– Prøv å imøtekomme noen av hverandres ønsker

Snakk sammen om hvilke forventninger dere har til ferien.

Nyhetsartikkel publisert 23/06/13

Ferie
– Tenk gjennom hva som er realistisk å få til i ferien, råder familieterapeut Egil Halleland ved Kildehuset, Modum Bad.

Etter en lang vinter er det mange som har store forventninger til sommerferien som står for døren. Men ferie og fritid kan også by på utfordringer for par og familier. Det er ikke uvanlig at man har ulike forventninger og ønsker til ukene som ligger foran.

Familieterapeut Egil Halleland (bildet til venstre) ved Modum Bad tror det kan være lurt at man tenker over hva som er realistisk å få til i ferien, samtidig som det skal være en hyggelig avkobling fra hverdagslivet.
– Prøv å imøtekomme noen av hverandres ønsker og behov. Dette styrker opplevelsen av å ville hverandre godt, tipser Halleland.
 

 

Hele døgnet

For noen blir det en utfordring å være sammen 24 timer i døgnet.  Mange er vant til å være fra hverandre store deler av døgnet.
– Den plutselige overgangen til å være tett på hverandre hele døgnet kan bli vanskelig. Det kan uansett være lurt å unne hverandre noe alenetid, og mulighet til å dyrke egne interesser. Viktigere enn å være sammen hele tiden, er det å ha det bra når man er sammen, mener Halleland.

Prioriter barna

Barn har som regel store forventninger til ferie, og et ønske om opplevelser sammen med foreldre. For barna er det viktig at foreldrene lytter til deres ønsker, planlegger og informerer sammen med dem, enten foreldrene bor sammen eller ikke.

For barn som blir alene hjemme er det viktig å skape trygge rammer. Er barna store nok til å være alene må de likevel vite når foreldrene kommer, og hvordan de kan få tak i foreldre eller andre voksne ved behov.

Alkoholbruk

Ferietid er for mange forbundet med god mat og drikke. Det er viktig å kose seg, og like viktig å være bevisst på barns reaksjoner i forhold til alkoholbruk.
– Barn er sensitive når det gjelder foreldres bruk av alkohol. Dersom foreldre drikker kan de raskt oppleves som ”annerledes”. Det kan medføre utrygghet for barn, sier Halleland.

Sykdom og omsorg

Forhold utenfor familien kan virke inn på valg og prioriteringer for ferien. Noen må forholde seg til sykdom eller egne foreldres omsorgsbehov, og ser ferien som en mulighet til ekstra innsats. Er man i en slik situasjon er dette viktig å snakke om for å skape forståelse for nødvendige prioriteringer, og at man kanskje må dele på å ha helt fri.

Vær realistisk

Familieterapeuten mener man må være realistisk i forhold til ferien.
– Tenk på hva som fører til avslapning og velvære – en fristund fra hverdagens mange krav. En god helg sammen kan ha like stor verdi som en langvarig reise Kanskje det enkle er det beste, – uten hele tiden å være tilgjengelig for alle andre.

Gi av deg selv

Tenk igjennom hva ditt bidrag skal være for at ferietiden skal bli god, både for dem du er sammen med, og deg selv. Kanskje du må gi avkall på noen av dine ønsker for å imøtekomme andres.
– Humøret påvirkes av så mangt. Ikke la været ødelegge forholdet eller ferien, sier Halleland.
– Det er mange ting vi irriterer oss over som vi ikke kan gjøre noe med. Uforutsette hendelser, forsinkelser og kanselleringer, uhell og dårlig vær råder vi ikke over. Bruk heller energien til å finne ut hvordan det går an å gjøre det beste ut av enhver situasjon.

Utsett noen planer

Mange har store planer om alt som skal gjøres i ferien. For noen blir dermed ferien mer travel enn hverdagen ellers. 
– Kanskje noen planer kan settes på vent til fordel for lek og moro sammen med barna, eller å kose seg sammen med ektefelle/samboer eller venner. Hva vil du like å tenke tilbake på når ferien er over?

GOD SOMMER!

Les om Modum Bads tilbud PREP-kommunikasjonskurs og PREP-samtaler for par
PREP-kurs på Tyrifjord hotell i Vikersund 24. – 25. august 2013

Share Button
Print Friendly and PDF