– En offensiv aktør

PREPs 20-årsjubileum ble behørig feiret med stort seminar i Kildehuset 3. september. – Modum Bad ønsker å være en offensiv aktør på samlivsfeltet også fremover, sier Grethe Karin Hoviosen.

Nyhetsartikkel publisert 09/09/19

Professor i psykologi Howard Markman fra USA (i midten) er en av grunnleggerne av PREP. Her sammen med to av dem som hentet samlivsprogrammet til Modum Bad og Norge, Per Arne Dahl (til venstre) og Berger Hareide (ytterst til høyre). Leder av Modum Bads kurs- og kompetansesenter Jorunn Tangen Hole ytterst til venstre og fagansvarlig familie og samliv, Grethe Hoviosen (nummer to fra høyre). – med Jorunn Tangen Hole, Per Arne Dahl, Grethe K. Hoviosen og Markman Howard Ph.D..

-Jubileumsdagen overbeviste meg om at det var riktig å hente PREP til Norge for 20 år siden. Og den har overbevist meg om at vi ved Modum Bad skal fortsette å være offensive fremover. Vi skal formidle og dele innsikt om at relasjoner kan utvikles og styrkes, sier Hoviosen, som er ny fagansvarlig for familie og samliv ved Modum Bads kurs- og kompetansesenter.

Sto i bresjen

Det var Berger Hareide og Per Arne Dahl som sto i bresjen for å hente PREP til Norge i 1999. De tok kontakt med de to engasjerte professorene og forskerne Scott Stanley og Howard Markman ved University of Denver, Colorado.
Både Hareide og Dahl var til stede og kom med sin hilsen under jubileet. Det samme var Markman, som fikk bringe siste nytt fra PREP-forskningen til de over 70 deltakerne i Kildehuset.

Howard Markman brakte med seg en hilsen fra den andre pioneren og grunnleggeren av PREP, Scott Stanley, som hilste til Norge fra videoskjermen.

 

Forebyggende

– Gordon Johnsen startet med forebyggende samlivsarbeid allerede på 50-tallet. Han var en også pioner med etablering av egen familieavdeling på Modum Bad på 60-tallet, sa Berger Hareide.
Han mener PREP-etableringen i Norge ikke hadde vært mulig uten å kunne stå på skuldrene til Modum Bad som en gigant i norsk psykiatri og familieterapi.

33 000 på kurs

På de 20 årene som har gått har 33 000 personer (16 500 par) deltatt på PREP-kurs i Norge. 1 600 personer har fått kurslederopplæring, og noen av de som startet er fortsatt aktive som kursledere for Modum Bad. Norsk og internasjonal forskning har gitt solid dokumentasjon om god virkning av det samlivsstyrkende programmet som også brukes aktivt i behandlingen ved Familieavdelingen.

Bjørk Matheasdatter foredrar på PREP-jubileet.

Bjørk Matheasdatter takkes av Jorunn Tangen Hole, leder for kurs- og kompetansesenteret ved Modum Bad.

 

– Viktige ferdigheter

-PREP har hatt stor betydning for veldig mange par, og dermed også for enda flere barn. Jeg ble selv kursleder i 2000. Bevisstgjøringen og ferdighetene vi trener i PREP er hjelpsomme i mange sammenhenger. Spesielt tale- og lytteteknikken og problemløsningsmodellen er viktige ferdigheter for å håndtere livets realiteter, sier Grethe Hoviosen.
I tillegg til å satse på PREP-kurs, vil Modum Bad fremover styrke satsingen på konseptet Par-sjekk.
– Det nye konseptet ePREP åpner enda flere muligheter, sier Hoviosen, som mener dagens unge har større tillit til at kunnskap utenfra er til god hjelp.

Foredragsholderne på PREP-jubileet. Fra v.: Bente Barstad, Per Bjørnar Halås, Grethe Hoviosen, Per Arne Dahl, konferansier Jorunn Tangen Hole, Howard Markman, Helle Myrvik (prosjektleder), Berger Hareide, Mattias Stølen Due og Bjørk Matheasdatter.

 

06.09.19
infoleder@modum-bad.no

Share Button
Print Friendly and PDF