– Estetikk har stor betydning for den psykiske helsen

De eldste husene på Modum Bad har en unik arkitektur.

Nyhetsartikkel publisert 14/10/11

Villaene i familielandsbyen
Sveitservillaene i familielandsbyen er bygget på 1860-tallet. Her Villa Vis-à-Vis og Villa Gyldne Hus.

De eldste husene på Modum Bad har en historie helt tilbake til 1860-årene. De er små arkitektoniske kunstverk i sveitserstil, en stil som fortsatt er populær. Modum Bad hadde opprinnelig 50 hus i denne stilen. I dag er kun 15 av dem bevart.

– Mange hus ble revet

– Dessverre ble mange av husene revet, sier Øystein Naper, terapeut og tidligere kulturansvarlig med over 40 års fartstid på Modum Bad.  Til lokalavisen Bygdeposten forteller han at mye av æren for at de gamle husene som nå eksisterer på Modum Bad er bevart, må tilskrives Gordon Johnsen. Legen Johnsen var det moderne sykehusets grunnlegger (1957) og han fant en moderne bruk for de flotte villaene som opprinnelig var bygget som sommerhus.

Betydning for psykisk helse

– Estetikk har stor betydning for den psykiske helsen, sier Naper, som forteller at Modum Bad alltid har lagt denne filosofien til grunn for sin virksomhet. Naper gjorde for noen år siden en undersøkelse blant pasientene som viste at de så betydningen vakker arkitektur har for deres helse. 

Thaulows kunstneriske kraft

At estetikk var viktig for helsen var nok også den kunnskapsrike og kunstnerisk begavede legen Heinrich Arnold Thaulow klar over da han etablerte St.Olavs Bad på stedet i 1857. Han var selv den kunstneriske kraft i utformingen av bygningene, parken og området for øvrig. Helt fra første stund inviterte han kjente kunstnere av alle slag til Badet – forfattere, musikere, skuespillere og malere. Fra sine mange utenlandsreiser brakte Thaulow med seg hjem kunstgjenstander til glede for kurgjestene. Han inviterte også kjente musikere fra inn- og utland til  ”Kursalen” (Festsalen).

Samlet sett representerer historien om det gamle Modum Bad interessante blader av så vel norsk medisinsk historie, som norsk kulturhistorie. Modum Bad har videreført en betydelig satsning på gamle dagers overbevisning om kunstens, kulturens og estetikkens viktige plass i helheten. Les mer om Modum Bads kulturelle røde tråd gjennom historien her.
 

Se flere bilder

I en Bygg og Bo-serie har lokalavisen Bygdeposten sett nærmere på Modum Bads mange gamle bygninger. Klikk her for å lese artikkelen og se mange flotte bilder av Modum Bads bygninger.

Share Button
Print Friendly and PDF