– Føler meg mer normal

- Jeg føler meg rett og slett litt mer «normal» når jeg møter andre som sliter med det samme som meg, sier «Anne» som deltar i gruppeterapi på Modum Bad.

Nyhetsartikkel publisert 25/02/20

De åtte personene som er samlet i terapirommet har alle slitt med negative og kritiske tanker om seg selv. Selvfordømmelse og skam har preget deres hverdag. Nå får de undervisning om det å vise medfølelse med seg selv.

 

Åtte ulike personer er samlet i et rom på poliklinikken. Selvkritikk og selvmedfølelse står på programmet denne dagen. Straks skal de få se en kortfilm om «Alfred og skyggen». Etterpå blir det samtale om temaet.

Det er gruppeterapi på Poliklinikken til Modum Bad i Vikersund. De åtte personene som er samlet i terapirommet har alle slitt med negative og kritiske tanker om seg selv. Selvfordømmelse og skam har preget deres hverdag. Nå får de undervisning om det å vise medfølelse med seg selv. Etterpå er det satt av god tid til samtale. Psykologene Ingvild Finsrud og Andreas Krogh Eide leder terapitimen.

Strever med det samme

– Det er så godt å kunne prate med hverandre, sier «Aud», som er en av deltakerne.

Hun har gått til behandling en stund, men da til samtaler alene hos psykolog. Å få møte andre som strever med det samme som henne i en samtalegruppe, er en helt ny erfaring. Men den er god.
– Det er veldig nyttig. Særlig nå når vi har møttes noen ganger og begynner å bli trygge på hverandre. Vi får pratet sammen og utvekslet erfaringer. Det er til god hjelp, sier «Aud».

 “Vi har erfaring med at uansett hva slags diagnose eller vanske en pasient har, vil de fleste si at de sliter med å håndtere vanskelige følelser”

 

– Grudde meg

En av de andre deltakerne, «Mona», er helt enig. Men hun syntes det var kjempeskummelt da terapeuten hennes foreslo denne formen for terapi.
– Jeg grudde meg. Men jeg trenger å trene på dette. Jeg må øve meg på å være åpen og snakke om det jeg sliter med. Da er det godt å hvile i at alle i gruppa har det sånn som meg.

Psykologene Ingvild Finsrud og Andreas Krogh Eide leder gruppeterapien i Modum Bads poliklinikk.

Undervisning og samtale

Gruppen som er samlet i terapirommet denne dagen kalles en psykoedukativ gruppe.
– Det vil si at de får undervisning om et tema som alle strever med. Så har vi samtaler om temaet etterpå, forklarer psykolog Ingvild Finsrud.
Temaet for gruppesamlingene er følelser og selvmedfølelse.
– Vi har erfaring med at uansett hva slags diagnose eller vanske en pasient har, vil de fleste si at de sliter med å håndtere vanskelige følelser. Istedenfor å kunne bruke følelser på en smidig og tilpassende måte, kjenner de ofte på skam og selvkritikk, forklarer Finsrud.

 

Gruppeterapi

Temaer

– Hvilke temaer er det dere underviser om?
– Vi underviser om selvmedfølelse, selvkritikk, skam og om følelsenes funksjon, samt hvordan tidlige erfaringer påvirker hvordan vi forholder oss til våre følelser, oss selv og andre. Sammen forsøker vi å se sammenhenger mellom disse komponentene, og vansker pasientene sliter med i dag, sier Andreas Krogh Eide.
– Hva slags erfaring har dere med denne typen grupper?
– På poliklinikken vår har vi god erfaring med grupper. Pasienter melder ofte tilbake at det er nyttig å høre erfaringer fra andre med lignende problemer, videre at det bidrar til å minske skammen rundt det å ha en psykisk lidelse. Gruppene går over åtte samlinger, sier Eide.

“Det bidrar til å minske skammen rundt det å ha en psykisk lidelse”

 

– Føler meg mer «normal»

Deltakerne som sitter rundt bordet i terapirommet sammen med de to psykologene nikker bifallende. De er enige om at det å snakke med andre som har de samme utfordringene er givende. Det åpner for helt nye muligheter og erfaringer.
– Er det vanskelig å snakke med venner og familie om dette?
– Ja, det er ikke alltid like lett å være åpen overfor dem. Jeg vil liksom ikke bry vennene mine, sier «Jannike».
– Jeg føler meg rett og slett litt mer «normal» når jeg møter andre som sliter med det samme som meg, avrunder «Anne».

25.02.2020
infoleder@modum-bad.no

Share Button
Print Friendly and PDF