Inger Lise ved brønnen

Den samaritanske kvinnen, Maria Magdalena eller Elisabeth. Det er én kvinne i alle roller når Inger Lise Rypdal gjør forestillingen Kvinnen ved brønnen. 6. mai besøker hun Modum Bad.

Nyhetsartikkel publisert 15/04/10

– Det er nesten to år siden sist jeg gjorde denne forestillingen. Nå gleder jeg meg veldig til å vise den for publikum igjen, forteller Inger Lise Rypdal.
Hun møter Badeliv på Bristol i Oslo for å fortelle om forventningene til en ny vår med Kvinnen ved brønnen. Vinteren har gått i Prøysen-takt. Sammen med blant andre Viggo Sandvik har hun vært på turné med publikumssuksessen Tango for to. Rypdal synes veien fra Prøysen til Bibelen er ganske kort. Det er mye himmel i den prøysenske jordnærheten.
– Språket er ulikt, men i innhold finnes det mange likhetstrekk mellom Prøysen og Det nye testamentet når det gjelder menneskesyn og menneskeverd, mener hun.

En drøm
Inger Lise Rypdal hadde en gang en drøm. Da hun våknet sto det klart for henne at hun ville gjøre en forestilling som handlet om å tro og om de kvinnene som møtte Jesus. Hun ville vise evangeliet fra et kvinneperspektiv.
Rypdal la ikke igjen drømmen på puta. Hun tok kontakt med regissør Thea Stabell, og i samarbeid med to kvinnelige prester fikk de hjelp til å finne de sterkeste historiene. Forestillingens kjerne ble fortellingen om kvinnen som går til Sykars brønn. Der møter hun en mann som forteller henne om det levende vannet – det vannet som gjør at hun aldri skal bli tørst igjen.

– Alle tekstene i Kvinnen ved brønnen er gjengitt ordrett slik de står i Bibelen. Og alle prater totning – ja, med unntak av Jesus. Mange har sagt at de får en helt ny opplevelse av disse kjente bibelhistoriene når de hører dem på dialekta mi, forteller Rypdal.

Gammelt og nytt
Forestillingen vises i 22 kirker på Østlandet fra mars til mai. Noen musikalske endringer er gjort fra den opprinnelige forestillingen som ble til i 2001. I årets utgave bruker Inger Lise Rypdal flere sanger fra albumet Ansikter som hun ga ut i 2007.
– Først var jeg usikker på om jeg skulle endre noe i det hele tatt, siden Kvinnen ved brønnen har blitt så godt mottatt. Men jeg tror det var lurt likevel. Jeg synes sangene med tekst av Erik Hillestad har gitt bibeltekstene en ny dimensjon, sier Rypdal.

En halvannen times forestilling er krevende når en er alene om å gjøre alle de ulike rollene, Rypdal innrømmer at det har vært en stor tekstmasse å sette seg inn i.
– Å innstuderte forestillingen var en kjempejobb. Jeg leste bibelhistoriene om igjen og om igjen, først i sin helhet og så i stadig mindre bolker. Først da jeg kunne alt utenat, var jeg klar for å gå inn i kjernen av tekstene og virkelig forstå innholdet. Tekstene er så sterke og flotte at de gir meg en ny opplevelse hver gang jeg framfører dem, sier skuespilleren.

Mye kjærlighet
Selv om Rypdal er alene om å framføre tekstene, blir hun ikke den eneste som skal synge. Kvinnen ved brønnen framføres sammen med lokale kor.
– På Modum Bad vil det bli et kor bestående av pasienter og ansatte, foreller prest Jon-Erik Bråthen.
Morten Reppesgård og Marius Rypdal sørger for den musikalske rammen.

Svar og løsninger
Fungerer det godt med mor og sønn sammen på turné?
– Ja, absolutt. Det er veldig hyggelig å ha med Marius. Vi har stor respekt for hverandre som musikere, understreker Inger Lise Rypdal.
Hun ser fram til å holde konsert på Modum Bad for aller første gang og håper Kvinnen ved brønnen vil bli en god opplevelse for alle som kommer til Olavskirken denne kvelden.
– Jeg har fått mange sterke tilbakemeldinger fra publikum som forteller at forestillingen har gitt optimisme og trygghet. Jeg tror det er fordi den er så full av håp og kjærlighet. Vi mennesker strever så mye, og sliter med mange vanskelige spørsmål. Kvinnen ved brønnen viser at svarene ofte er enkle og at løsningen mange ganger er mye nærmere oss enn vi tror, avrunder Inger Lise Rypdal.

Share Button
Print Friendly and PDF