– Liker å få folk i bevegelse

Janette Kaggestad (62) liker å få folk i bevegelse. På Modum Bad har hun gitt både pasienter og ansatte et vennlig ”spark” bak i så måte. -De som har vært vanskeligst å motivere til å komme seg ut er faktisk de ansatte. Pasientene er mye lettere å få i bevegelse, smiler den energiske ergoterapeuten.

Nyhetsartikkel publisert 10/02/09

Janette Kaggestad har et langt yrkesliv bak seg på Modum Bad. Hun ble første gang ansatt i 1978. Den gang på en av sykehusets avdelinger. Siden da har hun vært innom et par andre jobber, før hun igjen vendte tilbake til Modum Bad.

De siste ti årene har hun tilbrakt på Ressurssenteret Villa Sana – en enhet hun selv var aktivt med i planleggingen av. Der har hun hatt stor glede av å legge til rette for fysisk aktivitet for leger og sykepleiere.

Tøffe mødre

Den spreke 62-åringen er levende opptatt av aktivitet. Selv tilbrakte hun sine ni første leveår i Nordmarka, hvor hun mener grunnlaget for hennes friluftsinteresse ble lagt.

-Vi barna var ute hele tiden. Det var lek ute fra morgen til kveld, vi gikk på ski og klatret i trærne, forteller Kaggestad.

Hun tror mødrene var tøffere med å sende barna ut på den tiden. Dermed fikk barna også et sunt og godt forhold til det å bevege seg ute i Guds frie natur.

Blir rørt

-Heldigvis tror jeg folk har begynt å skjønne dette igjen. Se bare hvor flinke barnehagene er blitt til å være ute med barna. Jeg blir rent rørt når jeg ser to-treåringer som stabber av gårde til skogen med barnehagesekken på ryggen. Unger som er vant til å være ute, fortsetter med det i voksen alder. De får en livsdugelighet som gjør at de siden tåler en støyt.

Ergoterapeuten mener vi er skapt for å være i aktivitet.

– Det moderne mennesket må kompensere for mangelen på naturlig fysisk aktivitet. Vi sitter for mye stille. Vi må ut og bevege oss. Jeg tror arbeidsgiver har igjen for å la de ansatte gå et kvarter i arbeidstiden. Å gå er problemløsningstid – det klarner tankene – man får løst problemene.

Terapi i aktivitet

Hennes interesse for ergoterapi ble vekket da hun noen år bodde like ved Sentralinstituttet for Cerebral Parese i Oslo. Utdannelsen tok hun i England – et naturlig valg, siden hennes mor er engelsk.

-Jeg har aldri angret på at jeg ble ergoterapeut. Det er en praktisk utdannelse og jeg liker veldig godt tenkningen som ligger til grunn.

Janette Kaggestad kan i dag se tilbake på over 30 år i psykiatrien. Utviklingen fra hun startet én dag i uka på Modum Bad, har vært enorm. Hun har vært innom flere avdelinger ved sykehuset. For hennes del begynte snøballen virkelig å rulle da hun ble invitert med i et prosjekt om fysisk aktivitet. Prosjektet skulle ende opp i Egil Martinsens doktorgrad om sammenhengen mellom fysisk aktivitet og psykisk helse i 1989. Janette var ansvarlig for den fysiske treningen som genererte forskningsmateriale til doktorgraden. Senere ble fysisk aktivitet obligatorisk for alle pasientgruppene ved Modum Bad.

-Det var et utrolig spennende prosjekt å få være med på, sier Kaggestad.

– Har du aldri drømt om en doktorgrad selv?

– Nei, aldri. Det hadde blitt for ensporet for meg. Jeg liker å ”spre meg” på mange ting samtidig og er fornøyd med å være ”kvinnen bak”, smiler hun.

Travle år

Også privat var Janette ”kvinnen bak” da hennes sportsinteresserte mann, Johan Kaggestad, kjent fra TV2, startet importen av Nike joggesko og sportsutstyr på slutten av 70-tallet. Vognskjulet hjemme på gården Kaggestad tjente som varelager den første tiden. Det ble noen travle år.

– At vi turde og orket, sukker hun.

Oppfølgingen av tre barn tok også tid. Yngstemann Mads Kaggestad kan i dag se tilbake på flere år som profesjonell syklist.

-En livskunstner

– Janette er en livskunstner, sier direktør Ole Johan Sandvand ved Modum Bad.

-Hun har en utrolig evne til å skape liv og røre rundt seg. Hennes lange tjeneste på Modum Bad har vært en sammenhengende vitamininnsprøyting – for pasienter og arbeidskolleger. Begeistringen hennes er ytterst smittefarlig, og du kan risikere å tro at du har mer ressurser enn problemer når du kommer i nærkontakt med henne.

De siste 10 årene har hun – med faglig dyktighet, innlevelse og imponerende smidighet – fått leger som har kommet til Villa Sana til å lette på følelseslokket, slappe av og slippe seg løs.

 
“Never ending story”

Etter nyttår har 62- åringen valgt å bli pensjonist. Men tro ikke at denne damen kommer til å sitte stille av den grunn. Hjemme på gården Kaggestad venter oppgaver i fleng; oppussing, vedlikehold – og ikke minst hagen – like blomstrende og fargerik som hun selv. To barnebarn skal også få mer oppmerksomhet.

-Jeg stortrives med å være hjemme. Det å ha en gård og vedlikeholde den er egentlig en ”never ending story”. Nå gleder jeg meg til å gjøre én ting av gangen. Men jeg går heller en tur på ski enn å gjøre rent i huset!

Fakta om Janette Kaggestad

Alder: 62

Sivilstand: Gift med Johan Kaggestad

Bosted: Kaggestad gård, Modum

Yrke: Ergoterapeut. Ansatt ved Ressurssenteret Villa Sana

Aktuell: En av pådriverne til Villa Sanas etablering for 10 år siden. Går av med pensjon etter nyttår 2008.

Tekst/foto: Unni Tobiassen Lie (15.12.08)

 

Share Button
Print Friendly and PDF