Når mamma ikke spiser

 Carina Wang (27) fra Halden orket aldri å spise frokost da hun var liten. Brødskiver som vokste i munnen på henne ble begynnelsen på hennes spiseforstyrrelser. Nå prøver hun å gi sine barn et normalt forhold til mat.

Nyhetsartikkel publisert 12/06/08

 

Brødskivene fra barndommen ble Carinas store skrekk. I dag, nesten 20 år senere, er de fortsatt det.

– Jeg får panikk av brød, sier Carina.

Hjemme fikk hun og søsknene beskjed om å spise én skive før de gikk til skolen. For Carina ble det etter hvert et stort problem. Allerede som niåring ble hun en mester i å gjemme unna brødskivene.

– Jeg puttet dem i lomma på morgenkåpen og lurte dem ut på alle mulige måter.

Da foreldrene ble klar over at hun lurte maten unna, måtte hun være enda smartere.

– Jeg brukte mye tid og energi på denne planleggingen, noe en niåring absolutt ikke skal gjøre, slår Carina fast.

– Maten ble følelser 27-åringen beskriver seg selv som en litt engstelig jente i oppveksten. Det å ikke spise ble hennes måte å regulere følelsene på.

– Maten ble rett og slett følelser for meg, og i perioder kuttet jeg ut all mat, forteller Carina.

I ettertid ser hun at matsituasjonen hjemme heller ikke var normal. Carinas far var tvangsspiser. Når han i perioder var på slankekur, fikk familien servert magre middager.

– Jeg hater tørre poteter uten saus. Selv fråtser jeg gjerne i bernaisesaus ”med” pommes frites når jeg først spiser.

Problematiske svangerskapI dag er hun selv mamma til to små barn på seks og tre år. Å gjennomføre svangerskapene var ikke uproblematisk for den spinkle jenta med spiseforstyrrelser. At begge barna er friske og raske er hun svært takknemlig for.

– Det holdt på å gå galt under det første svangerskapet. Nettopp derfor fikk sønnen min navnet Mathias. Det betyr ”Gud gav”, sier Carina.

Av hele sitt hjerte ønsker hun at barna skal få et godt og sunt forhold til mat.

– Det er ikke lett, men jeg føler jeg er på rett vei nå.

– Et unikt tilbudHjelpen til å takle spiseproblemene har hun fått på Modum Bad. Det nye ukesprogrammet, som er helt unikt i Norge, ga tobarnsmoren mulighet til å være innlagt for behandling hver fjerde uke over et halvt år. På denne måten slapp hun å være lenge borte fra barna. Det gav henne også anledning til å prøve ut sitt nye spisemønster hjemme i tre uker, før hun kom tilbake til Modum Bad for ny behandling.

– Det er et unikt tilbud. Jeg kunne rett og slett ikke gjennomført en vanlig innleggelse. Ukesprogrammet ga meg mulighet til å fortsette å være mamma selv om jeg var under behandling.

På Modum Bad fikk Carina hjelp til å se hva, hvordan og hvor mye hun skal spise.

– Jeg har lært hva som er en normal porsjon for meg og kostlisten hjelper meg til å velge rett.

Carina roser terapeutene, men også ernæringsfysiologen.

– Hun var utrolig flink, kom med skjemaer og regnet alt ut for meg. Viste jeg fobi mot en matvare, kom hun med alternativer og ga meg nye oppskrifter.

– Lytt til ungeneCarina tror kanskje hennes spiseforstyrrelser kunne vært unngått dersom hun hadde fått alternativer til de tørre brødskivene som liten.

– Det er viktig å lytte til ungene. De skaper seg som regel ikke, mener tobarnsmoren.

Selv er hun opptatt av å gjøre maten fristende for sine to barn. Matpakken inneholder blant annet rikelig med frukt og grønt.

– Jeg kan fortsatt huske den sammenklemte maten jeg selv hadde med meg i matboksen på skolen.

KontrollTobarnsmoren fra Halden er veldig takknemlig for at hun har fått hjelp til å komme på rett kurs. Hun roser Modum Bad, men også samboer og familie som har stilt opp da hun trengte det mest.

– De har vært helt utrolige.

I Carinas tidsregning heter det nå: Før og etter oppholdet på Modum Bad.

– Jeg var helt fortvilt og rådvill da jeg søkte meg til Modum. Nå har jeg fått kontroll over livet mitt og vet hva jeg skal gjøre. Jeg har fått hjelp til å sette meg mål, og jeg har fått verktøy til å nå dem.

Tekst/foto: Unni Tobiassen Lie

Behandlingstilbud for spiseforstyrrelser ved Modum Bad:

• Ukesprogrammet (UP-gruppen) er særlig tilrettelagt for pasienter med foreldreansvar for mindreårige barn, samt pasienter med særskilte behov i forhold til hjemmesituasjonen. Gruppen består av fire pasienter som bor i et hus utenfor avdelingen. Pasientene er innlagt en uke pr. måned over et halvt års tid. I hjemmeperiodene skal de være kontakt med sin lokale behandler.

Avdeling for Spiseforstyrrelser ved Modum Bad har også disse programmene:

• Individualprogrammet (IP-gruppen), særlig tilrettelagt for pasienter som har betydelig undervekt og/eller tileggsproblematikk som krever tett oppfølging og lengre behandlingstid.

• Gruppeprogrammet (GP-gruppen) er særlig tilrettelagt for pasienter som til tross for sin spiseforstyrrelse er tilnærmet normalvektige.

Se flere opplysninger under Klinikken, Avdeling for spiseforstyrrelser på: www.modum-bad.no

Share Button
Print Friendly and PDF