Urfremføring av salmer i Olavskirken

Helt nye salmer skal synges i Olavskirken når det inviteres til salmekveld torsdag 3. mai.

Nyhetsartikkel publisert 20/04/18

– Den norske salmeskatten har fulgt meg gjennom livet, sier Helge Harila, som nå har laget melodi til flere nye salmer.

 

De nye salmene er blitt til i løpet av de to siste årene. Melodiene har Modum Bads kulturleder Helge Harila laget selv. Tekstene er det prestene Marita Bjørke Ådland og Astrid Sætrang Morvik som har skrevet.
– Det var faktisk på Facebook det startet, smiler Harila, som synes det er artig at det sosiale mediet førte ham sammen med de to tekstforfatterne.
– Jeg oppdaget jeg at de begge la ut selvskrevne tekster på Facebook. Tekstene traff noe og ga gjenklang i meg.
Dermed begynte melodier å formes inne i hodet på kulturlederen.

– Utrykker troen

Marita Bjørke Ådland skriver både på bokmål og nynorsk.
– Siden jeg selv har brukt nynorsk aktivt, får de nynorske tekstene det til å synge helt spesielt inni meg, sier Harila, som er utdannet kantor, sanger og dirigent.
Han forteller at han alltid har vært glad i den norske salmeskatten.
-Den har vært, og er, en viktig del av meg – min oppvekst og min tro. Salmer har alltid fulgt meg. Når jeg selv skriver salmer, er det for å finne nye måter å uttrykke troen på. I hele kirkehistorien har nye salmer, som rommer folks tro – og tvil, kommet til.

Helge Harila leter ofte etter nøkkelen i teksten før han setter seg til pianoet for å skape melodier. – Tekst og melodi må harmonere, mener han.

Mobilopptak

-Hvordan finner du melodier til salmene?
– De kan komme når som helst. Først summer teksten en stund rundt i hodet mitt. Så finner jeg en rytme som frigjør takt og musikalitet i teksten. Deretter kommer tonen. Noen melodier kommer lett, andre må jeg jobbe mer med. Det kan komme bruddstykker av en melodi når jeg kjører bil. Da må jeg svinge av veien, ta fram mobilen og synge strofen inn på mobilopptak.
Når Harila setter seg til pianoet, leter han alltid etter en nøkkel i teksten.
– Jeg tenker på om det er en tekst med håp, eller om teksten forteller en historie. Da har jeg noe å gripe fatt i som har betydning for melodien. Det er også viktig at melodien blir gjort tilgjengelig musikalsk – det vil si at den ikke blir for vanskelig og fremmedgjort. Den skal kunne synges når folk kommer til kirken!

De nye salmene representerer et stort spekter av temaer. Blant annet vil en ny dåpssalme og en ny nattverdssalme presenteres.

Et stort spekter

Harila har selv skrevet teksten til en av salmene som skal urfremføres i Olavskirken. De resterende salmetekstene er skrevet av de to nevnte prestene, som ifølge Harila er et oppkomme av gode tekster.
– Salmene representerer et stort spekter av temaer. Vi har blant annet en håpssalme, en salme til nattverd, en til dåp – og en ny påskesalme.

-Løfter tekstene

Marita Bjørke Ådland, som til daglig er sokneprest Røyken, beskriver samarbeidet med Harila som både givende og morsomt.
– Det er en stor bonus at noen vil tonesette diktene mine. Å gi dem melodi løfter diktene mine – og Helges melodier er både spennende og sangbare, sier Ådland.
Astrid Sætrang Morvik, prest i Østenstad kirke i Asker, synes det er flott at flere kan få glede av tekstene hun skriver.
– Å skrive salmer er å la Bibelens budskap møte eget liv og erfaringer. I de salmene jeg har skrevet de siste månedene, har behovet for trøst og håp kommet sterkt frem, sier hun.
Begge salmedikterne vil være til stede på salmekvelden i Olavskirken. Sammen med Harila vil de i samtale med sykehusprest Jon-Erik Bråthen, fortelle om bakgrunnen for salmene. Et knippe sterke musikere vil gi salmene det musikalske uttrykket de fortjener: Helge Nysted på flygel, Jan Ekornrud på kontrabass og Frøydis Grorud på saksofon og fløyte.

19.04.18
infoleder@modum-bad.no

Share Button
Print Friendly and PDF