Video med historisk tilbakeblikk

Se videoen hvor tidligere kulturleder Øystein Naper forteller den spennende historien om Modum Bad - blant annet om grunnlegger Heinrich Arnold Thaulow.

Nyhetsartikkel publisert 10/03/20

Tidligere kulturansvarlig Øystein Naper har satt seg grundig inn i Modum Bads historie. Her avbildet i den historiske gangen hvor det henger bilder fra 1800-tallet.

Heinrich A. Thaulow

 

Modum Bads historie er spennende og mangslungen. Den strekker den seg fra Olav den hellige i år 990 via kurbadets grunnleggelse i 1857 og det moderne sykehusets grunnleggelse i 1957. Nå er historien også kommet på video – i et filmopptak med tidligere oversykepleier og terapeut Øystein Naper. Naper var også kulturansvarlig ved Modum Bad i en årrekke. Link til videoen finner du her.

Historie

– Modum Bads historie starter egentlig med legenden om Olav den hellige som red over moene, forteller Naper.
– Hesten skal ha stoppet, sparket i bakken – og frem sprang en jernholdig helsebringende kilde; St. Olafs kilde. Lokalbefolkningen skal ha valfartet til denne kilden i en årrekke. Siden var det legen Heinrich Arnold Thaulow, som jobbet som verkslege på Blaafarveværket noen kilometer unna, som fattet interesse for kilden. Han anla kurbadet St. Olafs Bad i 1857. Akkurat hundre år senere åpnet det moderne sykehuset med lege Gordon Johnsen som grunnlegger.

Øystein Naper har brukt mye tid på å sette seg inn i Modum Bads historie. Her studerer han gamle album fra Thaulows tid.

Slik så det ut i parken på Modum Bad i Thaulows tid.

Dele med andre

Gjennom sine år som kulturansvarlig ved Modum Bad, leste og studerte Naper institusjonens historie. Han satte seg spesielt inn i historien til grunnlegger Thaulow og har gått gjennom det historiske materialet som denne initiativrike gründeren etterlot seg. For tiden er dette spennende materialet overlatt til Drammen byarkiv for gjennomgang og registrering.
– Kunnskapen som Øystein Naper har tilegnet seg ønsket vi å dele med andre. En del er skrevet nede i bøker som er gitt ut opp gjennom årene, men det noe spesielt å høre en historieforteller dele kunnskapen muntlig. Vi fikk derfor hjelp av TV Modum til å gjøre et filmopptak med Øystein Naper hvor han deler av sin rike kunnskap, sier kommunikasjonssjef Unni Tobiassen Lie ved Modum Bad.

En gammel badeseddel som fungerte som kurbadgjestenes resept. Her er det fru Winther som er blitt forordnet både furunålsbad, nysilet melk, en mundful ris og en smule ”kjex”samt jernholdig myrvann.

Det gamle badeanlegget som dessverre brant i april 1940.

Gamle bilder

I filmen vises også mange gamle bilder fra Modum Bad.
– Vi har et stort bildemateriale da Thaulow tidlig anskaffet seg fotoapparat og var en ivrig fotograf. Han hyret også inn andre fotografer til å ta bilder på St. Olafs Bad. Dette er verdifull dokumentasjon som vi er svært opptatt av å ta vare på for ettertiden, sier Lie.

Ved å klikke deg inn på YouTube-linken, kan du selv se og høre Øystein Naper fortelle: Klikk her.
11.03.20
infoleder@modum-bad.no

Share Button
Print Friendly and PDF