger, ikke er det handlelister, ikke er det vinduer som må males og ikke er det syke foreldre som bør følges opp. La oss rusle, rett og slett for å få noen gode øyeblikk. Det er varme kneiper, og den du rusler sammen med har du ennå ikke oppdaget til fulle! Ikke tro på dumme gamlinger som påstår at dere er utsnakket og ikke har mer å hente hos hverandre. Ikke tro på stemmen fra ditt eget indre som påstår at forelskelsen er borte og kjærligheten har forlatt dere. Forelskelsen er ikke borte, men den er kanskje bortgjemt under et dekke av hverdagstravelhet og hverdagsbelastninger. Og kjærligheten har slett ikke alltid forlatt oss, men vi har forlatt hverandre og blitt fanget av oss selv.

Elsk din første, ikke din neste

Det er Valentindag, 14 februar, i morgen. Slå av mobiltelefonen og slå på tilstedeværelsen, og gjør det i lag. Det skjer noe med den andre når vi konsentrerer oss om henne eller ham. Det skjer noe når vi velger bort den andre. Elsk for all del ikke din neste, men elsk din første! La ikke kjærlighetsenergien lekke ut mot det fascinerende ukjente, men heller mot det magiske ukjente hos den du lever sammen med som fortjener en rotbløyte av fornyelse og bekreftelse. Kulden og avstanden kommer helt av seg selv.

“Kjærligheten og sødmen kommer ikke av seg selv. Den forsvinner av seg selv, og vi må investere i den for å ha rett på et utbytte”

 

Du behøver ikke å gjøre noen verdens ting. Men kjærligheten og sødmen kommer ikke av seg selv. Den forsvinner av seg selv, og vi må investere i den for å ha rett på et utbytte.
Jeg innrømmer at det gjør godt å rusle i byen å kikke på alt det vakre Gud har skapt. Og mens jeg gjør det sammen med min kjæreste skjer det noe med mitt bilde av henne. Jeg ser henne på nytt, og tenker: ”Gud var på høyden da han skapte dere kvinner av et ribbein fra oss kara. Snakk om å få til sus av dårlig materiale.”

Trofastheten fornyer og forsoner

Jeg sitter på hytta og skriver denne epistelen i februarslaps, og kikker mot Svenner fyr og ser fram til sommerdager i Stavern hvor vi for alvor har ristet av oss vinterens smålige ham og lar Valentin endelig få rett i at det er varmen og trofastheten som fornyer og forsoner.

Da kan jeg gjøre humoristen og poeten Dag Evjenths ord til mine:
”De vakreste kvinnene på planeten
er samlet her denne sommerdagen.
Det er derfor jeg holder ut heten
det er derfor jeg holder inn magen”

helt til neste Valentindag!

Per Arne Dahl

 

Per Arne Dahl er biskop emeritus og prest i Den norske kirke, forfatter og skribent.

 

13.02.24
info@modum-bad.no

Share Button
Print Friendly and PDF